• Link został skopiowany

Co na śniadanie do pracy zamiast kanapek? Oto pięć szybkich przepisów na smaczne i sycące posiłki

Twoje śniadanie to pracy to zawsze kanapki? Pewnie już dawno zdążyły ci się przejeść? Choć kanapki z pewnością mają wielu wiernych fanów, to warto czasem dla odmiany zastąpić je czymś innym - pieczoną owsianką, naleśnikami ze szpinakiem lub tapiokowym budyniem z mango. Brzmi ciekawie? Więcej przepisów znajdziesz poniżej.
Co na śniadanie do pracy zamiast kanapek? Oto pięć szybkich przepisów na smaczne i sycące posiłki (zdjęcie ilustracyjne)
GEOLEE / iStock

Jeśli szukasz najlepszych pomysłów na śniadania do pracy, które będą smaczne i sycące, dobrze trafiłeś. Przedstawiamy kilka prostych, szybkich przepisów na słodko i na słono, które na pewno na stałe zagoszczą w twoim porannym menu.

Zobacz wideo Zamień bułkę na tortillę. Ten przepis na burgera podbija internet

Pomysł na śniadanie do pracy. Deser z tapioki i musu mango

Ten pomysł na śniadanie do pracy jest tylko smaczny, ale i zdrowy - deser z tapioki i musu mango. Możesz przygotować je w słoiczku i bez problemu przewieźć do pracy następnego dnia.

Składniki na dwie porcje:

  • 150 g musu mango (np. z puszki)
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 50 g tapioki
  • 100 ml wody 
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • wiórki kokosowe/starta czekolada (do smaku i dekoracji)

Deser z tapioki i mango - przygotowanie:

Mleczko kokosowe, tapiokę i wodę przełóż do rondelka. Gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając, aby masa nie przywarła do dna. W międzyczasie dodaj esencję waniliową. Na dno słoiczków włóż mus z mango. Wyłóż na nim przestudzony "budyń" z tapioki. Wierzch możesz posypać wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą.

Pomysły na śniadanie do pracy. Pieczona owsianka

Inne pomysły na śniadanie do pracy, które przygotujesz poprzedniego dnia? Pieczona owsianka z jabłkiem i orzechami.

Składniki:

  • 50 g płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 1 małe jabłko
  • garść orzechów włoskich
  • 75 g serka waniliowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta cynamonu

Pieczona owsianka - przygotowanie:

Jabłko obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Do miski wbij jajko, dodaj serek waniliowy i miód, a następnie całość dokładnie wymieszaj. Dodaj jabłko, płatki owsiane, orzechy, proszek do pieczenia i przyprawy. Ponownie dokładnie wymieszaj. Powstałą masę przełóż do niewielkiego naczynia żaroodpornego. Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 15 minut.

Fit śniadanie do pracy. Batoniki musli

Kolejny pomysł na fit śniadanie do pracy to batoniki musli. Na półkach sklepowych znajdziemy wiele różnych smaków tej zdrowej przekąski, ale często wzbogacone są one o cukier i inne składniki, których niekiedy wolelibyśmy uniknąć. Warto zatem spróbować przygotować batoniki musli w domu. Nic przecież nie cieszy tak bardzo jak efekt samodzielnie wykonanej pracy.

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych 
  • 1 jajko 
  • 1 banan 
  • ½ szklanki rodzynek
  • garść orzechów włoskich lub laskowych 
  • garść migdałów 
  • garść nasion słonecznika
  • 2 łyżki miodu  
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika  
  • 4 łyżki wody

Domowe batoniki musli - przygotowanie:

Orzechy, migdały i słonecznik upraż na suchej patelni, a następnie posiekaj. Banana obierz ze skórki i włóż do miski, a następnie rozgnieć za pomocą widelca. Dodaj jajko, wodę i miód. Całość dokładnie wymieszaj. Wsyp płatki owsiane i bakalie oraz dodaj przyprawę do piernika. Znów dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy rozwałkuj placek. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Gdy placek ostygnie, pokrój go w prostokątne batony. Batony należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

Drugie śniadanie do pracy. Babeczki fasolowe

Oryginalny pomysł na drugie śniadanie do pracy - babeczki fasolowe. Czego będziesz potrzebować? 

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli 
  • 2 dojrzałe banany 
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki kakao 
  • 2 łyżki miodu 
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia  
  • garść posiekanych orzechów włoskich 
  • gorzka czekolada (opcjonalnie)

Babeczki fasolowe - przygotowanie:

Fasolę dokładnie odsącz z zalewy i przepłucz. Przełóż do miski. Dodaj pokrojone w kawałki banany, jajka, kakao, proszek do pieczenia i miód. Całość zblenduj na gładką masę. Dodaj posiekane orzechy i dokładnie wszystko wymieszaj. Przełóż masę do foremek na muffiny (na wysokość ok. ¾ foremki). Piecz w temperaturze 180° przez ok. 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Gdy babeczki ostygną, możesz polać je po wierzchu roztopioną gorzką czekoladą. 

Co na śniadanie do pracy zamiast kanapek? Naleśniki szpinakowe

Jeżeli szukasz inspiracji na to, co na śniadanie do pracy zamiast kanapek, to może zdecydujesz się na naleśniki szpinakowe? Jest to propozycja dla osób, które preferują bardziej wytrawny smak. 

Składniki:

  • 50 g świeżego szpinaku (opcjonalnie można użyć także szpinaku mrożonego, ale wówczas kolor nie będzie intensywnie zielony)
  • 125 g mąki pszennej
  • 2 małe jajka
  • 125 ml mleka
  • 100 ml wody gazowanej
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Naleśniki szpinakowe - przygotowanie:

Szpinak umyj pod bieżącą wodą i przełóż do miski. Dodaj 1 jajko i całość zblenduj na gładką masę. Do miski przesiej mąkę, dodaj drugie jajko, mleko, wodę, olej i szczyptę soli. Wszystkie składniki ponownie bardzo dokładnie zblenduj. Gdy ciasto będzie gotowe, odstaw je na 10-15 minut. Rozgrzej patelnię na naleśniki i nakładaj na nią po kolei porcje ciasta, smażąc naleśniki po ok. 1 minutę na każdą ze stron. Możesz zjeść np. z serkiem ricotta, plastrami wędzonego łososia i sosem czosnkowym.

Więcej o: