Jak zrobić majonez? To prostsze niż myślisz. Tak przygotujesz tradycyjny i wegański [PRZEPISY]

Jak zrobić majonez krok po kroku? Nie sztuka kupić gotowy produkt ze sklepu. Jeśli chcesz oczarować swoich gości obłędnym smakiem świątecznych potraw, przygotuj majonez samodzielnie. To bardzo proste. Sprawdź przepis zarówno na ten standardowy, jak i wegański.

Nieodłączną częścią wielkanocnych potraw jest majonez. Dodajemy go do wielu sałatek, m.in. do niezawodnej jarzynowej, ale także wykorzystujemy jako dekorację na gotowanych jajkach czy innych przekąskach. Polacy od lat próbują ustalić, która firma sprzedaje najlepszy produkt, jednak konflikt ten można zażegnać w prosty sposób. Wystarczy przygotować majonez samodzielnie. Będzie nie tylko pyszny, ale też o wiele zdrowszy, ponieważ pozbawiony chemicznych dodatków i wzmacniaczy.

Zobacz wideo Przepis na domowy majonez

Majonez przepis. Jak zrobić majonez, który zawsze się udaje? Niezawodny przepis na pyszny majonez

Nie bez powodu Polacy tak kochają majonez. Jest kremowy, delikatny i niesamowicie smaczny. Potrafi urozmaicić wiele dań, np. sałatki, kanapki czy rolady, dlatego nieustannie korzystamy z niego w kuchni. Jeśli chcemy mieć pewność, że majonez będzie pozbawiony chemii i idealnie doprawiony, zróbmy go samodzielnie w domu. Potrzebujemy do tego:

  • 3 jajka,
  • 320 ml oleju rzepakowego,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • biały pieprz,
  • sól,
  • sok z cytryny.

Na początek oddzielamy żółtka od białek. Żółtka przekładamy do osobnej miski, ponieważ tylko one będą nam potrzebne. Dodajemy do nich musztardę, sok z cytryny, pieprz, sól i ubijamy całość. W trakcie ubijania trzepaczką lub mikserem powoli dodajemy olej rzepakowy. Należy pamiętać, by dolewać go powoli, cienkim strumieniem. W połowie zacznij mocno poruszać blenderem do dołu i do góry - wówczas całość zacznie gęstnieć. Wtedy możemy dolać resztę oleju. Po kilku minutach masa powinna się zrobić kremowa i puszysta. To oznacza, że majonez jest już gotowy. Najlepiej przechowywać go w słoiku i trzymać cały czas w lodówce.

Jak zrobić prosty domowy majonez? Przepis bez jajek idealny dla wegan

Przed gotowaniem upewnij się, jakie preferencje mają twoi goście. Może się okazać, że część z nich nie je mięsa lub żadnych produktów odzwierzęcych. Jeśli są weganami, nie zjedzą dań ze standardowym majonezem. Ale bez obaw - można go przygotować bez dodatku jajek. Będzie równie smaczny i kremowy. Przygotuj:

  • 125 ml aquafaby, czyli wody po odcedzeniu ciecierzycy z puszki,
  • łyżkę płatków drożdżowych,
  • 2 łyżeczki octu lub soku z cytryny,
  • łyżeczkę musztardy,
  • odrobinę soli,
  • 1/4 łyżeczki syropu z agawy lub dowolnego innego słodzika,
  • 1,5 szklanki oleju roślinnego.

Do miski wlewamy aquafabę, musztardę, sok z cytryny, płatki drożdżowe, sól i słodzik. Całość dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach przez około dwie minuty. Tak jak wcześniej, olej wlewamy cienkim strumieniem, w połowie ruszamy blenderem góra-dół, aby zgęstniał i dolewamy resztę. Po kilku minutach majonez będzie gotowy. Aby wzmocnić jego smak, można dodać ulubione zioła lub np. trufle.

Więcej o:
Copyright © Agora SA