Cukinia z grilla - jak zrobić grillowane plastry cukinii? Prosty i szybki przepis na przygotowanie pysznej przekąski
Jak zrobić cukinię z grilla? Przedstawiamy przepis na grillowane plastry cukinii, których przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Nie trzeba spędzać w kuchni całego dnia, aby przyrządzić coś pysznego. Gwarantujemy, że cukinia zrobiona według poniższego przepisu zasmakuje Twoim gościom, i że będzie częściej gościć na grillowych imprezach.
Oto lista głównych składników potrzebnych do przyrządzenia tej szybkiej przekąski:
- 2 młode cukinie pokrojone w plastry
- oliwa z oliwek
Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser
Cukinia z grilla: jakie przyprawy i zioła dopełnią jej smak?
Jakie przyprawy będą najlepsze do cukinii z grilla?
- świeże oregano
- świeży tymianek
- świeża mięta
- zioła prowansalskie
- sól morska
Przepis na grillowaną cukinię
Przygotowanie grillowanych plastrów cukinii krok po kroku:
- Plastry cukinii smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy ziołami prowansalskimi i kładziemy na rozgrzanym grillu. Cukinię grillujemy po kilka minut na każdej ze stron lub do momentu aż zobaczymy na niej paski odbite przez ruszt.
- Tak przygotowaną cukinię przekładamy na talerze, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy solą morską.
- Następnie każdą porcję przybieramy gałązkami świeżych ziół.
Ile kalorii ma cukinia z grilla? Co jest ważne w trakcie grillowania cukinii?
Ile kalorii ma cukinia z grilla? Pomimo że potrawy z grilla raczej nie należą do tych najlżejszych i niskokalorycznych, z cukinią jest inaczej. Dla osób, które przebywają na diecie czy dbają o linię, grillowana cukinia to świetny wybór. Przede wszystkim dlatego, że głównie składa się ona z wody. 100 g cukinii z grilla to zaledwie 54 kcal. Aby jednak w pełni cieszyć się smakiem i wartościami tak przygotowanej cukinii, warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę podczas jej przygotowania.
- Przed grillowaniem cukinię myjemy i osuszamy,
- warto przygotować marynatę, w której obtoczymy cukinię. Dzięki temu uzyska ona jeszcze bardziej wyrazisty i aromatyczny smak,
- cukinię grillujemy na średnim ogniu około siedmiu minut na każdej ze stron, do momentu aż jej kolor zrobi się złoty lub lekko brązowy. Cukinia powinna być także odpowiednio miękka w środku,
- grillowana cukinia może być świetnym dodatkiem do sałatek i innych dań, możemy ją także podawać na ciepło jako osobną przekąskę,
- grillowaną cukinię możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni (przechowana w ten sposób nie straci świeżości),
- warto także zaopatrzyć się w specjalną brytfannę do grillowania. Unikniemy dzięki temu wpadania mniejszych, pokrojonych kawałków na ruszt. Ponadto brytfanna sprawdzi się również w sytuacji kiedy chcemy przygotować na grillu większą porcję warzyw czy mięs.
Zobacz też: Jak zrobić najlepsze chrupiące skrzydełka na grilla? O tym trzeba pamiętać! [PORADNIK]