Sałatka jarzynowa z przepisu Magdy Gessler. Restauratorka dodaje do niej pewien tajemniczy składnik

Czy do sałatki jarzynowej dodaje się groszek? Ta sprawa od lat dzieli Polaków. Co na ten temat myśli Magda Gessler? Królowa polskich stołów już niedługo znów będzie cieszyć nasze podniebienia, w związku ze zbliżającymi się świętami. Teraz podzieliła się swoim sekretem przygotowania tej kultowej sałatki.

Najprawdopodobniej niewielu z nas wyobraża sobie świąteczny stół bez sałatki jarzynowej. Potrawa, która została okrzyknięta "królową polskich stołów", zawsze znajdzie swoje miejsce przy spotkaniach rodzinnych. Przygotowanie jej z pewnością dla wielu wydaje się bardzo proste, ale czy aby na pewno takie jest? Magda Gessler ma na nią własny przepis.

Zobacz wideo Magda Gessler o darze jasnowidzenia. Mówi o "Kuchennych rewolucjach". "Wiem, kiedy miejsce jest zagracone złą energią"

Sałatka jarzynowa Magdy Gessler. Sprawdzone porady ekspertki

Magda Gessler jest ikoną polskiej gastronomii. Zachwyca swoją śmiałością do eksperymentowania w kuchni i niekonwencjonalnymi przepisami. Często dzieli się z fanami swoim kulinarnym doświadczeniem. Tak też zrobiła tym razem, opowiadając w rozmowie z portalem Fakt o swoim sposobie na przygotowanie kultowej sałatki jarzynowej.  Magda Gessler zaznacza, że najważniejsze są składniki. Ceni sobie sporą ilość jabłek  oraz ogórków kiszonych, ale zaznacza, że muszą być one odpowiednio odciśnięte, aby całość potrawy nie pływała w ich soku. W kwestii jabłek podpowiada, żeby przy ich wyborze kierować się ku naszym polskim owocom, które gatunkowo powinny być kwaśne.

Podstawą jest również kwaśne jabłko, ale nie z zagranicznych transportów, które smakują jak papier. To powinno być polskie jabłko. Musi być też dużo jajek i dobry ziemniak, klejący się do sałatki jarzynowej. Pamiętajmy, aby dawać bardzo mało słodkiej cebuli, szczególnie jeśli sałatka jest robiona dzień wcześniej, żeby wszystko nią nie przeszło. Warto też samemu zrobić do niej majonez. Na koniec dobra musztarda, na przykład litewska

- mówi restauratorka. Następnie w naczyniu, w którym przygotowywana jest sałatka, lądują marynowane kurki, dużo warzyw korzennych, spora ilość marchwi, selera i pietruszki. Kulinarna królowa ceni sobie także sporą ilość jajek w potrawie. Ziemniaki również odgrywają tutaj ważną rolę. Wybierając ten składnik, warto zwrócić uwagę, aby były żółte i kleiste. Wyciskająca nasze łzy cebula powinna znaleźć się w znikomych ilościach, zwłaszcza jeżeli sałatka jest przygotowywana dzień wcześniej. Całość mieszamy z majonezem - tutaj pani Magda poleca przygotować go samemu - oraz musztardą, najlepiej litewską.

Sałatka jarzynowa – przepis. Tak zrobisz ją krok po kroku

Żeby przygotować sałatkę jarzynową potrzebne nam będzie:

  • 500g ziemniaków
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • mały seler
  • 4 jajka
  • 200g groszku zielonego z puszki
  • 4 małe ogórki kiszone (lub 2-3 duże
  • 2 jabłka
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka chrzanu
  • Sól i pieprz dla smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • Opcjonalnie kurki marynowane w occie

Przygotowanie sałatki jarzynowej zaczynamy od ugotowania ziemniaków, selera, marchewki oraz pietruszki. Warzywa gotujemy w dużym garnku z osoloną wodą. Jeżeli posiadamy bulion, to świetnie, ponieważ według Magdy Gessler, podbija on smak sałatki. Gotowanie się warzyw powinno trwać około 25-30 minut, aż będą miękkie. W międzyczasie na osobnym palniku gotujemy jajka na twardo. Kiedy warzywa są już ugotowane, odstawiamy je do ostudzenia, następnie kroimy w kostkę. Jajka również siekamy drobno i dodajemy do wcześniej przygotowanych składników. Zielony groszek odsączamy z zalewy i dodajemy do sałatki. Ogórki kiszone należy osuszyć, a następnie pokroić w kosteczkę i dodać do pozostałych warzyw. Kolejnym składnikiem jest jabłko, które należy obrać i drobno posiekać. W miarę upodobań Magda Gessler poleca urozmaicenie sałatki marynowanymi kurkami w occie. Restauratorka wrzuca je do całości przygotowanej wcześniej w miseczce, bez siekania. Finałowym akcentem jest dodanie majonezu, musztardy oraz chrzanu. Pamiętajmy również, o doprawieniu sałatki solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Najlepszym czasem leżakowania sałatki w lodówce jest 12 godzin przed jej podaniem. Smacznego.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.