Dlaczego iglaki brązowieją? Przyczyn może być wiele. Pamiętaj o tym, a tuje będą soczyście zielone

Jak uratować brązowiejące iglaki? W pierwszej kolejności powinniśmy ustalić, co jest przyczyną pogorszenia się stanu naszych drzew czy krzewów. Tylko wtedy będziemy w stanie podjąć odpowiednie działania. Niestety nie zawsze winowajca jest oczywisty. Wyjaśniamy, na co zwracać szczególną uwagę.

Na samym wstępie należy zaznaczyć, że brązowienie igieł często jest procesem naturalnym związanym z cyklem życia rośliny. Gdy nasze iglaki tracą kolor na przełomie jesieni i zimny, w większości przypadków nie musimy się martwić. Jeżeli jednak dzieje się to o innej porze roku lub drzewka nie zazieleniają się na wiosnę, wówczas warto przyjrzeć się sprawie bliżej. Przyczyn takiego stanu może być kilka.

Zobacz wideo Wprowadź wiosnę do swojego domu. Hiacyntowy ogródek pięknie ozdobi każde wnętrze

Co powoduje brązowienie iglaków? Zadbaj o prawidłowe nawodnienie

Najczęstszym powodem brązowienia iglaków jest nieprawidłowe nawodnienie. Ich podłoże powinno być stale lekko wilgotne. Jest to szczególnie istotne w przypadku młodych roślin, których system korzeniowy nie jest dobrze rozwinięty. Tutaj bardziej intensywne podlewanie powinno odbywać się nawet raz w tygodniu. Samo podłoże musi być jednak przepuszczalne, aby nie nie doprowadzić do gromadzenia się wody i tym samym gnicia korzeni. Z nawadnianiem związana jest również kwestia prawidłowego rozmieszczenia iglaków. Drzewek nie możemy sadzić zbyt gęsto, gdyż będą wtedy konkurować o wodę, a także słońce czy składniki odżywcze.

Pozostając przy składnikach odżywczych, brązowienie i opadanie igieł może być przejawem niedoboru magnezu. W takich przypadkach pomocne będzie zastosowanie odżywki do roślin iglastych. Przy jej aplikowaniu powinniśmy ściśle przestrzegać zaleceń producenta.

Tuja szmaragd usycha? Brązowienie iglaków od środka może mieć związek z innymi czynnikami

Choć iglaki wielu osobom mogą kojarzyć się z zimowymi krajobrazami, to wcale nie oznacza, że wszystkie z nich lubią niskie temperatury. Przemarznięcie może również odbijać się na wyglądzie naszych drze i krzewów. Wymagania poszczególnych gatunków pod tym względem warto sprawdzać już przy zakupie, ponieważ niektóre z nich będą potrzebowały okrycia podczas zimowych miesięcy.

Przyczyną brązowienia mogą być też choroby grzybowe lub szkodniki, takie jak mszyce świerkowe, miniarki czy przędziorki sosnowca. Z tego względu warto od czasu do czasu przejrzeć się iglakom bliżej, nawet jeśli na pierwszy rzut oka nic im nie dolega. Suche igły i pędy mogą pojawiać się bowiem od środka rośliny. Szybkie zastosowanie odpowiednich oprysków pozwoli pozbyć się problemu i zapobiec jego rozprzestrzenianiu się. Na koniec należy podkreślić, że brązowe części zawsze usuwamy, bez względu na przyczynę ich powstania. Te niestety już się nie zazielenią, ale możemy zrobić miejsce dla nowych odrostów.

Więcej o:
Copyright © Agora SA