Te ciasta wielkanocne usatysfakcjonują każdego smakosza. Są proste, tanie i niesamowicie pyszne

Wielkanoc już lada moment, a to oznacza, że czas powoli zacząć przygotowywać się do tego jakże ważnego dnia. Generalne porządki to jedno, lecz największy dylemat pojawia się w przypadku wyboru ciast. Jakie upiec w tym roku? Oto nasze propozycje, które do twoich gości trafią przez żołądek do serca.

Wybór ciasta wielkanocnego to z pozoru błaha sprawa, lecz dla wielu gospodyń i gospodarzy bywa jednym z największych dylematów. Co upiec, by zaskoczyć swoich gości oraz które z ciast będzie smakować nawet największym niejadkom? Oto nasze propozycje na ciasta wielkanocne, którymi zachwycisz gości.

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Ciasta wielkanocne 2024. Ten tradycyjny deser zasmakuje twoim gościom

W tym roku święta wielkanocne wypadają w niedzielę 31 marca. Oznacza to, że pozostało zaledwie kilka tygodni i w naszych progach zawitają najbliżsi, którzy z pewnością będą poniekąd liczyć na dobre smakołyki nie tylko podczas śniadania. W wielu polskich domach tuż po porannym posiłku, na stole ląduje kawa oraz oczywiście ciasta i desery różnego rodzaju. Nie wiesz, na co postawić w tym roku, by zaskoczyć gości oraz sprawić, by ich kubki smakowe były w siódmym niebie? Proponujemy pozostać w tradycyjnych schematach i jako jeden z deserów upiec na przykład mazurek wielkanocny. 

Mazurek wielkanocny - przepis. Idealnie sprawdzi się na święta

Wielu Polaków nie wyobraża sobie świąt bez mazurka wielkanocnego, który uchodzi za tradycyjny deser tego okresu w roku. Jak więc przygotować pyszne ciasto w domu? Oto prosty przepis, który warto mieć w swoich notatkach. 

  1. Pół kilograma mąki krupczatki połącz z dwiema szklankami cukru i 250 gramami zimnego masła.
  2. Do miski dodaj jedno jajko, trzy żółtka i zagnieć całość na jednolitą masę, którą potem zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
  3. Po schłodzeniu odłóż odrobinę ciasta na wykończenie brzegów mazurka, a resztę rozwałkuj na grubość 5 mm i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Z odłożonego ciasta uformuj małe wałki i ułóż je wzdłuż brzegów mazurka.
  5. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza i włóż do środka ciasto, które piecz około 15 minut.
  6. W trakcie pieczenia się spodu, do garnka wlej jedną szklankę śmietany 30%, dwie łyżki cukru pudru i jedno opakowanie cukru wanilinowego. Całość gotuj na małym ogniu, aż doprowadzisz do wrzenia.
  7. Na gotowym spodzie ciasta rozprowadź powoli przygotowaną wcześniej masę.
  8. Całość udekoruj migdałami i gotowe. Smacznego! 

Babka wielkanocna - przepis. Jest banalnie prosty

Na świątecznym stole warto zapewnić gościom także ciasto w postaci babki wielkanocnej, które będzie bezpiecznym wyborem. Tradycyjny i prosty deser powinien zasmakować niemalże każdemu. A jak go przygotować? 

  1. Kostkę ciepłego masła wymieszaj łyżką lub mikserem ze szklanką cukru i łyżeczką cukru wanilinowego.
  2. Następnie dodaj cztery jajka, dwie szklanki mąki i połącz składniki, ciągle mieszając, by uzyskać gładką masę.
  3. Do formy wysmarowanej tłuszczem wyłóż przygotowane ciasto.
  4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza i w takiej temperaturze piecz ciasto przez około 40 minut. 

Po ostygnięciu babkę można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową - co kto lubi. 

Więcej o: