Zupa na obiad. Koperkowa z drobiowymi pulpetami
"Jaka zupa na obiad jutro?" - jeżeli ktoś właśnie zadał ci to pytanie, to możesz odpowiedzieć: "Koperkowa z drobiowymi pulpetami!". Czego będziesz potrzebować do wypróbowania tego przepisu?
Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka
Składniki na pulpety:
- 500 g filetu z kurczaka
- 1 czerstwa kajzerka
- pół szklanki mleka
- 1 mała cebula
- 1 łyżka posiekanego koperku (pozostałą część pęczka koperku wykorzystasz do wywaru)
- przyprawy: sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki mąki
Składniki na wywar:
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- niewielki kawałek selera
- 6 szklanek wody
- przyprawy: 3 ziarna ziela angielskiego, 3 listki laurowe, łyżka soli, łyżeczka pieprzu
- 500 g ziemniaków
- ½ szklanki śmietany 18%
- pęczek koperku
Pulpety drobiowe - przygotowanie:
- Zacznijmy od pulpetów. Czerstwą bułkę zalej mlekiem i odstaw na ok. 10 minut. Po upływie tego czasu dokładnie odsącz bułkę z nadmiaru mleka.
- Pierś z kurczaka wraz z bułką przeciśnij przez maszynkę do mięsa. Dodaj cebulę startą na bardzo drobnych oczkach, a także łyżkę koperku oraz sól i pieprz do smaku. Bardzo dokładnie połącz składniki, a następnie formuj z nich niewielkie kulki.
- Obtocz kulki w mące i podsmaż z dwóch stron na oliwie.
- Czas na wywar. W dużym garnku umieść ćwiartki z kurczaka i obrane warzywa. Zalej wodą. Dodaj przyprawy i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij mięso i warzywa z garnka.
- Ziemniaki pokrój w kostkę i gotuj do miękkości. W międzyczasie pokrój w kostkę ugotowaną marchewkę.
- Do garnka dodaj pulpety i chwilę gotuj pod przykryciem. Wrzuć pokrojoną marchewkę, a następnie dodaj śmietanę (w celu "zahartowania" śmietany, wlej kilka łyżek bulionu do szklanego naczynia, a następnie dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj).
- Wrzuć posiekany koperek. Gotuj przez chwilę. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Obiad dla dwóch osób. Orientalna zupa drobiowa
Zupa jako pierwsze danie na obiad dla dwóch osób - orientalna zupa z kurczakiem i kukurydzą.
Składniki:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- pół szklanki śmietanki 30%
- 1 puszka kukurydzy (mała)
- 1 marchewka
- 1 por
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 l wody
- przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki kminu rzymskiego, pół łyżeczki ostrej papryki (można pominąć, jeżeli zupa ma być łagodniejsza)
- pół łyżeczki posiekanej świeżej natki z pietruszki (do podania)
Orientalna zupa drobiowa - przygotowanie:
- W garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojonego w plastry pora, a po chwili przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażaj.
- Marchewkę pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Po chwili dodaj przyprawy i całość dokładnie wymieszaj.
- Dodaj kukurydzę i wlej wodę. Zagotuj.
- Wrzuć pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Gotuj pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez ok. 20 minut. W razie potrzeby dopraw wywar solą i pieprzem.
- Zupę zdejmij z palnika, wlej śmietankę i dokładnie wymieszaj. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Pomysł na obiad. Risotto z kurczakiem i ananasem
Jeżeli szukasz inspiracji na pomysł na obiad, a dokładniej - drugie danie, w którym możesz wykorzystać filet z kurczaka, to może zdecydujesz się na risotto z kurczakiem i ananasem? Połączenie piersi z kurczaka ze słodyczą ananasa to dla wielu osób duet idealny, dlatego warto wypróbować tę opcję. Czego będziesz potrzebować?
Składniki:
- 200 g ryżu do risotto
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 5 plastrów ananasa z puszki (może być także ananas w kawałkach) wraz z zalewą
- 500 ml bulionu (opcjonalnie może być woda)
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki tymianku
- garść migdałów w płatkach
Risotto z kurczakiem i ananasem - przygotowanie:
- Na małej patelni upraż migdały do lekkiego zrumienienia (bez dodatku żadnego tłuszczu).
- Na dużej patelni rozpuść łyżkę masła i wsyp ryż do risotto. Chwilę podsmaż. Wlej bulion/wodę oraz 6 łyżek zalewy z ananasa. Patelnię przykryj i duś do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn. W międzyczasie kilka razy zamieszaj, aby ryż nie przywarł do dna patelni. Pod koniec gotowania dodaj tymianek, a w razie potrzeby także sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
- W czasie, gdy ryż będzie gotował się na patelni, przygotuj kurczaka. Filet pokrój na mniejsze kawałki, dopraw solą i pieprzem i podsmaż na oliwie.
- Pokrój ananasa. Gdy ryż będzie gotowy, wymieszaj go z kurczakiem, ananasem i prażonymi migdałami.
Co na drugie danie na obiad? Pierś z kurczaka z serem i ananasem
Co na drugie danie na obiad? Jeżeli jesteś ciekawa/ciekawy połączenia kurczaka i ananasa, a np. nie masz w domu ryżu do risotto, to możesz wypróbować inną propozycję - pierś z kurczaka zapiekaną z serem żółtym i ananasem.
Składniki:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 2 plastry sera żółtego
- 2 plastry ananasa w puszce
- przyprawy: sól, pieprz
- mąka, jajko, bułka tarta - do przygotowania panierki
- olej do smażenia
Pierś z kurczaka z serem i ananasem - przygotowanie:
- Pierś z kurczaka przekrój na dwie części (jeżeli filety są zbyt grube, możesz bardzo delikatnie rozbić je tłuczkiem do mięsa). Dopraw solą i pieprzem.
- Obtocz filety w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Na obu kawałkach usmażonej piersi z kurczaka ułóż po plastrze ananasa z puszki i sera żółtego.
- Filety ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 20 minut (do czasu, gdy ser się rozpuści i ładnie zarumieni). Podawaj np. z ryżem i surówką.