Królowa może być tylko jedna nawet wśród sałatek. W Wielkanoc ten przepis zdetronizuje jarzynową

Lada moment zasiądziemy przy stołach, które uginać się będą pod ciężarem różnorodnych potraw i smakołyków. Jak co roku na Wielkanoc nie może zabraknąć żuru z jajkiem, kiełbasy oraz chrzanu. Idealnie komponować się będzie też sałatka. W te święta polecamy zamienić dobrze wszystkim znaną jarzynową na powiew świeżości dla naszego podniebienia, jakim będzie sałatka królewska.

Sałatka królewska cieszy się dużym powodzeniem na wszelkiego rodzaju imprezach. Od urodzin, przez imieniny,  aż do rodzinnych spotkań, jest zawsze idealnym rozwiązaniem kulinarnym. Jeśli jeszcze nie rozpocząłeś świątecznych przygotowań w kuchni, to idealnie się składa, podpowiemy Ci jak przygotować ten szlachetny przysmak, którym Twoi goście będą się zajadać. 

Zobacz wideo Niezawodny przepis na świąteczny żurek hapsa!

Sałatka królewska -  przepis. Idealna alternatywa sałatki jarzynowej. Zaserwuj ją przy Wielkanocnym stole

Sałatka królewska to potrawa, która nie tylko dobrze smakuje, ale również wyśmienicie wygląda. Idealnie odgrywa rolę dania głównego jak i przekąski. Od lat znana i ceniona przez osoby, które nie lubią przeznaczać zbyt wiele czasu na gotowanie. Niesamowicie łatwa i szybka w przygotowaniu sałatka, będzie idealnym kompanem na Wielkanocnym stole. Do jej przygotowania będziesz potrzebować: 

  • 250 g szynki konserwowej - można użyć innej wędliny, wedle uznania
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka ananasa
  • 1 słoik selera konserwowego
  • 3 jajka
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 marchewki
  • 100g sera żółtego
  • Sól i pieprz do smaku
  • Kilka łyżek majonezu
  • Liście świeżej bazylii do ozdobienia

Co zamiast sałatki jarzynowej? Tak powstaje ten szlachetny przysmak

  1. Należy rozpocząć od ugotowania jajek na twardo. Kiedy ostygną, kroimy je w kostkę lub ścieramy na tarce.
  2. Wybraną przez nas wędlinę kroimy drobno. To samo robimy z ogórkami.
  3. Do zlewu odsączamy po kolei kukurydzę, ananasa i selera. Kukurydzę przesypujemy do miseczki, natomiast ananasa i selera kroimy na mniejsze kawałeczki.
  4. Gotujemy marchewkę, którą po ostygnięciu ścieramy na tarce.
  5. Wszystkie składniki umieszczamy w jednej miseczce i dodajemy do nich pieprz, sól oraz trzy łyżki majonezu. Całość mieszamy do całkowitego zespolenia.
  6. Przekładamy do naczynia, w którym będziemy chcieli zaserwować naszą sałatkę i przyozdabiamy na wierzchu świeżą bazylią.

Efekt finalny z pewnością cieszy oko, i sprawia, że ma się ochotę natychmiastowo posmakować tego dania. Ponadto kolor żółty, który mocno dominuje w sałatce, idealnie zgrywa się z Wielkanocnymi barwami. Pomiędzy kolorowymi pisankami, szarym zajączkiem i żółtymi żonkilami - które towarzyszą nam w tym czasie dość intensywnie - królewska sałatka będzie doskonałym kompanem, który wniesie na nasze Wielkanocne stoły powiew świeżości. 

 
Więcej o: