• Link został skopiowany

Zupa czosnkowa to przysmak, który znajdziesz w wielu czeskich restauracjach. Jak ją przyrządzić?

Zupa czosnkowa króluje na stołach naszych południowych sąsiadów. Kto był, ten wie, że kuchnia czeska to nie tylko wyborne knedliki, ale także aromatyczna i rozgrzewająca zupa czosnkowa. Wariacji na temat zupy czosnkowej jest wiele i w zależności od swoich preferencji smakowych, można wypróbować wiele z nich. Jedyne, co niezmienne to on - czosnek, który zawsze gra główne skrzypce.
Zupa czosnkowa to smaczne i aromatyczne danie.
zdjęcie ilustracyjne, phbcz, iStock

Zupa czosnkowa nie każdemu może wydawać się przysmakiem. A wszystko to za sprawą charakterystycznego zapachu, jaki wydaje czosnek. Jak się jednak okazuje, w zupie aromat ten jest zupełnie akceptowalny, a nawet przyjemny. 

Zobacz wideo Te produkty kroisz codziennie. Dzięki naszym trikom ułatwisz sobie życie

Zupa czosnkowa: przepis Magdy Gessler. Jak zrobić idealną zupę czosnkową?

Jak powinna smakować idealna zupa czosnkowa? Przepis Magdy Gessler, "przypadkowy" przepis z internetu, garść cennych wskazówek otrzymanych od kucharza pochodzącego z Czech czy przygotowanie zupy czosnkowej w oparciu o recepturę największych autorytetów kulinarnych, czyli naszych babć — możliwości przygotowania pysznej zupy czosnkowej jest bardzo wiele. Zupa czosnkowa ma to do siebie, że możesz swobodnie regulować intensywność wyczuwanego smaku czosnku. Jak wiemy — nie każdy przepada za specyficznym jego smakiem, ale nie znaczy to wcale, że należy z niego całkowicie rezygnować w kuchni. Wręcz przeciwnie — czosnek jest wiernym sprzymierzeńcem naszego zdrowia, dlatego po dania z jego udziałem powinniśmy sięgać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowej pluchy. Poznaj nasze trzy propozycje na aksamitną i aromatyczną zupę czosnkową i wybierz tę, która jest najbardziej zbliżona do Twoich preferencji smakowych.

Zupa czosnkowa: czeska specjalność na Twoim stole

Jakich składników potrzebujesz, aby na Twoim stole zagościła zupa czosnkowa? Czeska specjalność nie wymaga, abyś biegała/biegał pół dnia po sklepach spożywczych w poszukiwaniu fantazyjnych komponentów. Mało tego — istnieje duże prawdopodobieństwo, że potrzebne składniki znajdują się już w Twojej lodówce lub spiżarni. A są to:

  • litr bulionu warzywnego lub drobiowego 
  • 3 duże ziemniaki 
  • duża cebula 
  • 2 główki czosnku 
  • 100 g żółtego sera w kawałku (np. gouda)
  • 100 g wędzonego boczku 
  • łyżeczka suszonego majeranku 
  • 2 kromki chleba (na grzanki) 
  • sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi (opcjonalnie) 

Przygotowanie:

Obierz ziemniaki, czosnek i cebulę. Ziemniaki i cebulę pokrój w kostkę, a czosnek rozgnieć za pomocą praski. Boczek pokrój w kostkę i wrzuć go do szerokiego garnka. Chwilę podsmaż, a następnie dodaj cebulę i po kilku minutach — również czosnek. Zalej bulionem i dodaj ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie, do wywaru dodaj łyżeczkę majeranku (w razie potrzeby możesz doprawić również solą i pieprzem). Przygotuj grzanki. Możesz pokroić chleb w kostkę i chwilę podsmażyć na patelni (inna opcja to pokrojenie chleba w kostkę po uprzednim zgrillowaniu). Zetrzyj na tarce żółty ser i ułóż go na dnie miseczek, w których zupa czosnkowa będzie serwowana. Nalej zupę i ułóż grzanki na wierzchu. W celu podkręcenia smaku potrawy możesz posypać odrobiną czosnku niedźwiedziego. 

Zupa czosnkowa: przepis numer 2

Jak inaczej może być przygotowana zupa czosnkowa? Przepis numer dwa na naszej liście, to zupa czosnkowa jako zupa krem z wyczuwalną nutą pikanterii. 

Składniki:

  • 2 główki czosnku 
  • nieduża papryczka chili 
  • por 
  • 2 ziemniaki 
  • marchewka 
  • pietruszka 
  • 2 łyżki masła 
  • 2 łyżki śmietany 18% 
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 listki laurowe, 2 ziela angielskie 
  • litr wody 
  • posiekana natka pietruszki (opcjonalnie) 

Przygotowanie:

Czosnek podziel na ząbki. Obierz z łupinek i drobno posiekaj. Papryczkę chili drobno posiekaj. Pora pokrój w półplasterki, a następnie podsmaż go na maśle. Po chwili dodaj także czosnek i papryczkę chili. Całość podsmażaj przez ok. 8-10 minut. Przełóż podsmażone warzywa do garnka, a następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Warzywa zalej wodą i zagotuj. Dodaj przyprawy. Gotuj pod przykryciem do czasu, aż warzywa staną się miękkie. Wyciągnij z wywaru listki laurowe i ziela angielskie i zmiksuj zupę na gładki krem. Podawaj z kleksem z kwaśnej śmietany i odrobiną posiekanej pietruszki.  

Zupa krem czosnkowa. Przepis numer 3

Nasza ostatnia propozycja to również zupa krem czosnkowa, tym razem w mniej ostrej wersji. Jak zrobić taką wersję zupy czosnkowej?

Składniki:

  • litr bulionu warzywnego 
  • kilogram ziemniaków 
  • 2 główki czosnku 
  • duża cebula 
  • 250 g serka topionego  
  • 4 łyżki masła 
  • przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki tymianku 

Przygotowanie:

Czosnek podziel na ząbki. Każdy z nich lekko rozgnieć (nie obieraj z łupinek) i podsmaż na patelni na łyżce masła. Cebulę obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. W garnku rozpuść pozostałą część masła i zeszklij na nim cebulę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka, zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut. Do garnka wrzuć podsmażone i obrane z łupinek ząbki czosnku. Gotuj pod przykryciem jeszcze przez ok. 15 minut. Dodaj serek topiony i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze kilka minut na niewielkiej mocy palnika. Gotową zupę czosnkową zmiksuj na gładki krem i w razie potrzeby dopraw.  

Zobacz też: 

Kremowa kartoflanka po francusku. Kosztuje grosze, a smakuje jak z restauracji

Więcej o: