Dziś obchodzimy Światowy Dzień Tosta. Święto zostało zapoczątkowane w 2014 roku przez członków organizacji The Tiptree World Bread Awards z Wielkiej Brytanii, zrzeszającej różne podmioty branży piekarskiej. Jej głównym celem jest promowanie sztuki wyrobów różnego rodzaju pieczywa, w tym także tostów. Wyjątkowy dzień wypada każdego roku w ostatni czwartek lutego.
Tosty należą do grona najpopularniejszych pomysłów na śniadanie. Przypieczona, chrupiąca kromka dla wielu osób smakuje lepiej, niż suche pieczywo i można ją podać na kilka różnych sposobów. Najpopularniejsze grzanki podaje się z szynką i roztopionym serem. Choć ten pomysł zawsze wypali, czasami może się znudzić. Jeśli chcesz podać tosty w zupełnie nowej odsłonie, to te przepisy mogą cię zainspirować. Zaskocz swoich bliskich pysznym na śniadaniem. Możesz urozmaicić tosty nowymi dodatkami. Przygotuj:
Na początek posmaruj kromki cienką warstwą masła. Ułóż na każdej plaster szynki, następnie na jedną nałóż kawałki ananasa, a na drugą pieczarki konserwowe. W środek włóż też ogórki. Możesz je doprawić ulubionymi przyprawami, np. papryką w proszku lub oregano. Następnie nakryj wszystko plastrem sera w taki sposób, by zasłaniał całą kanapkę. Tak przygotowane kromki ułóż na blaszce z papierem do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni. Po około 5 minutach, gdy ser się zarumieni, a chleb stwardnieje, wyjmij swoje tosty. To prosty, szybki i pyszny pomysł na śniadanie albo kolację. Takie tosty z niespodzianką pod serem będą wyglądać spektakularnie.
Tosty francuskie to nic innego, jak kromki chleba zamoczone w jajku i mleku, a następnie podpiekane na patelni. Smakują zupełnie inaczej, niż klasyczne grzanki, a co najlepsze, możesz je przygotować zarówno na słono, jak i na słodko. Składniki:
Do miski wbij dwa jajka, następnie dodaj mleko i cukier. Rozbełtaj całość aż do połączenia wszystkich składników. Następnie na patelni roztapiamy masło. Kromki dokładnie maczamy w mieszance jajka i mleka z obu stron, a następnie przekładamy na rozgrzaną patelnię. Należy co pewien czas sprawdzać, czy chleb nie przypieka się od spodu. Gdy już będzie rumiany, przekładamy kanapkę na drugą stronę i podpiekamy. Tak przygotowane tosty można posmarować dżemem lub kremem i ozdobić owocami.
Jeśli wolisz śniadania wytrawne, tosty francuskie można również przygotować na słono. Wówczas wystarczy pominąć cukier wanilinowy, a zamiast konfitury i czekolady dodać szynkę, ser i warzywa. Gdy chleb podpieka się już z drugiej strony, połóż na niego pokrojone warzywa albo pieczarki, posyp serem i zakryj patelnię pokrywką. Gdy ser się rozpuści, tosty będą gotowe.