Pomysł na obiad z dwóch dań z kurczakiem w roli głównej. Cztery obłędnie pyszne, sycące potrawy

Obiad z dwóch dań, w których króluje kurczak? Czemu nie! Kurczak to mięso, po które sięgamy bardzo często. Jest łatwo dostępne, smaczne, z chęcią sięgają po nie dzieci, a co najważniejsze - przygotowanie dań z kurczakiem w roli głównej nie pochłonie ci całego dnia w kuchni. Co wyczarujesz z kawałka filetu z kurczaka?

Zupa na obiad. Koperkowa z drobiowymi pulpetami

"Jaka zupa na obiad jutro?"  - jeżeli ktoś właśnie zadał ci to pytanie, to możesz odpowiedzieć: "Koperkowa z drobiowymi pulpetami!". Czego będziesz potrzebować do wypróbowania tego przepisu?

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka

Składniki na pulpety:

  • 500 g filetu z kurczaka
  • 1 czerstwa kajzerka
  • pół szklanki mleka
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka posiekanego koperku (pozostałą część pęczka koperku wykorzystasz do wywaru)
  • przyprawy: sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mąki

Składniki na wywar:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • niewielki kawałek selera
  • 6 szklanek wody 
  • przyprawy: 3 ziarna ziela angielskiego, 3 listki laurowe, łyżka soli, łyżeczka pieprzu
  • 500 g ziemniaków
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • pęczek koperku

Pulpety drobiowe - przygotowanie:

  1. Zacznijmy od pulpetów. Czerstwą bułkę zalej mlekiem i odstaw na ok. 10 minut. Po upływie tego czasu dokładnie odsącz bułkę z nadmiaru mleka.
  2. Pierś z kurczaka wraz z bułką przeciśnij przez maszynkę do mięsa. Dodaj cebulę startą na bardzo drobnych oczkach, a także łyżkę koperku oraz sól i pieprz do smaku. Bardzo dokładnie połącz składniki, a następnie formuj z nich niewielkie kulki.
  3. Obtocz kulki w mące i podsmaż z dwóch stron na oliwie.
  4. Czas na wywar. W dużym garnku umieść ćwiartki z kurczaka i obrane warzywa. Zalej wodą. Dodaj przyprawy i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij mięso i warzywa z garnka.
  5. Ziemniaki pokrój w kostkę i gotuj do miękkości. W międzyczasie pokrój w kostkę ugotowaną marchewkę.
  6. Do garnka dodaj pulpety i chwilę gotuj pod przykryciem. Wrzuć pokrojoną marchewkę, a następnie dodaj śmietanę (w celu "zahartowania" śmietany, wlej kilka łyżek bulionu do szklanego naczynia, a następnie dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj).
  7. Wrzuć posiekany koperek. Gotuj przez chwilę. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Obiad dla dwóch osób. Orientalna zupa drobiowa

Zupa jako pierwsze danie na obiad dla dwóch osób - orientalna zupa z kurczakiem i kukurydzą.

Składniki:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • pół szklanki śmietanki 30%
  • 1 puszka kukurydzy (mała)
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 l wody
  • przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki kminu rzymskiego, pół łyżeczki ostrej papryki (można pominąć, jeżeli zupa ma być łagodniejsza)
  • pół łyżeczki posiekanej świeżej natki z pietruszki (do podania)

Orientalna zupa drobiowa - przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojonego w plastry pora, a po chwili przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażaj.
  2. Marchewkę pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Po chwili dodaj przyprawy i całość dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj kukurydzę i wlej wodę. Zagotuj.
  4. Wrzuć pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Gotuj pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez ok. 20 minut. W razie potrzeby dopraw wywar solą i pieprzem.
  5. Zupę zdejmij z palnika, wlej śmietankę i dokładnie wymieszaj. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Pomysł na obiad. Risotto z kurczakiem i ananasem

Jeżeli szukasz inspiracji na pomysł na obiad, a dokładniej - drugie danie, w którym możesz wykorzystać filet z kurczaka, to może zdecydujesz się na risotto z kurczakiem i ananasem? Połączenie piersi z kurczaka ze słodyczą ananasa to dla wielu osób duet idealny, dlatego warto wypróbować tę opcję. Czego będziesz potrzebować?

Składniki:

  • 200 g ryżu do risotto
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 5 plastrów ananasa z puszki (może być także ananas w kawałkach) wraz z zalewą
  • 500 ml bulionu (opcjonalnie może być woda)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki tymianku
  • garść migdałów w płatkach

Risotto z kurczakiem i ananasem - przygotowanie:

  1. Na małej patelni upraż migdały do lekkiego zrumienienia (bez dodatku żadnego tłuszczu).
  2. Na dużej patelni rozpuść łyżkę masła i wsyp ryż do risotto. Chwilę podsmaż. Wlej bulion/wodę oraz 6 łyżek zalewy z ananasa. Patelnię przykryj i duś do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn. W międzyczasie kilka razy zamieszaj, aby ryż nie przywarł do dna patelni. Pod koniec gotowania dodaj tymianek, a w razie potrzeby także sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. W czasie, gdy ryż będzie gotował się na patelni, przygotuj kurczaka. Filet pokrój na mniejsze kawałki, dopraw solą i pieprzem i podsmaż na oliwie.
  4. Pokrój ananasa. Gdy ryż będzie gotowy, wymieszaj go z kurczakiem, ananasem i prażonymi migdałami.

Co na drugie danie na obiad? Pierś z kurczaka z serem i ananasem

Co na drugie danie na obiad? Jeżeli jesteś ciekawa/ciekawy połączenia kurczaka i ananasa, a np. nie masz w domu ryżu do risotto, to możesz wypróbować inną propozycję - pierś z kurczaka zapiekaną z serem żółtym i ananasem. 

Składniki:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 2 plastry sera żółtego
  • 2 plastry ananasa w puszce
  • przyprawy: sól, pieprz
  • mąka, jajko, bułka tarta - do przygotowania panierki
  • olej do smażenia

Pierś z kurczaka z serem i ananasem - przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka przekrój na dwie części (jeżeli filety są zbyt grube, możesz bardzo delikatnie rozbić je tłuczkiem do mięsa). Dopraw solą i pieprzem.
  2. Obtocz filety w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron.
  3. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Na obu kawałkach usmażonej piersi z kurczaka ułóż po plastrze ananasa z puszki i sera żółtego.
  4. Filety ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 20 minut (do czasu, gdy ser się rozpuści i ładnie zarumieni). Podawaj np. z ryżem i surówką.