Poznaj przepis na cukinię z grilla, która z pewnością na stałe zagości w Twoim grillowym menu

Cukinia z grilla to przekąska, której nie może zabraknąć w sezonie grillowym, który nadchodzi wielkimi krokami. Sprawdź, jak przygotować cukinię z grilla, która będzie nie tylko smaczna, ale też zdrowa.

Cukinia z grilla - jak zrobić grillowane plastry cukinii? Prosty i szybki przepis na przygotowanie pysznej przekąski

Jak zrobić cukinię z grilla? Przedstawiamy przepis na grillowane plastry cukinii, których przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Nie trzeba spędzać w kuchni całego dnia, aby przyrządzić coś pysznego. Gwarantujemy, że cukinia zrobiona według poniższego przepisu zasmakuje Twoim gościom, i że będzie częściej gościć na grillowych imprezach

Oto lista głównych składników potrzebnych do przyrządzenia tej szybkiej przekąski:

  • 2 młode cukinie pokrojone w plastry
  • oliwa z oliwek
Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser

Cukinia z grilla: jakie przyprawy i zioła dopełnią jej smak?

Jakie przyprawy będą najlepsze do cukinii z grilla?

  • świeże oregano
  • świeży tymianek
  • świeża mięta
  • zioła prowansalskie
  • sól morska

Przepis na grillowaną cukinię 

Przygotowanie grillowanych plastrów cukinii krok po kroku:

  1. Plastry cukinii smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy ziołami prowansalskimi i kładziemy na rozgrzanym grillu. Cukinię grillujemy po kilka minut na każdej ze stron lub do momentu aż zobaczymy na niej paski odbite przez ruszt.
  2. Tak przygotowaną cukinię przekładamy na talerze, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy solą morską.
  3. Następnie każdą porcję przybieramy gałązkami świeżych ziół.

Ile kalorii ma cukinia z grilla? Co jest ważne w trakcie grillowania cukinii?

Ile kalorii ma cukinia z grilla? Pomimo że potrawy z grilla raczej nie należą do tych najlżejszych i niskokalorycznych, z cukinią jest inaczej. Dla osób, które przebywają na diecie czy dbają o linię, grillowana cukinia to świetny wybór. Przede wszystkim dlatego, że głównie składa się ona z wody. 100 g cukinii z grilla to zaledwie 54 kcal. Aby jednak w pełni cieszyć się smakiem i wartościami tak przygotowanej cukinii, warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę podczas jej przygotowania. 

  • Przed grillowaniem cukinię myjemy i osuszamy,
  • warto przygotować marynatę, w której obtoczymy cukinię. Dzięki temu uzyska ona jeszcze bardziej wyrazisty i aromatyczny smak,
  • cukinię grillujemy na średnim ogniu około siedmiu minut na każdej ze stron, do momentu aż jej kolor zrobi się złoty lub lekko brązowy. Cukinia powinna być także odpowiednio miękka w środku,
  • grillowana cukinia może być świetnym dodatkiem do sałatek i innych dań, możemy ją także podawać na ciepło jako osobną przekąskę,
  • grillowaną cukinię możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni (przechowana w ten sposób nie straci świeżości),
  • warto także zaopatrzyć się w specjalną brytfannę do grillowania. Unikniemy dzięki temu wpadania mniejszych, pokrojonych kawałków na ruszt. Ponadto brytfanna sprawdzi się również w sytuacji kiedy chcemy przygotować na grillu większą porcję warzyw czy mięs.

Zobacz też: Jak zrobić najlepsze chrupiące skrzydełka na grilla? O tym trzeba pamiętać! [PORADNIK]

Więcej o: