Wielkanoc już za kilka dni, dlatego warto zacząć planować świąteczne potrawy. Oprócz jajek, sałatki jarzynowej, żurku i kiełbasy, na stole pojawią się także ciasta. Słodkie desery to idealne zakończenie świętowania, dlatego powinny być smaczne i przede wszystkim proste. Nie musimy bowiem za wszelką cenę dokładać sobie roboty i kolejnych kilku godzin w kuchni. Sprawdź przepisy na serniki i mazurek.
Zobacz wideo Niezawodny przepis na świąteczny żurek hapsa!
Jak zrobić ciasto bez pieczenia? Przepis na pyszny sernik na zimno
Jednym z tradycyjnych polskich deserów jest oczywiście sernik. Od lat pojawia się na wielkanocnym stole, by zachwycać swoją konsystencją i rozgrzewać do corocznej dyskusji na temat rodzynek. Jeśli masz już dość rodzinnych sporów, porzuć klasyczne przepisy i przygotuj w tym roku sernik na zimno. Z pewnością zaskoczysz najbliższych, którzy będą się zajadać pysznym ciastem przez cały dzień. Składniki:
- 500 g serka mascarpone,
- 300 ml śmietany kremówki 30 proc.,
- puszka brzoskwini w zalewie,
- galaretka cytrynowa,
- 3 czubate łyżeczki żelatyny,
- 3 łyżki cukru pudru,
- opakowanie herbatników (230 g),
- 100 g masła.
- Ciasto zaczynamy od spodu. Na początek wykładamy formę do ciasta papierem do pieczenia. Kruszymy herbatniki na piasek, a następnie łączymy je z roztopionym masłem. Tak przygotowaną masą wykładamy spód blachy.
- Do dużej miski wlej śmietankę. Pamiętaj, że musi być dobrze schłodzona. Ubijaj ją na sztywną masę w międzyczasie dodając cukier puder. Później dodawaj stopniowo za pomocą łyżki mascarpone, a na sam koniec rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.
- Wylej serową masę na spód i wstaw całość do lodówki na około 3 godziny.
- Gdy ciasto stężeje, możemy przygotować galaretkę. Rozpuść ją w wodzie zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu. Gdy nabierze nieco gęstości, wylej ją na masę serową. Pamiętaj - jeśli będzie zbyt rzadka, zmiesza się z resztą ciasta, natomiast za gęsta nie rozprowadzi się na całą powierzchnię masy. Musisz dokładnie pilnować czasu.
- Pokrój brzoskwinię w plastry i rozłóż je na galaretce. Na koniec wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Po tym czasie będzie już gotowe do zjedzenia.
Szybkie ciasta bez pieczenia. Przepis na mazurka
Mazurek jest punktem kulminacyjnej każdej Wielkanocy. Niestety jego przygotowanie jest czasochłonne i dosyć trudne. Bez obaw - mamy świetny przepis na takie samo ciasto bez pieczenia. Będzie ci potrzebne:
- 220 g kakaowych herbatników,
- 110 g roztopionego masła,
- 200 ml śmietany 30 proc.,
- 160 g gorzkiej czekolady,
- łyżka masła,
- dodatki według uznania (np. orzechy, migdały, rodzynki, wiórki kokosowe lub cukrowe ozdoby).
- Na początek wykładamy blachę ciastem do pieczenia. Następnie kruszymy herbatniki na drobno i łączymy je z roztopionym i przestudzonym masłem. Rozkładamy spód na całą szerokość blachy i wkładamy wszystko do lodówki na około 30 minut.
- Gdy spód się chłodzi, możemy przygotować krem. Do małego garnka włóż czekoladę, wlej śmietanę i dodaj łyżkę masła. Mieszaj całość dopóki czekolada się nie roztopi i połączy z innymi składnikami. Odstaw wszystko do przestudzenia.
- Wylej czekoladową masę na schłodzony spód i ponownie wstaw do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie udekoruj ciasto ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Dietetyczne ciasta na Wielkanoc. Nie wszystko musi być tłuste
Święta w Polsce zwykle kojarzą się ze stołem uginającym się od nadmiaru jedzenia. Jeśli jesteś na diecie lub po prostu masz ochotę na lekki deser po dniu pełnym tłustego jedzenia, wypróbuj ten przepis na niskokaloryczny sernik bez pieczenia. Będziesz potrzebować:
- opakowanie herbatników półsłodkich,
- 2 duże jogurty typu islandzkiego,
- łyżeczki erytrytolu,
- 3 czubate łyżeczki żelatyny,
- galaretkę bez cukru,
- owoce według uznania.
- Na początek wykładamy blachę papierem do pieczenia, następnie rozkładamy na całej szerokości herbatniki.
- Rozpuszczamy żelatynę w wodzie, odstawiamy do przestudzenia.
- Jogurt wylewamy do miski, dodajemy erytrytol i mieszamy. Następnie wlewamy do masy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie łączymy wszystkie składniki.
- Na wierzch ciasta układamy owoce i wkładamy do lodówki na około dwie godziny.
- Gdy ciasto stężeje, przygotowujemy galaretkę według zaleceń producenta. Czekamy, aż nabierze gęstości i wylewamy na masę serową. Całość ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie sernik będzie gotowy. Ma zdecydowanie mniej kalorii niż wersja z mascarpone i śmietaną.