Tych błędów unikaj podczas smażenia domowych pączków. Dzięki temu nadzienie zostanie w środku

Tłusty czwartek 2024 zbliża się wielkimi krokami. Zgodnie ze zwyczajem tego dnia powinniśmy skosztować, chociaż jednego pączka. Smakołyki można kupić w sklepie lub zrobić samemu. Te domowej roboty smakują lepiej, lecz podczas przygotowywania zwróć uwagę na pewne aspekty.

Niemalże każdy łasuch odlicza już czas do 8 lutego, czyli tłustego czwartku. Tego dnia można pozwolić sobie na spożycie sporej ilości przysmaków w postaci pączków czy faworków. Bez wątpienia to pączki są popularniejsze i to właśnie ten smakołyk przygotowujemy zazwyczaj w domach wraz z bliskimi. Jeśli również w tym roku planujesz je smażyć, dowiedz się, na co zwracać szczególną uwagę. Wielu Polaków popełnia ten błąd, przez co marmolada wypływa z wnętrza ciasta. Oto jak wypełnić pączki nadzieniem w prawidłowy sposób. To banalnie proste. 

Zobacz wideo Czy z zasłoniętymi oczami można rozpoznać pączka Magdy Gessler? Sprawdziliśmy to w redakcji!

Pączki z marmoladą na tłusty czwartek 2024. Tak przygotujesz je bezbłędnie

Tłusty czwartek to dzień uwielbiany przez Polaków. Co roku w ostatni czwartek przed wielkim postem rozkoszujemy się pysznym smakiem pączków lub innych przysmaków, które kupujemy w lokalnych cukierniach lub robimy sami. Jeśli jesteś zwolennikiem samodzielnego przygotowywania łakoci, to doskonale wiesz, że marmolada może w mgnieniu oka wydostać się z ciasta. Co zrobić, aby tego uniknąć?

Choć możemy zrobić pączki bez nadzienia, to trzeba przyznać, że te z marmoladą zazwyczaj są o wiele smaczniejsze. Niestety zdarza się, że ta wypływa z wnętrza podczas smażenia. Dlaczego? Najczęstszą tego przyczyną jest pojawienie się odrobiny produktu na brzegach ciasta, a gdy są one "ubrudzone" nie sklejają się wystarczająco dobrze. Właśnie dlatego pamiętaj, by nadzienie nakładać łyżeczką na rozwałkowane ciasto, a następnie czystymi dłońmi dokładnie formować kulkę. Na co jeszcze należy zwracać uwagę? Podpowiadamy. 

Smażenie pączków na tłusty czwartek. Te wskazówki warto znać

Jeśli w tym roku zdecydujesz się na smażenie pączków w domu, odpowiednio się do tego przygotuj. Kup wszystkie składniki i zagospodaruj sobie około trzech godzin. Ważną rolę w robieniu domowych pączków odgrywa tłuszcz. Do smażenia należy użyć oleju rzepakowego lub smalcu, z którego korzystały niegdyś nasze babcie. Pamiętaj, że pączki powinny swobodnie pływać w tłuszczu, a nie leżeć na dnie garnka.

Co ważne, podczas wyrabiania ciasta staraj się nie podsypywać go zbyt dużą ilością mąki, ponieważ w trakcie smażenia będzie się paliła. Jeśli planujesz na wierzch przekąsek nałożyć lukier lub cukier puder, zrezygnuj z dosładzania. Nadmiar cukru nie tylko źle wpływa na nasze zdrowie, ale może także spowodować podobnie jak mąka przypalenie się ciasta.

Więcej o:
Copyright © Agora SA