Zupa czosnkowa nie każdemu może wydawać się przysmakiem. A wszystko to za sprawą charakterystycznego zapachu, jaki wydaje czosnek. Jak się jednak okazuje, w zupie aromat ten jest zupełnie akceptowalny, a nawet przyjemny.
Jak powinna smakować idealna zupa czosnkowa? Przepis Magdy Gessler, "przypadkowy" przepis z internetu, garść cennych wskazówek otrzymanych od kucharza pochodzącego z Czech czy przygotowanie zupy czosnkowej w oparciu o recepturę największych autorytetów kulinarnych, czyli naszych babć — możliwości przygotowania pysznej zupy czosnkowej jest bardzo wiele. Zupa czosnkowa ma to do siebie, że możesz swobodnie regulować intensywność wyczuwanego smaku czosnku. Jak wiemy — nie każdy przepada za specyficznym jego smakiem, ale nie znaczy to wcale, że należy z niego całkowicie rezygnować w kuchni. Wręcz przeciwnie — czosnek jest wiernym sprzymierzeńcem naszego zdrowia, dlatego po dania z jego udziałem powinniśmy sięgać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowej pluchy. Poznaj nasze trzy propozycje na aksamitną i aromatyczną zupę czosnkową i wybierz tę, która jest najbardziej zbliżona do Twoich preferencji smakowych.
Jakich składników potrzebujesz, aby na Twoim stole zagościła zupa czosnkowa? Czeska specjalność nie wymaga, abyś biegała/biegał pół dnia po sklepach spożywczych w poszukiwaniu fantazyjnych komponentów. Mało tego — istnieje duże prawdopodobieństwo, że potrzebne składniki znajdują się już w Twojej lodówce lub spiżarni. A są to:
Przygotowanie:
Obierz ziemniaki, czosnek i cebulę. Ziemniaki i cebulę pokrój w kostkę, a czosnek rozgnieć za pomocą praski. Boczek pokrój w kostkę i wrzuć go do szerokiego garnka. Chwilę podsmaż, a następnie dodaj cebulę i po kilku minutach — również czosnek. Zalej bulionem i dodaj ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie, do wywaru dodaj łyżeczkę majeranku (w razie potrzeby możesz doprawić również solą i pieprzem). Przygotuj grzanki. Możesz pokroić chleb w kostkę i chwilę podsmażyć na patelni (inna opcja to pokrojenie chleba w kostkę po uprzednim zgrillowaniu). Zetrzyj na tarce żółty ser i ułóż go na dnie miseczek, w których zupa czosnkowa będzie serwowana. Nalej zupę i ułóż grzanki na wierzchu. W celu podkręcenia smaku potrawy możesz posypać odrobiną czosnku niedźwiedziego.
Jak inaczej może być przygotowana zupa czosnkowa? Przepis numer dwa na naszej liście, to zupa czosnkowa jako zupa krem z wyczuwalną nutą pikanterii.
Składniki:
Przygotowanie:
Czosnek podziel na ząbki. Obierz z łupinek i drobno posiekaj. Papryczkę chili drobno posiekaj. Pora pokrój w półplasterki, a następnie podsmaż go na maśle. Po chwili dodaj także czosnek i papryczkę chili. Całość podsmażaj przez ok. 8-10 minut. Przełóż podsmażone warzywa do garnka, a następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Warzywa zalej wodą i zagotuj. Dodaj przyprawy. Gotuj pod przykryciem do czasu, aż warzywa staną się miękkie. Wyciągnij z wywaru listki laurowe i ziela angielskie i zmiksuj zupę na gładki krem. Podawaj z kleksem z kwaśnej śmietany i odrobiną posiekanej pietruszki.
Nasza ostatnia propozycja to również zupa krem czosnkowa, tym razem w mniej ostrej wersji. Jak zrobić taką wersję zupy czosnkowej?
Składniki:
Przygotowanie:
Czosnek podziel na ząbki. Każdy z nich lekko rozgnieć (nie obieraj z łupinek) i podsmaż na patelni na łyżce masła. Cebulę obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. W garnku rozpuść pozostałą część masła i zeszklij na nim cebulę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka, zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut. Do garnka wrzuć podsmażone i obrane z łupinek ząbki czosnku. Gotuj pod przykryciem jeszcze przez ok. 15 minut. Dodaj serek topiony i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze kilka minut na niewielkiej mocy palnika. Gotową zupę czosnkową zmiksuj na gładki krem i w razie potrzeby dopraw.
Zobacz też:
Kremowa kartoflanka po francusku. Kosztuje grosze, a smakuje jak z restauracji