Wielkanoc 2024 zbliża się wielkimi krokami. W tym roku będziemy świętować w niedzielę 31 marca i w poniedziałek 1 kwietnia. Choć zostało jeszcze trochę czasu, warto już zacząć planować, co podamy tego dnia naszym gościom. Oprócz żurku i kiełbasy, na stole zwykle pojawia się masa przekąsek i sałatek. Warto zaskoczyć tego dnia swoich bliskich i podać coś bardziej nietypowego niż jajka z majonezem czy sałatka jarzynowa.
W okresie wielkanocnym na stołach pojawiają się zwykle jaja, mięsa, ryby i warzywa w różnej postaci. To właśnie z tych produktów można przygotować smaczne i pięknie wyglądające przystawki na święta, które na długo pozostaną w pamięci naszych gości. Oryginalną potrawą będą np. tartaletki z pastą rybno-jajeczną. Do ich przygotowania będziesz potrzebować:
Na początek należy zrobić kruche ciasto. W tym celu przesiewamy mąkę i łączymy ją z masłem. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę i sól, energicznie wyrabiamy i rozwałkowujemy. Przy pomocy szklanki należy wykroić okręgi i wyłożyć nimi formy na babeczki. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Wystudzone spody wyjmujemy z foremek. Następnie robimy farsz. Jajka gotujemy na twardo, obieramy je ze skorupek i przekładamy do miski. Dodajemy do nich szprotki odciśnięte z nadmiaru oleju i majonez. Całość należy doprawić do smaku, np. solą, pieprzem i pietruszką. Farsz blendujemy, a następnie przekładamy do chrupiących foremek.
Do przygotowania pysznych roladek z cukinii i łososia będziesz potrzebować:
Cukinię należy dokładnie umyć, obrać ze skórki i pokroić w podłużne paski. Następnie skraplamy je oliwą z obu stron i smażymy na patelnie aż do zarumienienia. Najlepiej zrobić to na patelni grillowej, ale zwykła również się nada. Gdy paski z cukinii wystygną, nakładamy na nie kawałki łososia i suszone pomidory. Zawijamy warzywo w rulon i spinamy wykałaczką. Do dekoracji można dodać natkę pietruszki na czubek i gotowe. To uniwersalny przepis, dlatego środek roladek można zmienić. Świetnie sprawdzą się także inne rodzaje wędlin z dodatkiem serków śmietanowych.
Składniki:
Jajka należy ugotować na twardo i poczekać aż wystygną. W tym czasie myjemy i obieramy pieczarki, a potem kroimy je w kostkę. To samo robimy z cebulą. Później rozgrzewamy na patelni masło i smażymy cebulę z pieczarkami. Gdy całość ostygnie, przekładamy ją do miski, dodajemy siekany koperek, musztardę, śmietanę i przyprawy. Następnie ostrożnie kroimy ugotowane jaja jeszcze w skorupkach i delikatnie wyciągamy łyżką żółtko oraz białko. Kroimy jajka, dodajemy do miski z pozostałymi składnikami i mieszamy. Tak przygotowanym farszem wypełniamy skorupki. Smacznego!
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!