Wielkanoc już lada moment, a przepisów na jajka faszerowane jest naprawdę wiele. Jeśli jednak nie mamy zbyt wiele czasu przed świętami, warto postawić na takie, które zrobimy szybko i niewielkim kosztem, ale będą wyglądały efektownie. Te propozycje są nie tylko pyszne, ale i oryginalne. Z pewnością każdy znajdzie w nich coś dla siebie.
Można powiedzieć, że bez dobrych potraw nie ma wielkiego świętowania. Dlatego też co roku każdy z nas daje z siebie wszystko, by przygotować pyszne dania, które zachwycą nie tylko gości, ale również nas samych. Warto przyjrzeć się pomysłom na faszerowane jajka, gdyż to właśnie one jako symbol wiosny i odrodzenia, będą gościły na naszym stole. Jednym z najszybszych przepisów, który z pewnością zrobi wrażenie na biesiadnikach, są jaja z pieczarkami. Wystarczy, że ugotujemy standardowo jajka na twardo, a po ostygnięciu przekroimy je na pół i ostrożnie wydrążymy żółtko. Następnie przygotowujemy się do wykonania przepysznego farszu. Na początek podsmażamy pokrojone drobno pieczarki z czosnkiem i cebulką. Po ostygnięciu mieszamy je z żółtkami oraz odrobiną majonezu. Dla smaku możemy również dodać nieco soli i pieprzu. Na górę dodajemy pora, posiekany szczypiorek lub pietruszkę, w zależności od preferencji. Taka potrawa nie tylko zasmakuje zgromadzonym, ale i będzie doskonałą alternatywą dla zwykłych jajek w majonezie, które goszczą na stole co roku. Możemy również pokusić się o nieco bardziej wykwintną wersję.
Dla nieco bardziej wymagających gości możemy przygotować przepyszne połączenie ryby z jajkiem. Jak w większości przepisów, najpierw zaczynamy od obrania ugotowanych jaj i przekrojenia ich wzdłuż tak, by nie uszkodzić białek. Żółtka miksujemy w blenderze z odrobiną majonezu, by uzyskać gładki krem. Następnie do farszu dodajemy świeżą, drobno posiekaną cebulkę i ogórka kiszonego lub konserwowego oraz pokrojone w kostkę filety śledziowe. Możemy dokroić także kilka plastrów śledzia do dekoracji jaj na talerzu. Połówki białek nadziewamy farszem i posypujemy rzeżuchą lub innym ulubionym dodatkiem. Nie zapomnijmy podać dania z pokrojonym chlebem oraz dodatkiem masła. Jeśli nie jesteśmy miłośnikami śledzia, możemy wypróbować przepis z inną rybą, na przykład łososiem.
Jeśli mamy więcej czasu i chcemy zaskoczyć swoich gości, możemy pokusić się o zrobienie faszerowanych jajek, które dodatkowo podsmażymy i podamy w skorupkach. Takie danie wymaga jednak nieco precyzji i wprawy, dlatego warto wziąć się za nie odpowiednio wcześniej i uzbroić się w cierpliwość. Takie jaja robi nieco inaczej, choć również zaczynamy od ugotowania ich na twardo. Po ostygnięciu przekrajamy ostrym nożem na pół, uważając, by nie uszkodzić skorupki. Następnie wyjmujemy białko i żółtko oraz dokładnie siekamy i mieszamy z wybranymi przyprawami. Do farszu dodajemy także bardzo drobno pokrojoną w kostkę cebulę, szczypiorek, majonez oraz sporo natki pietruszki. Całość dokładnie ugniatamy widelcem, tworząc jednolitą masę. Na koniec wypełniamy skorupki, obtaczamy je bułką tartą i smażymy na patelni. Domownicy z pewnością będą zachwyceni taką formą podania. Nie zapominajmy, żeby za każdym razem udekorować przygotowaną przez nas potrawę. Najlepiej sprawdzi się szczypiorek lub rzeżucha, ale możemy pokroić również plasterki rzodkiewki, paseczki papryki lub świeżego, zielonego ogórka.