Przepis na chrupiące faworki last minute od Ewy Wachowicz. Mistrzyni sięga po jeden sekretny składnik

Chrust, faworki czy kreple - nieważne, pod jaką nazwą je znamy, i tak są jednymi z najpopularniejszych przysmaków na tłusty czwartek. Wiadomo jednak, że te sklepowe nigdy nie będą smakować jak te domowe. Z okazji dnia łasuchów Ewa Wachowicz podzieliła się z internautami swoim przepisem na faworki, które zawsze wychodzą.

Tłusty czwartek już coraz bliżej. Dla tych jednak, którzy nie są za pan brat z pączkami, mamy świetną alternatywę. Chrupiące i pyszne faworki powinny zasmakować każdemu łasuchowi. Wiadomo jednak, że najlepsze są te domowej roboty. Ewa Wachowicz zdradza sekretny składnik, który wyniesie nasze słodkie przekąski na zupełnie nowy poziom.

Zobacz wideo Czy z zasłoniętymi oczami można rozpoznać pączka Magdy Gessler? Sprawdziliśmy to w redakcji!

Jak zrobić faworki? Ewa Wachowicz ma na to sprawdzony sposób

Pączki i faworki to dwie najczęściej wybierane opcje, jeśli chodzi o tłusto czwartkowe przekąski. W internecie można znaleźć całą masę sprawdzonych przepisów, które pozwolą się nam rozkoszować tymi kawałkami ciasta. Na przykład ostatnio zrobiło się głośno o prostym przepisie na lane faworki, o którym pisaliśmy w jednym z naszych artykułów. Teraz Ewa Wachowicz podzieliła się swoją recepturą, która może nam przypaść do gustu. Była Miss Polski specjalnie nagrała wideo, na którym pokazuje, jak krok po kroku robi swoje chruściki. Okazuje się, że dodaje sekretny składnik, jakim jest kieliszek spirytusu. Dla naszych babć nie jest to jednak żadna nowinka. Już w najstarszych przepisach zalecało się dodawanie odrobinki napoju wyskokowego do ciasta. Taki zabieg zapobiega nadmiernemu wsiąkaniu tłuszczu w ciasto, co sprawia, że chruściki są o wiele lżejsze i bardziej kruche. Co więcej, wcale nie musi być to spirytus. Sprawdzi się również wódka czy właśnie piwo.

 

Faworki na piwie. Ten przepis zaspokoi najbardziej wymagające podniebienia

Aby przygotować pyszne faworki na piwie, będziemy potrzebować:

  • 6 - 7 żółtek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki piwa
  • 1,5 litra oleju słonecznikowego
  • cukier puder do posypania

Żółtka ucieramy z cukrem, aż będą gęste i puszyste. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie powoli dolewamy piwo, cały czas mieszając składniki łyżką. Ciasto wyrabiamy aż do połączenia się wszystkich składników. Jeśli jest zbyt klejące, można dodać więcej mąki. Całość wybijamy wałkiem, aż do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Następnie w większym garnku nagrzewamy olej do około 180 stopni Celsjusza. Ciasto dzielimy na cztery części i rozwałkowujemy na cieniutkie placki. Teraz możemy zacząć wycinać faworki. Gotowe przykrywamy ściereczką. Smażymy po kilka sztuk naraz przez około minutę z każdej strony. Wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na ręcznik papierowy. I gotowe, pyszne faworki na piwie są skończone.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.