Sałatki, które doskonale sprawdzą się na wielkanocnym stole. Zaskocz gości niecodziennym połączeniem

Co przygotować na Wielkanoc? Śniadanie wielkanocne tuż, tuż. Czas więc rozpocząć kulinarne przygotowania. Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego i przy okazji zaskoczyć swoich gości, wypróbuj przepisu na którąś z tych sałatek. Z pewnością nie pożałujesz.

Święta to doskonały czas, aby przetestować nowe kulinarne przepisy, które w efekcie mogą zostać z nami na dłużej. Wielkanocne śniadanie to idealna okazja na sałatkowe szaleństwo. Oprócz tradycyjnej jarzynowej pokuśmy się o coś nowego, na przykład sałatkę z makaronem ryżowym, sałatkę z kurczakiem lub sałatkę z łososiem. Wybór należy do Ciebie. Przygotowaliśmy dla ciebie sprawdzone przepisy.

Zobacz wideo Blanka Lipińska psioczy na jedzenie w samolocie

Sałatka z makaronem ryżowym - przygotujesz ją w 20 minut. Przepis jest bardzo prosty

Ta pyszna propozycja z makaronem pszennym w kształcie ryżu to wiosenny hit. Jest ona wyrazista, kolorowa i sycąca. Do jej przygotowania będziemy potrzebowali:

  • 200 g makaronu w kształcie ryżu orzo (waga przed ugotowaniem)
  • 1 długi świeży ogórek
  • 2-3 większe ogórki konserwowe
  • 1 puszka kukurydzy
  • 100 g sera żółtego
  • 150 g szynki drobiowej
  • 1 mały brokuł
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 płaskie łyżki płatków migdałowych

Naszą makaronowo-ryżową sałatkę przygotowujemy w następujący sposób:

  1. Zaczynamy od brokuła, którego przemywamy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie przez około 10-12 minut, aż będzie miękki. Ważne jest, aby go nie rozgotować. Przekładamy naszego brokuła do durszlaka i przelewamy zimną wodą.
  2. Przechodzimy do gotowania makaronu, kierując się podanymi na etykiecie wskazówkami.
  3. Szynkę drobiową, ogórki konserwowe, oraz świeży ogórek kroimy w kostkę, natomiast ser żółty ścieramy na dużych oczkach tarki.
  4. Wszystkie przygotowane do tej pory składniki przekładamy do większej miski. Kukurydzę odcedzamy i również wsypujemy do pozostałych produktów.
  5. W mniejszej miseczce przygotowujemy sos. Do 3 łyżek majonezu i łyżki jogurtu greckiego dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  6. Na samym końcu przechodzimy do płatków migdałowych, które podprażamy na suchej patelni. Posypujemy nimi sałatkę, która jest już gotowa do spożycia. Smacznego.

- przepis zaczerpnięty z portalu poprostupycha.com

Sałatka z kurczakiem - przepis. Ciekawe połączenie dla najbardziej wymagających

Sałatka z kurczakiem, ananasem i kukurydzą to nie tylko przepiękna kompozycja kolorów, ale również rozpusta dla naszego podniebienia. Do skomponowania tej przekąski potrzebne nam będzie:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz i przyprawa meksykańska (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 por
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 150 g sera żółtego
  • dowolna sałata
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu

Sałatkę wykonasz w pięciu prostych krokach:

  1. Przygotowanie sałatki zaczynamy od pokrojenia filetów w kostkę. Następnie pokrojone mięso mieszamy z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Doprawiamy pieprzem, solą i przyprawą meksykańską. Po zamarynowaniu mięsa obtaczamy je w mące ziemniaczanej i wykładamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Obsmażamy kurczaka z każdej strony, do uzyskania złotego koloru.
  2. Przechodzimy do warzyw. Odcinamy zielone liście pora, a biało-zieloną część kroimy wzdłuż na pół i dokładnie opłukujemy. Następnie siekamy warzywo w paski, które następnie przekładamy na sitko i przelewamy wrzątkiem z czajnika.
  3. Odcedzamy fasolę i przemywamy ją pod bieżącą wodą. Podobny zabieg wykonujemy z ananasem i kukurydzą, jednak w tym przypadku nie musimy ich przepłukiwać.
  4. Na samym końcu zabieramy się do ścierania sera, należy to robić na dużych oczkach.
  5. Wszystkie składniki wykładamy warstwami w salaterce. Dla dodatkowego efektu estetycznego warto użyć szklanego naczynia. Każda warstwa powinna być przełożona majonezem i jogurtem. Na samym końcu przykrywamy całość posiekanymi liśćmi sałaty.

- propozycja przygotowania zaczerpnięta z portalu kwestiasmaku.com

Sałatka z łososiem - czyli opcja dla wegetarian. Każdy znajdzie coś dla siebie przy świątecznym stole

Sałatka, która idealnie wkomponuje się w klimat świąt Wielkanocnych, ponieważ w jej skład wchodzą jajka. Sami powiedzcie, czy jest coś, co bardziej kojarzy nam się z Wielkanocą niż jajka? No właśnie, więc koniecznie zachęcamy do wypróbowania tego przepisu w najbliższym czasie. Żeby wykonać sałatkę z łososiem, musimy się wyposażyć w:

  • 100 g łososia wędzonego w plastrach
  • 3 jajka
  • 1 główka sałaty
  • 7 sztuk pomidorów koktajlowych
  • 100 g sera feta
  • oliwa
  • szczypta soli morskiej i pieprzu
  • ¼ cebuli
  • garść świeżego szpinaku
  • szczypiorek do ozdoby

Przygotowanie tej potrawy zajmuje jedynie 15 minut. Podpowiemy, co należy zrobić:

  1. Jajka należy ugotować na twardo, a następnie ostudzić, obrać i pokroić na ćwiartki.
  2. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, ser feta w kostkę, a cebule w piórka.
  3. Myjemy liście szpinaku i odsączamy je z wody, po czym rozdrabniamy, wrzucając do miski - w której będziemy łączyć ze sobą wszystkie składniki.
  4. Pozostał nam jeszcze łosoś. Rybę rozdzielamy na mniejsze kawałki i również wrzucamy do miski, gdzie powinny znaleźć się wszystkie nasze składniki.
  5. Kiedy wszystkie produkty są już w jednym naczyniu, polewamy je oliwą z oliwek i przyprawiamy. Mieszamy całość, którą na samym końcu posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

- tak to robi pani Jadwiga, która podzieliła się swoim przepisem na stronie doradcasmaku.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA