Barista pracujący niegdyś w Starbucksie postanowił wyznać, jakie kombinacje smakowe możemy użyć w kawiarni, by otrzymać najpyszniejsze napoje. Jego popisowe kawy i gorące czekolady są wyjątkowo proste w wykonaniu, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić je również w zaciszu własnego domu. Te smaki umilą nam najchłodniejsze zimowe wieczory i dadzą energii do działania.
Według byłego pracownika znanej kawiarni warto czasem spróbować czegoś więcej niż zwykła mała czarna. Oferty wielu lokali pozwalają bowiem na przeróżne modyfikacje, o które czasem wystarczy po prostu zapytać. Ze swojej codzienności zapamiętał kilka genialnych przepisów, łatwych do odtworzenia w domowych warunkach. Co więcej, spora część klientów nawet nie wiedziała o ich istnieniu, ale ci, którzy byli zainteresowani, zamawiali je wyjątkowo często. Takie połączenia smaków dla niektórych mogą być zaskakujące, ale barista poleca przynajmniej raz je spróbować.
Te napoje były tak smaczne, że nigdy nie zapomniałem podstaw przepisu i nadal czasami je zamawiam.
- zdradza w rozmowie z Business Insiderem. To, co najbardziej zapadło mu w pamięć, to oryginalne espresso, na które skusi się praktycznie każdy miłośnik słodkiej kawy.
Espresso con panna to nic innego, jak intensywna kawa z ekspresu podana z bitą śmietaną i syropem. Nie dość, że z pewnością nas rozbudzi, to jeszcze umili czas słodkim smakiem. Taki wariant dostaniemy w większości kawiarni i wystarczy tylko o niego poprosić. Barista zdradza, co jest potrzebne, by go zrobić. Zamów lub przygotuj standardową małą kawę z ekspresu, na którą wyciśniesz bitą śmietanę. Teraz wystarczy już tylko dodać odrobinę syropu smakowego - ekspert sugeruje karmel.
To świetny wybór, jeśli chcesz zastrzyku kofeiny, ale nie masz ochoty na wypicie całej filiżanki słodkiej kawy.
- mówi. Dla jeszcze większych fanatyków słodkości wspomina również o gorącej czekoladzie, którą znajdziemy w praktycznie każdym lokalu. Ta opcja nieco różni się jednak od standardowej, jest bowiem robiona z białej czekolady. Do rozpuszczonej tabliczki dodajmy syrop cynamonowy oraz posypujemy całość ulubioną przyprawą korzenną.
Napój ten jest szczególnie popularny zimą, kiedy nowe warianty gorącej czekolady zostają wprowadzone do menu sezonu.
- tłumaczy. Dodaje również, że dla zainteresowanych napój można urozmaicić, dodając do niego dwa shoty espresso. Zimowa, rozgrzewająca kawa będzie jak znalazł podczas ponurych, chłodnych wieczorów.