Choć nie należy do niskokalorycznych, Polacy ją uwielbiają. Oto królowa polskiego grilla

Przedstawiamy danie, którego nie może zabraknąć na grillu. Co prawda, mięso to nie należy do lekkich potraw, ale trzeba przyznać, że cieszy się dużą popularnością. Najlepsza grillowana potrawa, to taka, która jest soczysta i aromatyczna. Jak ją przyrządzić? W tym artykule znajdziesz odpowiedź.

Jak przygotować karkówkę na grilla, żeby nie była gumowa i twarda? Ocet, sól i sok z cytryny sprawią, że mięso będzie idealne

Jak przygotować karkówkę na grilla? Takie pytanie pojawia się wraz z rozpoczęciem sezonu grillowego. Karkówka jest pyszna, ale nie należy do potraw, które się łatwo przyrządza i nie każdy potrafi dobrze to zrobić. Bardzo często zdarza się, że mięso jest twarde, gumowe i pozbawione aromatu. Co zrobić, aby tak nie było? Istnieje sposób, który pomoże tego uniknąć. Wystarczy, że do szklanego pojemnika wlejemy olej, niewielką ilość octu, dodamy sól oraz łyżkę soku z cytryny, a następnie włożymy tam mięso. Tak przygotowana karkówka będzie miękka i soczysta. 

Jak przyprawić karkówkę na grilla? Marynowanie mięsa jest najważniejsze

Aby karkówka z grilla smakowała wybornie, warto wiedzieć, jak ją przyprawić. Sekret pysznej karkówki to odpowiednio przyprawione i zamarynowane mięso, które musimy zrobić kilka-kilkanaście godzin przed pieczeniem. Karkówka powinna poleżeć w mieszance odpowiednio dobranych przypraw i dodatków, dzięki czemu doskonale przejdzie ich smakiem i aromatem. Na to jednak potrzeba czasu, dlatego też warto przygotować marynatę z wyprzedzeniem. 

Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser

Jak marynować karkówkę na grilla? Przepis na pikantną marynatę

Sekret dobrej karkówki to marynata, dlatego podpowiadamy, jak marynować karkówkę na grilla. Lista składników oraz dokładny przepis krok po kroku, znajdziecie poniżej. 

Składniki:

  • 8 łyżek oleju
  • 1 cebula
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • łyżeczka mielonego pieprzu
  • łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • łyżeczka nasion mielonej kolendry

Przygotowanie:

Łączymy wszystkie przyprawy, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, olej oraz ocet. Wszystko mieszamy ze sobą i gotowe. 

Karkówka na grilla - jakie przyprawy najlepiej uwydatnią smak mięsa?

Jakie przyprawy są najlepsze do karkówki z grilla? W zasadzie nie ma w tej kwestii żadnych ograniczeń. Wszystko zależy od naszych preferencji smakowych i tego czy wolimy mięso przygotowane na ostro, czy też na nie. Najczęściej do przyprawiania karkówki używa się jednak:

  • tymianku
  • oregano
  • bazylii
  • papryki słodkiej lub ostrej
  • kolendry
  • estragonu
  • majeranku
  • suszonego chilli
  • soli i pieprzu

Karkówka na grilla: jak przyrządzić? Ile czasu i jak piec?

Jak przyrządzić karkówkę na grilla? Oto przepis:

  1.  Mięso dzielimy na plastry o grubości 1-2 cm.
  2. Przygotowujemy marynatę. W tym celu mieszamy ze sobą wybrane wcześniej przyprawy (można skorzystać z powyższego przepisu). 
  3. Plastry karkówki nacieramy marynatą i kładziemy na talerzu. 
  4. Umieszczamy mięso w lodówce, najlepiej na całą noc. Jeśli nie mamy takiej możliwości, warto zostawić karkówkę w marynacie na kilka godzin, aby przeszła przyprawami.
  5. Marynowaną karkówkę pieczemy na grillu około siedmiu minut na każdej ze stron. 

Jaka karkówka na grilla będzie odpowiednia? Jak wybrać mięso?

Jaka karkówka na grilla będzie najlepsza? Zazwyczaj na grilla wybierana jest karkówka wieprzowa. Aby jednak mięso było dobre, warto wiedzieć kilka rzeczy, na które należy zwrócić uwagę podczas kupna karkówki. Co jest istotne przy wyborze mięsa?

  • kolor - świeże mięso powinno być w kolorze jasnoróżowym lub różowym. Na mięsie nie powinno być plam czy przebarwień. 
  • wielkość - na grilla najlepiej kupować kawałek ważący około 2 kg. 
  • ilość tłuszczu - najlepszy wybór to kawałek ze średnią ilością przerostów. Tłuszcz w nim zawarty nada kotletom smaku i odpowiednio je zmiękczy. 
  • wilgotność - mięso nie powinno być wysuszone, a lekko wilgotne. Jeśli z mięsa wypływa duża ilość płynów lepiej go unikać, ponieważ mogło być ono moczone w wodzie.
  • kolor tłuszczu - świeże mięso będzie miało jasne przerosty. Białe lub różowe.
  • zapach - najlepiej wybierać mięso na wagę, a nie zapakowane. Naturalny zapach, bez żadnej woni świadczy o tym, że jest ono świeże i dobre.

Ile kosztuje karkówka na grilla? Sprawdzamy

Ile kosztuje karkówka na grilla? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Cena karkówki zależy między innymi od wagi oraz sklepu, w którym będziemy ją kupować. W sezonie grillowym możemy spodziewać się, że cena wzrośnie ze względu na duże zainteresowanie tym rodzajem mięsa. Możemy być jednak pewni, że nie będzie problemów z dostępnością, ponieważ aktualnie karkówkę znajdziemy w sklepach mięsnych, a także w każdym supermarkecie. 

Zobacz też: Jest soczyste i przerośnięte tłuszczykiem, dlatego smakuje wybornie. To będzie najlepsze mięso w okolicy

Więcej o: