• Link został skopiowany

Pesto z rukoli jako alternatywa sosu do spaghetti? Spróbuj, a już zawsze będziesz go używać do makaronu

Pesto z rukoli to świetny dodatek do dań z makaronem, pizzy, klusek, kanapek, a nawet zup. Jego ogromną zaletą jest przede wszystkim doskonały aromat, który podkreśla smak potraw, dzięki czemu są one bardziej wyraziste.
Pesto z rukoli doskonale nadaje się do makaronu.
zdjęcie ilustracyjne, Yulia_Davidovich, iStock

Pesto z rukoli cieszy się dużą popularnością w kuchni wegetariańskiej, a jego przygotowanie jest bardzo łatwe i mało kosztowne co także jest jego wielkim plusem. Sprawdź jak samodzielnie przyrządzić pesto z rukoli, które udoskonali smak każdego dania.

Zobacz wideo Tanie pesto z rukoli i pestek dyni. Gotowe w 3 minuty

Pesto z rukoli. Jak przygotować zdrowy sos? Właściwości rukoli

Przygotowanie pesto z rukoli jest bardzo proste. W zasadzie potrzebna jest do tego tylko rukola. Należy wspomnieć, że listki rukoli są bardzo zdrowe i najczęściej używane są jako dodatek do sałatek. Ma ona jednak wiele innych właściwości, na które warto zwrócić uwagę. Rukola pochodzi z rodziny kapustowatych. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Ponadto bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie i chroni nasz organizm przed chorobami nowotworowymi. Jakie właściwości posiada jeszcze rukola?

  • Zawiera składniki mineralne: wapń, potas, żelazo oraz magnez.
  • W jej składzie jest także cynk, który korzystnie wpływa na odporność.
  • Regularne spożywanie rukoli znacznie poprawia stan kości.
  • W liściach rukoli znajdują się aminokwasy siarkowe, które działają bakteriobójczo.
  • Azotany zawarte w rukoli dotleniają mięśnie podczas wysiłku fizycznego.
  • W rukoli znajdziemy także witaminy: C, A, K oraz witaminy z grupy B.

Pesto z rukoli: składniki, dzięki którym przygotujemy pyszny sos

Jakie składniki będą potrzebne do przyrządzenia pesto z rukoli? Wbrew pozorom nie będziemy potrzebować zbyt wiele produktów. Poniżej lista produktów.

  • opakowanie rukoli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pół szklanki pestek ze słonecznika
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli

Pesto z rukoli krok po kroku. Przepis na szybkie i obłędne pesto

Jak zrobić pesto z rukoli krok po kroku? Nie ma w tym nic trudnego. Ponadto przygotowanie pesto zajmuje dosłownie kilka minut, a po jego przyrządzeniu bez obaw możemy go przechowywać w lodówce np. w słoiku. Oto krótki przepis na zrobienie pesto z rukoli.

  1. Pestki słonecznika wkładamy do blendera i rozdrabniamy je. 
  2. Następnie obieramy czosnek i rozdrabniamy go z pomocą wyciskacza lub mini tarki.
  3. Do rozdrobnionych pestek słonecznika dokładamy rukolę, czosnek, miód i oliwę. Całość miksujemy aż powstanie jednolita masa. 
  4. Gotowe pesto przekładamy do słoików i przechowujemy w lodówce.

Do czego używać pesto z rukoli? Z czym można je podawać?

Do czego właściwie używać pesto z rukoli? Bez wahania można powiedzieć, że zastosowanie pesto w kuchni jest dość szerokie, ponieważ można je podawać właściwie do wszystkiego. Najbardziej popularne zastosowanie pesto to:

  • zupa z dodatkiem sosu pesto — często stosuje się pesto jako dodatek do zup kremów
  • pesto jako sos do makaronów — pasuje do wszystkich makaronów i doskonale poprawia ich smak
  • grzanki lub kanapki z sosem pesto — doskonały zamiennik masła,
  • jako dodatek do ryb i mięs,
  • risotto z sosem pesto,
  • dodatek do przekąsek z ciasta francuskiego — idealny na imprezy
  • dodatek do wszelkiego rodzaju bułeczek drożdżowych — można go także dodać do upieczenia bułeczek.

Zobacz też: Przepis na szybki obiad. Kurczak w sosie śmietanowo-paprykowym i surówka z rukoli. To połączenie na medal

Więcej o: