Grillowane warzywa zwykle stanowią dodatek do głównego dania, którym jest mięso. Okazuje się, że odpowiednio przygotowane mogą samodzielnie stanowić doskonałą propozycję w menu nie tylko dla wielbicieli wege. Jak zrobić grillowane warzywa? Nie ma w tym nic trudnego. Przygotowanie warzyw na grilla zajmuje zdecydowanie mniej czasu niż w przypadku mięsa, jednak wiele osób nadal nie wyobraża sobie grillowania na świeżym powietrzu bez karkówki czy kaszanki z grilla. Warto spróbować czegoś nowego i przygotować grillowane warzywa, które są nie tylko zdrowe, ale też niskokaloryczne. Jakie warzywa są najlepsze na grilla?
Jak zrobić grillowane warzywa, aby były smaczne? Warto wiedzieć, że smak grillowanych warzyw zależy głównie od tego, w jaki sposób je przyrządzimy. Zaleca się, aby warzywa pokroić na mniejsze porcje i nasmarować oliwą. Poza tym najlepiej układać je na tackach aluminiowych, które uchronią przed przypaleniem. Ważne są także przyprawy. Niektóre warzywa takie jak np. bakłażan czy cukinia nie wymagają marynowania, ponieważ i bez tego są dość aromatyczne. W przypadku pozostałych warto używać majeranku, rozmarynu lub lubczyku w celu podkreślenia ich smaku i aromatu.
Ile kalorii właściwie mają grillowane warzywa? Czy to aby na pewno zdrowy i rozsądny wybór? Okazuje się, że jak najbardziej warto sięgać po warzywa przygotowane właśnie w ten sposób. 100 gramowa porcja grillowanych warzyw to zaledwie 88 kcal. Oznacza to, że sięgając po warzywa, nie tylko zapewniamy sobie zdrową porcję jedzenia, ale także dbamy o odpowiedni bilans kaloryczny.
Grillowane warzywa smakują najlepiej, jeśli są odpowiednio przyrządzone. Najbardziej popularnym sposobem przyprawiania grillowych warzyw i nie tylko, jest namoczenie ich w marynacie, którą przygotowuje się wcześniej. Dzięki temu warzywa dobrze nasiąkną mieszanką i będą bardziej aromatyczne po upieczeniu. Co jest potrzebne do zrobienia marynaty?
Przygotowanie marynaty zależy także od naszych preferencji smakowych. Niektóre osoby dodają do niej także miodu, co dodaje warzywom lekko słodkiego smaku. Grillowane warzywa można również przyprawić za pomocą gotowych mieszanek do potraw z grilla lub też zwyczajnie posypać je przyprawami takimi jak np. rozmaryn, bazylia, ostra papryka, sól czy pieprz.
Kiedy pogoda nie pozwala na tradycyjne grillowanie w ogródku, warto skorzystać z innych sposobów przygotowania pysznego obiadu dla całej rodziny. Jak zrobić grillowane warzywa w domu? Wystarczy sprawny piekarnik i dobre chęci.
Składniki: 2 średnie bakłażany, 2-3 czerwone cebule, 100 g sera feta, główka czosnku, 4 średnie pomidory, 2 cukinie, sól, pieprz, łyżeczka ziół prowansalskich, oliwa z oliwek, 2 łyżki orzeszków (np. piniowych lub nerkowca)
Przygotowanie:
Grillowane warzywa można również urządzić na grillu elektrycznym, który cieszy się dość sporym zainteresowaniem. Jego główną zaletą jest to, że można z niego korzystać o każdej porze roku i nie trzeba w ogóle przejmować się pogodą. Do jego działania potrzebna jest tylko i wyłącznie energia elektryczna a samo przyrządzanie potraw jest bardzo proste. Korzystanie z grilla elektrycznego wymaga jednak ostrożności, dlatego warto poznać kilka zasad, których przestrzeganie pomoże nam uniknąć niebezpiecznych sytuacji.
Przygotowanie grillowanych warzyw na grill elektryczny przebiega identycznie jak w innych przypadkach — skorzystać można ze wszystkich podanych receptur.
Jeśli masz mało czasu, a przyszła ci ochota na zdrowy posiłek przygotuj szybkie grillowane warzywa na patelni grillowej. Potrzebować będziesz:
Składniki:
Przygotowanie:
Jesteś wielbicielem słodkich smaków? Przygotuj więc grillowane warzywa z nutą słodyczy. Potrzebować będziesz: pół bakłażana, 2 marchewki, 3 główki czosnku, 2 ugotowane kukurydze w kolbach, olej, paprykę czerwoną, małą cukinię, garść pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki, cebulę czerwoną
Składniki na glazurę: 50 ml wody, łyżka sezamu, 20 ml oleju, odrobina startego imbiru, 3 łyżki cukru, 10 g skrobi kukurydzianej, 50 ml octu ryżowego
Przygotowanie:
Zobacz też: Wrzucam to warzywo na grilla i wiem, że będzie hit. Zapach jest taki, że sąsiedzi sami się wpraszają