Przystawki z jajek na Wielkanoc - co zaserwować w święta? Spieszymy z odpowiedzią!
Proste przystawki z jajek na Wielkanoc w formie roladek to zawsze dobry pomysł na świąteczne co nieco. Takie przystawki są mega proste w wykonaniu, łatwe w serwowaniu i wyglądają przepięknie. Co więcej, można je zjeść na dwa razy. Wielkanocne roladki przygotujemy z dobrej szynki konserwowej. Jak je zrobić? Poniżej znajdziesz szybki przepis.
Przystawki na zimno na Wielkanoc:
Składniki:
- kilkanaście plastrów szynki konserwowej
- sos sałatkowy francuski
- kilka łyżek śmietany kremówki
- kilka łyżek startego chrzanu
- 4 jaja
- mix sałat
- szczypior
- odrobina wody
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- połówka cytryny
Wykonanie:
- Jaja ugotuj na twardo. Ostudź. Obierz je ze skorupek i przekrój na pół.
- Śmietankę ubij na sztywno.
- Dodaj chrzan - ilość wedle uznania.
- Szczypior dokładnie umyj i posiekaj. Dołóż do chrzanu pomieszanego ze śmietaną. Dopraw sokiem z cytryny i przyprawami. Dodaj połowę opakowania sosu francuskiego.
- Całość wymieszaj.
- Weź osiem plasterków szynki. Posmaruj je przygotowanym kremem, połóż połówki jajek i zwiń.
- Pozostałe plasterki posmaruj kremem i zwiń w różki.
- Weź drugą połowę sosu francuskiego. Wymieszaj go z wodą, posiekaną natką i oliwą.
- Rozłóż sałatę na półmisku. Na nią porozkładaj szynkę z kremem chrzanowym i jajkami oraz szynkę z kremem chrzanowym.
- Całość posyp szczypiorem i skrop przygotowanym sosem francuskim.
Zobacz wideo Jajka z farszem z awokado - lżejsza wersja świąt
Przystawki świąteczne na Wielkanoc - nie ma to jak klasyczna sałatka jarzynowa!
Przystawki świąteczne na Wielkanoc mogą być bardzo różnorodne. Jednak prosta sałatka jarzynowa to zawsze dobra opcja. Przepis pani Joli na sałatkę jarzynową cieszy się dużym zainteresowaniem. Głównie z tego powodu, że sałatka wychodzi bardzo pyszna. Oto prosta receptura:
Składniki:
- 4 ugotowane ziemniaki
- gotowy jarzynowy mix sałatkowy ze słoika
- 5 jaj
- 4 ogórki kiszone
- biała część pora
- 2 jabłka
- pęczek szczypiorku
- 1 puszka groszku
- 1 puszka kukurydzy
- majonez
- sól, pieprz
- opcjonalnie - chrzan
Wykonanie:
- Jajka ugotuj, obierz ze skorupek. Pokrój w kostkę.
- Warzywa odsącz z zalewy ze słoika.
- Ogórki kiszone pokrój w kostkę.
- Jabłka umyj, obierz, pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój je w kostkę.
- Zawartości puszek odsącz i przełóż do miski.
- Dopraw do smaku przyprawami i majonezem.
- Wymieszaj wszystkie składniki.
Przystawki z ciasta francuskiego na Wielkanoc
Przystawki z ciasta francuskiego na Wielkanoc to nasza kolejna propozycja. Taką potrawę przygotujesz w zaledwie 30 minut. Oto prosty przepis:
Składniki:
- około 400 g ciasta francuskiego
- 250 g świeżego szpinaku
- 1 jajko
- 100 g sera mozzarella
- 100 g sera feta
- posiekany szczypior
- sól, pieprz, oregano, słodka papryka, czosnek mielony
- olej lub masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
- Szpinak umyj, przełóż na patelnię i smaż przez chwilę.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Przygotuj blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Rozwiń ciasto francuskie.
- Ciasto posyp dwoma rodzajami sera.
- Dodaj szpinak, posiekany szczypior i przyprawy.
- Zwiń w roladę. Posmaruj rozbełtanym jajkiem.
- Ułóż na blaszce i przystąp do pieczenia. Proces ten powinien trwać około 25-30 minut.
Zobacz też: Jajka wielkanocne - proste i tanie kulinarne inspiracje na faszerowane jajka