• Link został skopiowany

Wiemy, czy pieczarki powinno się obierać. Pamiętaj o tym, a nie popełnisz błędu podczas gotowania

Pieczarki to świetny dodatek do sosów, mięs czy zup. Te popularne grzyby często nadają prostym daniom ciekawego smaku. Wiele osób jednak popełnia pewien błąd podczas ich przygotowywania. Chodzi o kwestię obierania ze "skórki". Sprawdzamy, czy jest to konieczność, czy jedynie strata czasu.
Pieczarki. Zdj. ilustracyjne
Fot. Karol Piętek / Agencja Wyborcza.pl

Gotowanie jest jedną z tych dziedzin, w której z pozoru niewielki błąd może mieć spore konsekwencje. Na szczęście niektórych z nich prosto będzie uniknąć, jeśli będziemy uczyć się na własnych - i cudzych - błędach. Jednym z nich może być kwesta obierania pieczarek. Dużo osób zastanawia się, czy powinno się to robić, czy wręcz przeciwnie. Postanowiliśmy to sprawdzić.

Zobacz wideo Kurczak faszerowany pieczarkami, czyli szybki i prosty przepis na obiad w tygodniu

Czy pieczarki trzeba obierać? Odpowiedź może zaskoczyć 

Czasami nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że czynności, które wykonujemy podczas gotowania, są zbędne i jedyne, co dają, to zmarnowany czas. Czasami dotyczy to źle wyrobionego ciasta, a innym razem bezsensownego obierania niektórych produktów. Te aspekty warto weryfikować, by w przyszłości uniknąć podobnych błędów. Jednym z nich jest dość popularne obieranie pieczarek. Warto jednak wiedzieć, że jeśli używamy ich do smażenia czy gotowania, nie ma żadnej potrzeby obierania. W zupełności wystarczy dokładne umycie i ewentualne odcięcie końcówek trzonków. Jeśli nasze pieczarki są bardzo brudne, można je wyczyścić przy pomocy szczoteczki lub kuchennego zmywaka. Podobna zasada dotyczy na przykład obierania młodych ziemniaków. Obieranie młodych marchewek także okazuje się być stratą czasu. Ich skórka jest delikatna i cienka.

Jak przygotować pieczarki? Pamiętaj o jednej ważnej zasadzie

Kiedy już wiemy, że pieczarek nie powinno się obierać, może pojawić się pytanie, jak najlepiej je przygotować. Kiedy już umyjemy nasze grzyby, możemy je pokroić w plasterki lub w kostkę i wrzucić na patelnię. Teraz czas na doprawianie, dzięki któremu zyskają idealny smak. W tym punkcie warto pamiętać, by nie zaczynać od soli. Solenie powinno się odbywać na sam koniec procesu smażenia i dotyczy to nie tylko pieczarek, a również na przykład mięsa. Najlepszy smak z pieczarek wydobędzie świeżo mielony pieprz. Sól dodajemy dopiero po zdjęciu uch z palnika. Dzięki takiej kolejności nasze grzyby nie puszczą ogromnej ilości wody, a my nie będziemy musieli trzymać ich długo na ogniu, by odparowała. Na sam koniec możemy również dodać inne przyprawy i zioła, by pobić wyjątkowy smak tych grzybów.

Więcej o: