Grillowane warzywa w tym wydaniu sprawią, że sięgniesz po nie chętniej niż po karkówkę!

Grillowane warzywa kojarzą nam się głównie jako posiłek dla osób, które nie jedzą mięsa. Nie ma nic bardziej mylnego. To doskonała przekąska na plenerowe imprezy. Niezależnie od tego czy będą tylko dodatkiem do mięsnych potraw, czy też będą stanowiły samodzielne danie, z pewnością staną się ulubionym przysmakiem.

Jak zrobić grillowane warzywa? Jakie warzywa są najlepsze na grilla? 

Grillowane warzywa zwykle stanowią dodatek do głównego dania, którym jest mięso. Okazuje się, że odpowiednio przygotowane mogą samodzielnie stanowić doskonałą propozycję w menu nie tylko dla wielbicieli wege. Jak zrobić grillowane warzywa? Nie ma w tym nic trudnego. Przygotowanie warzyw na grilla zajmuje zdecydowanie mniej czasu niż w przypadku mięsa, jednak wiele osób nadal nie wyobraża sobie grillowania na świeżym powietrzu bez karkówki czy kaszanki z grilla. Warto spróbować czegoś nowego i przygotować grillowane warzywa, które są nie tylko zdrowe, ale też niskokaloryczne. Jakie warzywa są najlepsze na grilla? 

Zobacz wideo Czysty ruszt, pięknie podane przekąski i szybko schłodzone napoje, czyli myki na sezon grillowy
  • bakłażan,
  • cukinia,
  • szparagi,
  • kolby kukurydzy,
  • pieczarki,
  • papryka.

Jak zrobić grillowane warzywa, aby były smaczne? Warto wiedzieć, że smak grillowanych warzyw zależy głównie od tego, w jaki sposób je przyrządzimy. Zaleca się, aby warzywa pokroić na mniejsze porcje i nasmarować oliwą. Poza tym najlepiej układać je na tackach aluminiowych, które uchronią przed przypaleniem. Ważne są także przyprawy. Niektóre warzywa takie jak np. bakłażan czy cukinia nie wymagają marynowania, ponieważ i bez tego są dość aromatyczne. W przypadku pozostałych warto używać majeranku, rozmarynu lub lubczyku w celu podkreślenia ich smaku i aromatu. 

Ile kalorii mają grillowane warzywa? Jak grillować i nie przybrać na wadze?

Ile kalorii właściwie mają grillowane warzywa? Czy to aby na pewno zdrowy i rozsądny wybór? Okazuje się, że jak najbardziej warto sięgać po warzywa przygotowane właśnie w ten sposób. 100 gramowa porcja grillowanych warzyw to zaledwie 88 kcal. Oznacza to, że sięgając po warzywa, nie tylko zapewniamy sobie zdrową porcję jedzenia, ale także dbamy o odpowiedni bilans kaloryczny.

Jak przyprawić grillowane warzywa? Przepis na udaną marynatę

Grillowane warzywa smakują najlepiej, jeśli są odpowiednio przyrządzone. Najbardziej popularnym sposobem przyprawiania grillowych warzyw i nie tylko, jest namoczenie ich w marynacie, którą przygotowuje się wcześniej. Dzięki temu warzywa dobrze nasiąkną mieszanką i będą bardziej aromatyczne po upieczeniu. Co jest potrzebne do zrobienia marynaty?

  • sól i pieprz
  • ocet balsamiczny (2-3 łyżki)
  • posiekany czosnek (2-3 ząbki)
  • sok z limonki lub cytryny
  • świeże zioła: rozmaryn, tymianek, bazylia
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie marynaty zależy także od naszych preferencji smakowych. Niektóre osoby dodają do niej także miodu, co dodaje warzywom lekko słodkiego smaku. Grillowane warzywa można również przyprawić za pomocą gotowych mieszanek do potraw z grilla lub też zwyczajnie posypać je przyprawami takimi jak np. rozmaryn, bazylia, ostra papryka, sól czy pieprz. 

Warzywa na grilla (zdjęcie ilustracyjne)
Warzywa na grilla (zdjęcie ilustracyjne) fot. unsplash.com/zdjęcie ilustracyjne

Jak zrobić grillowane warzywa w domu? Przepis na pieczone warzywa z piekarnika 

Kiedy pogoda nie pozwala na tradycyjne grillowanie w ogródku, warto skorzystać z innych sposobów przygotowania pysznego obiadu dla całej rodziny. Jak zrobić grillowane warzywa w domu? Wystarczy sprawny piekarnik i dobre chęci. 

