Jak sprawdzić, czy mięso jest świeże? W ten sposób zaoszczędzisz nie tylko pieniądze

Wybór mięsa w sklepie nie jest prosty. Nie chodzi o różnorodność produktów, a o kwestię tego, czy jedzenie na pewno jest świeże. Choć na pierwszy rzut oka produkt w opakowaniu wygląda smakowicie, po otwarciu może uderzyć nas fala nieprzyjemnego zapachu.

Robiąc zakupy zwykle największy problem pojawia się z wyborem mięsa. To produkt, który bardzo szybko się psuje, a na jego jakość ma wpływ wiele czynników. Nikt nie chciałby znaleźć się w sytuacji, w której jedzenie zaczyna brzydko pachnieć już na następny dzień od zakupu lub, co gorsza, spowoduje u nas poważne zatrucie. Warto zatem wiedzieć, na co zwracać uwagę w sklepie, by nie kupić nieświeżego mięsa. 

Zobacz wideo Szadkowska: Setki milionów ludzi głodują, ale jedzenie nigdy nie było tak tanie

Jak sprawdzić, czy mięso jest świeże? To powinno cię zaalarmować

Mięso to specyficzny produkt, któremu trzeba poświęcić trochę więcej czasu nie tylko w kuchni, ale też jeszcze w sklepie. Nie wystarczy wziąć pierwsze lepsze opakowanie z brzegu - w ten sposób możemy trafić na zepsute jedzenie z krótkim terminem przydatności. Aby mieć pewność, że produkt będzie świeży, należy zwrócić uwagę na kilka ważnych aspektów. Pierwszym z nich jest wspomniana już data spożycia. Nierzadko zdarza się, że jedzenie, które za chwilę straci ważność, jest promowane przez sklep obniżonymi cenami. Na mięsie akurat lepiej w ten sposób nie oszczędzać.

Jakimi cechami charakteryzuje się świeże mięso? Zwróć uwagę na te aspekty

Kolejną ważną rzeczą, na którą należy zwracać uwagę, jest kolor. Świeże mięso powinno być jędrne, różowe lub czerwone (w zależności od rodzaju). Jeśli zrobiło się blade lub pojawił się na nim szary, śliski nalot albo jest lepkie, to znaczy, że jest nieświeże i nie nadaje się już do spożycia. Warto także zwrócić uwagę na zapach. Świeże, surowe mięso jest prawie pozbawione jakiegokolwiek aromatu. Jeśli jednak wyczuwamy kwaśną, ostrą lub bardzo nieprzyjemną woń, to znaczy, że mięso zaczęło się już psuć. Z kolei kupując jedzenie w marketach powinniśmy obserwować opakowania, w których znajduje się mięso. To, na co należy zwrócić szczególną uwagę, to krople na ściankach pojemników. Jeśli woda zaczęła się skraplać, to znaczy, że w produkcie zachodzą już procesy gnilne.

Więcej o: