Święta to doskonały czas, aby przetestować nowe kulinarne przepisy, które w efekcie mogą zostać z nami na dłużej. Wielkanocne śniadanie to idealna okazja na sałatkowe szaleństwo. Oprócz tradycyjnej jarzynowej pokuśmy się o coś nowego, na przykład sałatkę z makaronem ryżowym, sałatkę z kurczakiem lub sałatkę z łososiem. Wybór należy do Ciebie. Przygotowaliśmy dla ciebie sprawdzone przepisy.
Zobacz wideo Blanka Lipińska psioczy na jedzenie w samolocie
Sałatka z makaronem ryżowym - przygotujesz ją w 20 minut. Przepis jest bardzo prosty
Ta pyszna propozycja z makaronem pszennym w kształcie ryżu to wiosenny hit. Jest ona wyrazista, kolorowa i sycąca. Do jej przygotowania będziemy potrzebowali:
- 200 g makaronu w kształcie ryżu orzo (waga przed ugotowaniem)
- 1 długi świeży ogórek
- 2-3 większe ogórki konserwowe
- 1 puszka kukurydzy
- 100 g sera żółtego
- 150 g szynki drobiowej
- 1 mały brokuł
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstego jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 2 płaskie łyżki płatków migdałowych
Naszą makaronowo-ryżową sałatkę przygotowujemy w następujący sposób:
- Zaczynamy od brokuła, którego przemywamy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie przez około 10-12 minut, aż będzie miękki. Ważne jest, aby go nie rozgotować. Przekładamy naszego brokuła do durszlaka i przelewamy zimną wodą.
- Przechodzimy do gotowania makaronu, kierując się podanymi na etykiecie wskazówkami.
- Szynkę drobiową, ogórki konserwowe, oraz świeży ogórek kroimy w kostkę, natomiast ser żółty ścieramy na dużych oczkach tarki.
- Wszystkie przygotowane do tej pory składniki przekładamy do większej miski. Kukurydzę odcedzamy i również wsypujemy do pozostałych produktów.
- W mniejszej miseczce przygotowujemy sos. Do 3 łyżek majonezu i łyżki jogurtu greckiego dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Na samym końcu przechodzimy do płatków migdałowych, które podprażamy na suchej patelni. Posypujemy nimi sałatkę, która jest już gotowa do spożycia. Smacznego.
- przepis zaczerpnięty z portalu poprostupycha.com
Sałatka z kurczakiem - przepis. Ciekawe połączenie dla najbardziej wymagających
Sałatka z kurczakiem, ananasem i kukurydzą to nie tylko przepiękna kompozycja kolorów, ale również rozpusta dla naszego podniebienia. Do skomponowania tej przekąski potrzebne nam będzie:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz i przyprawa meksykańska (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oliwy
- 1 por
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka ananasa
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 150 g sera żółtego
- dowolna sałata
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu
Sałatkę wykonasz w pięciu prostych krokach:
- Przygotowanie sałatki zaczynamy od pokrojenia filetów w kostkę. Następnie pokrojone mięso mieszamy z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Doprawiamy pieprzem, solą i przyprawą meksykańską. Po zamarynowaniu mięsa obtaczamy je w mące ziemniaczanej i wykładamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Obsmażamy kurczaka z każdej strony, do uzyskania złotego koloru.
- Przechodzimy do warzyw. Odcinamy zielone liście pora, a biało-zieloną część kroimy wzdłuż na pół i dokładnie opłukujemy. Następnie siekamy warzywo w paski, które następnie przekładamy na sitko i przelewamy wrzątkiem z czajnika.
- Odcedzamy fasolę i przemywamy ją pod bieżącą wodą. Podobny zabieg wykonujemy z ananasem i kukurydzą, jednak w tym przypadku nie musimy ich przepłukiwać.
- Na samym końcu zabieramy się do ścierania sera, należy to robić na dużych oczkach.
- Wszystkie składniki wykładamy warstwami w salaterce. Dla dodatkowego efektu estetycznego warto użyć szklanego naczynia. Każda warstwa powinna być przełożona majonezem i jogurtem. Na samym końcu przykrywamy całość posiekanymi liśćmi sałaty.
- propozycja przygotowania zaczerpnięta z portalu kwestiasmaku.com
Sałatka z łososiem - czyli opcja dla wegetarian. Każdy znajdzie coś dla siebie przy świątecznym stole
Sałatka, która idealnie wkomponuje się w klimat świąt Wielkanocnych, ponieważ w jej skład wchodzą jajka. Sami powiedzcie, czy jest coś, co bardziej kojarzy nam się z Wielkanocą niż jajka? No właśnie, więc koniecznie zachęcamy do wypróbowania tego przepisu w najbliższym czasie. Żeby wykonać sałatkę z łososiem, musimy się wyposażyć w:
- 100 g łososia wędzonego w plastrach
- 3 jajka
- 1 główka sałaty
- 7 sztuk pomidorów koktajlowych
- 100 g sera feta
- oliwa
- szczypta soli morskiej i pieprzu
- ¼ cebuli
- garść świeżego szpinaku
- szczypiorek do ozdoby
Przygotowanie tej potrawy zajmuje jedynie 15 minut. Podpowiemy, co należy zrobić:
- Jajka należy ugotować na twardo, a następnie ostudzić, obrać i pokroić na ćwiartki.
- Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, ser feta w kostkę, a cebule w piórka.
- Myjemy liście szpinaku i odsączamy je z wody, po czym rozdrabniamy, wrzucając do miski - w której będziemy łączyć ze sobą wszystkie składniki.
- Pozostał nam jeszcze łosoś. Rybę rozdzielamy na mniejsze kawałki i również wrzucamy do miski, gdzie powinny znaleźć się wszystkie nasze składniki.
- Kiedy wszystkie produkty są już w jednym naczyniu, polewamy je oliwą z oliwek i przyprawiamy. Mieszamy całość, którą na samym końcu posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
- tak to robi pani Jadwiga, która podzieliła się swoim przepisem na stronie doradcasmaku.pl