Pyszne i oryginalne dania na Wielkanoc. Te świąteczne przystawki na długo zapadną gościom w pamięć

Przystawki na Wielkanoc nie muszą być nudne. Jeśli masz dość jajek z majonezem i sałatki jarzynowej, sprawdź nasze przepisy na smaczne i pięknie wyglądające przekąski. Te dania wielkanocne zachwycą gości, a świąteczne jedzenie na pewno się nie zmarnuje.

Wielkanoc 2024 zbliża się wielkimi krokami. W tym roku będziemy świętować w niedzielę 31 marca i w poniedziałek 1 kwietnia. Choć zostało jeszcze trochę czasu, warto już zacząć planować, co podamy tego dnia naszym gościom. Oprócz żurku i kiełbasy, na stole zwykle pojawia się masa przekąsek i sałatek. Warto zaskoczyć tego dnia swoich bliskich i podać coś bardziej nietypowego niż jajka z majonezem czy sałatka jarzynowa.

Zobacz wideo Śledź pod szubą

Pyszne przystawki na Wielkanoc. Dania wielkanocne zrobisz w kilka minut

W okresie wielkanocnym na stołach pojawiają się zwykle jaja, mięsa, ryby i warzywa w różnej postaci. To właśnie z tych produktów można przygotować smaczne i pięknie wyglądające przystawki na święta, które na długo pozostaną w pamięci naszych gości. Oryginalną potrawą będą np. tartaletki z pastą rybno-jajeczną. Do ich przygotowania będziesz potrzebować:

  • szklanki mąki,
  • 50 g masła (chłodnego),
  • 2 żółtka,
  • łyżki śmietany 18 proc.,
  • puszki szprotek,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki majonezu,
  • natki pietruszki,
  • sól i pieprz.

Na początek należy zrobić kruche ciasto. W tym celu przesiewamy mąkę i łączymy ją z masłem. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę i sól, energicznie wyrabiamy i rozwałkowujemy. Przy pomocy szklanki należy wykroić okręgi i wyłożyć nimi formy na babeczki. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Wystudzone spody wyjmujemy z foremek. Następnie robimy farsz. Jajka gotujemy na twardo, obieramy je ze skorupek i przekładamy do miski. Dodajemy do nich szprotki odciśnięte z nadmiaru oleju i majonez. Całość należy doprawić do smaku, np. solą, pieprzem i pietruszką. Farsz blendujemy, a następnie przekładamy do chrupiących foremek.

Ciekawe przepisy na Wielkanoc. Roladki z cukinią i łososiem będą idealne

Do przygotowania pysznych roladek z cukinii i łososia będziesz potrzebować:

  • 300 g cukinii,
  • 8 plastrów polędwicy łososiowej,
  • oliwy,
  • suszonych pomidorów,
  • natki pietruszki.

Cukinię należy dokładnie umyć, obrać ze skórki i pokroić w podłużne paski. Następnie skraplamy je oliwą z obu stron i smażymy na patelnie aż do zarumienienia. Najlepiej zrobić to na patelni grillowej, ale zwykła również się nada. Gdy paski z cukinii wystygną, nakładamy na nie kawałki łososia i suszone pomidory. Zawijamy warzywo w rulon i spinamy wykałaczką. Do dekoracji można dodać natkę pietruszki na czubek i gotowe. To uniwersalny przepis, dlatego środek roladek można zmienić. Świetnie sprawdzą się także inne rodzaje wędlin z dodatkiem serków śmietanowych.

Pyszne dania na Wielkanoc. Jak przygotować jajka faszerowane w skorupkach?

Składniki:

  • 6 jajek,
  • cebula,
  • 5 pieczarek,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • łyżka musztardy np. dijon,
  • łyżka śmietany,
  • 2 łyżki masła,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Jajka należy ugotować na twardo i poczekać aż wystygną. W tym czasie myjemy i obieramy pieczarki, a potem kroimy je w kostkę. To samo robimy z cebulą. Później rozgrzewamy na patelni masło i smażymy cebulę z pieczarkami. Gdy całość ostygnie, przekładamy ją do miski, dodajemy siekany koperek, musztardę, śmietanę i przyprawy. Następnie ostrożnie kroimy ugotowane jaja jeszcze w skorupkach i delikatnie wyciągamy łyżką żółtko oraz białko. Kroimy jajka, dodajemy do miski z pozostałymi składnikami i mieszamy. Tak przygotowanym farszem wypełniamy skorupki. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA