Pesto z rukoli cieszy się dużą popularnością w kuchni wegetariańskiej, a jego przygotowanie jest bardzo łatwe i mało kosztowne co także jest jego wielkim plusem. Sprawdź jak samodzielnie przyrządzić pesto z rukoli, które udoskonali smak każdego dania.
Zobacz wideo Tanie pesto z rukoli i pestek dyni. Gotowe w 3 minuty
Pesto z rukoli. Jak przygotować zdrowy sos? Właściwości rukoli
Przygotowanie pesto z rukoli jest bardzo proste. W zasadzie potrzebna jest do tego tylko rukola. Należy wspomnieć, że listki rukoli są bardzo zdrowe i najczęściej używane są jako dodatek do sałatek. Ma ona jednak wiele innych właściwości, na które warto zwrócić uwagę. Rukola pochodzi z rodziny kapustowatych. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Ponadto bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie i chroni nasz organizm przed chorobami nowotworowymi. Jakie właściwości posiada jeszcze rukola?
- Zawiera składniki mineralne: wapń, potas, żelazo oraz magnez.
- W jej składzie jest także cynk, który korzystnie wpływa na odporność.
- Regularne spożywanie rukoli znacznie poprawia stan kości.
- W liściach rukoli znajdują się aminokwasy siarkowe, które działają bakteriobójczo.
- Azotany zawarte w rukoli dotleniają mięśnie podczas wysiłku fizycznego.
- W rukoli znajdziemy także witaminy: C, A, K oraz witaminy z grupy B.
Pesto z rukoli: składniki, dzięki którym przygotujemy pyszny sos
Jakie składniki będą potrzebne do przyrządzenia pesto z rukoli? Wbrew pozorom nie będziemy potrzebować zbyt wiele produktów. Poniżej lista produktów.
- opakowanie rukoli
- 2-3 ząbki czosnku
- pół szklanki pestek ze słonecznika
- 2 łyżki płynnego miodu
- 150 ml oliwy z oliwek
- łyżeczka soli
Pesto z rukoli krok po kroku. Przepis na szybkie i obłędne pesto
Jak zrobić pesto z rukoli krok po kroku? Nie ma w tym nic trudnego. Ponadto przygotowanie pesto zajmuje dosłownie kilka minut, a po jego przyrządzeniu bez obaw możemy go przechowywać w lodówce np. w słoiku. Oto krótki przepis na zrobienie pesto z rukoli.
- Pestki słonecznika wkładamy do blendera i rozdrabniamy je.
- Następnie obieramy czosnek i rozdrabniamy go z pomocą wyciskacza lub mini tarki.
- Do rozdrobnionych pestek słonecznika dokładamy rukolę, czosnek, miód i oliwę. Całość miksujemy aż powstanie jednolita masa.
- Gotowe pesto przekładamy do słoików i przechowujemy w lodówce.
Do czego używać pesto z rukoli? Z czym można je podawać?
Do czego właściwie używać pesto z rukoli? Bez wahania można powiedzieć, że zastosowanie pesto w kuchni jest dość szerokie, ponieważ można je podawać właściwie do wszystkiego. Najbardziej popularne zastosowanie pesto to:
- zupa z dodatkiem sosu pesto — często stosuje się pesto jako dodatek do zup kremów
- pesto jako sos do makaronów — pasuje do wszystkich makaronów i doskonale poprawia ich smak
- grzanki lub kanapki z sosem pesto — doskonały zamiennik masła,
- jako dodatek do ryb i mięs,
- risotto z sosem pesto,
- dodatek do przekąsek z ciasta francuskiego — idealny na imprezy
- dodatek do wszelkiego rodzaju bułeczek drożdżowych — można go także dodać do upieczenia bułeczek.
Zobacz też: Przepis na szybki obiad. Kurczak w sosie śmietanowo-paprykowym i surówka z rukoli. To połączenie na medal