Składniki: 2 średnie bakłażany, 2-3 czerwone cebule, 100 g sera feta, główka czosnku, 4 średnie pomidory, 2 cukinie, sól, pieprz, łyżeczka ziół prowansalskich, oliwa z oliwek, 2 łyżki orzeszków (np. piniowych lub nerkowca)

Przygotowanie:

  1. Bakłażany kroimy w plastry, posypujemy solą i czekamy 15 minut. Następnie osuszamy je za pomocą ręcznika papierowego i kroimy na ćwiartki. 
  2. Cukinię kroimy w grube talarki.
  3. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki.
  4. Przepoławiamy pomidory, a czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
  5. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy je oliwą z oliwek, solimy, dodajemy zioła i mieszamy.
  6. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180°C na 30 minut.
  7. Po upływie czasu wyjmujemy warzywa z piekarnika, posypujemy je orzeszkami oraz pokruszoną fetą i ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut, aby ser się zapiekł.

Grillowane warzywa: grill elektryczny coraz bardziej popularny. Zasady korzystania z grilla elektrycznego

Grillowane warzywa można również urządzić na grillu elektrycznym, który cieszy się dość sporym zainteresowaniem. Jego główną zaletą jest to, że można z niego korzystać o każdej porze roku i nie trzeba w ogóle przejmować się pogodą. Do jego działania potrzebna jest tylko i wyłącznie energia elektryczna a samo przyrządzanie potraw jest bardzo proste. Korzystanie z grilla elektrycznego wymaga jednak ostrożności, dlatego warto poznać kilka zasad, których przestrzeganie pomoże nam uniknąć niebezpiecznych sytuacji.

  1. Należy unikać umieszczenia grilla elektrycznego blisko kuchenki gazowej, elektrycznej, materiałów łatwopalnych oraz w pobliżu piekarnika. 
  2. Urządzenie powinno stać na równej i stabilnej powierzchni oraz powinno być dokładnie sprawdzone, czy zostało prawidłowo złożone. 
  3. Przed rozpoczęciem grillowania należy przetrzeć powierzchnię płyt wilgotną ścierką, a następnie ją osuszyć.
  4. Potrawy, które będą przygotowywane na grillu elektrycznym, powinny być odsączone z wody.
  5. Podczas korzystania należy uważać na gorącą parę.
  6. Tłuszcz nagromadzony w pojemniku należy regularnie usuwać. 

Przygotowanie grillowanych warzyw na grill elektryczny przebiega identycznie jak w innych przypadkach — skorzystać można ze wszystkich podanych receptur.

Grillowane warzywa na patelni grillowej. Przepis na warzywa w stylu włoskim

Jeśli masz mało czasu, a przyszła ci ochota na zdrowy posiłek przygotuj szybkie grillowane warzywa na patelni grillowej. Potrzebować będziesz:

Składniki:

  • bakłażan
  • cukinia
  • papryka
  • cebula
  • sól, pieprz
  • czosnek
  • suszone oregano
  • ocet balsamiczny
  • starty parmezan

Przygotowanie:

  1. Warzywa kroimy na grubsze plastry.
  2. Następnie przyprawiamy je solą, pieprzem, odrobiną suszonego oregano oraz czosnkiem.
  3. Tak przygotowane warzywa grillujemy na patelni, aż zrobią się miękkie. Skrapiamy je octem balsamicznym i posypujemy startym parmezanem. 

Grillowane warzywa: przepis na grillowane warzywa w słodkiej glazurze 

Jesteś wielbicielem słodkich smaków? Przygotuj więc grillowane warzywa z nutą słodyczy. Potrzebować będziesz: pół bakłażana, 2 marchewki, 3 główki czosnku, 2 ugotowane kukurydze w kolbach, olej, paprykę  czerwoną, małą cukinię, garść pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki, cebulę czerwoną

Składniki na glazurę: 50 ml wody, łyżka sezamu, 20 ml oleju, odrobina startego imbiru, 3 łyżki cukru, 10 g skrobi kukurydzianej, 50 ml octu ryżowego

Przygotowanie:

  1. Warzywa myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w słupki.
  2. Kukurydzę kroimy na mniejsze kawałki. Marchew blanszujemy.
  3. Warzywa delikatnie mieszamy z olejem i przyprawą do grilla.
  4. Tak przygotowane warzywa grillujemy.
  5. Składniki glazury przekładamy na patelnię, gotujemy.
  6. Wrzucamy warzywa i podgrzewamy przez 2-3 minuty.
  7. Na koniec posypujemy sezamem. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.

Zobacz też: Wrzucam to warzywo na grilla i wiem, że będzie hit. Zapach jest taki, że sąsiedzi sami się wpraszają

Zapomnij o kotletach w majówkę. Zaserwuj soczyste burgery prosto z grilla, a każdy poprosi o dokładkę

Więcej o: