Przed śniadaniem wielkanocnym uszykuj miskę z lodem. Pozbędziesz się skorupek jaj w kilka sekund

Wielkanoc już za chwilę, a najpopularniejszym elementem tego okresu w roku są oczywiście jajka. Lada moment pojawią się na stołach w polskich domach i zostaną zjedzone ze smakiem. Przed tym jednak będą musiały zostać obrane. W jaki sposób obierać jajka, by skorupka niemalże sama odchodziła od białka? Mamy sprytny trik.

Jajko było symbolem życia na długo przed chrześcijaństwem i tak też jest do dziś. Co ciekawe jednak, przez około 200 lat po chrzcie Polski spożywanie jaj na Wielkanoc było zabronione, ponieważ kojarzyło się z pogaństwem. Współcześnie natomiast zwyczaj ten praktykowany jest w niemalże każdym polskim domu i to właśnie jajka stały się symbolem tego okresu w roku. Jeśli na tegoroczne święta również szykujesz jajka, które spożyjesz z najbliższymi podczas śniadania lub obiadu, pamiętaj, by zwrócić uwagę na kwestię obierania. Nie musisz wcale męczyć się ze skorupką. Dzięki temu obieranie będzie szybkie i łatwe. Z tych trików korzystały nawet nasze babcie. 

Zobacz wideo Jajko mollet na dwa sposoby. Spróbuj przed seansem filmu "Johnny"!

Jak szybko obrać jajka? Zastosuj ten trik po gotowaniu

Zbliżając się wielkimi krokami do Wielkanocy, warto wiedzieć, jak obierać jajka, by te nie pękały w rękach. Jak się okazuje, to możliwe i banalnie proste. Choć dla większości osób obieranie jaj wydaje się prostą czynnością, czasami może być to próba cierpliwości. Właśnie dlatego, by nie narażać się na stres, w tegoroczne święta wielkanocne, tuż po ugotowaniu jajek na twardo w garnku, przełóż je do miski, którą wcześniej wypełnij zimną wodą z kostkami lodu. Tak nagła zmiana temperatury po kilku minutach sprawi, że jajko wewnątrz skorupki obkurczy się i a skorupka odejdzie praktycznie sama. Jeśli ten trik nie jest dla ciebie, wypróbuj sposób z łyżeczką. Po ugotowaniu i ostudzeniu jajka stłucz nią skorupkę, a następnie wsuń do środka i gotowe. Jajko zostanie obrane w zaledwie kilkanaście sekund i zachowa swój okrągły kształt. 

 

Obieranie jajek nie będzie już zmorą. Przed gotowaniem wykonaj te czynności

Wpływ na obieranie jaj może mieć także sam sposób ich przygotowania. Według doświadczonych gospodyń, gdy do wody w garnku, w której gotować się będą jajka, dodamy łyżeczkę sody oczyszczonej, skorupka powinna łatwiej odchodzić od powierzchni. Tak samo ma działać dodatek soli, lecz o wiele częściej stosowana jest soda.

Obieranie jajek nie będzie męczące także wtedy, gdy przed ich gotowaniem, w skorupce na obu czubkach wykonasz małe otwory za pomocą cienkiej igły. Jak to możliwe? Okazuje się, że przez dziurki do wnętrza jaja dostaje się woda, która wnika pomiędzy błonę białka i sprawia, że odchodzenie skorupy jest przyjemniejsze, szybsze i prostsze. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.