Tym ogrodnicy podlewają swoje sadzonki. Dwa tanie produktu sprawią, że warzyw będzie w bród

Uprawa warzyw w ogrodzie może być bardzo satysfakcjonującym zajęciem. Pamiętajmy jednak, że o rośliny trzeba zadbać już na etapie sadzonek. Podpowiadamy, jak przygotować prosty nawóz, który dostarczy im niezbędnych składników odżywczych, dzięki czemu będą rosły zdrowe, silne i dadzą obfite plony.

Choć zadbanie o podstawowe potrzeby sadzonek jest bardzo ważne, to niestety nie wystarczy do osiągnięcia ich maksymalnego potencjału. Nawet najlepsza gleba i optymalne nasłonecznienie nie zastąpią bowiem nawożenia. Tym razem przedstawimy odżywkę, która doskonale nada się do sadzonek pomidorów, ogórków oraz papryki, czyli prawdopodobnie najpopularniejszych warzyw uprawianych przez Polaków. Wystarczą do tego zaledwie dwa składniki.

Zobacz wideo Jak dbać o sadzonki pomidora?

Czym nawozić rozsady? Ta odżywka wzmocni sadzonki i zapewni im zdrowy rozwój

Jeden z najlepszych nawozów do sadzonek składa się z płatków owsianych oraz cukru. Pierwszy składnik zawiera takie cenne związki jak żelazo, magnez, potas, wapń, cynk czy fosfor, które odpowiadają za odżywienie roślin. Ponadto płatki owsiane poprawią strukturę gleby, pobudzając rozwój mikroorganizmów. W podłożu zaczną pojawiać się zdrowe bakterie, które odpowiadają za rozkład materii organicznej. Cukier z kolei dostarcza sadzonkom energii i pobudza je do wzrostu. Przyczynia się również do ich lepszego ukorzenienia, co będzie miało duże znaczenie przy przesadzaniu. Rośliny staną się bardziej odporne na związany z tym procesem stres, a także działanie niekorzystnych czynników atmosferycznych. Jak zatem zrobić taką odżywkę samodzielnie? Jest to bardzo proste, a w dodatku nie zajmie nam dużo czasu.

Jak zrobić naturalny nawóz do warzyw? Wystarczy tylko kilka kroków

Przygotowanie nawozu rozpoczynamy od zmielenia lub rozgniecenia łyżki płatków. Zmielenie jest znacznie wygodniejsze, ale rozdrobnienie przez rozgniecenie też da wystarczająco dobry efekt. Następnie płatki zalewamy 300 mililitrami ciepłej wody i dosypujemy łyżeczkę cukru. Całość należy dokładnie wymieszać i przechowywać w temperaturze pokojowej przez dwa dni. Po tym czasie naszą mieszankę rozcieńczamy trzema litrami ciepłej wody. Tak przygotowana odżywka jest gotowa do użycia. Należy ją stosować mniej więcej co dwa tygodnie.

Dość ciekawą odżywką do sadzonek jest również nawóz z łupin orzecha włoskiego. Łupiny można w całości wysypać na podłoże lub zmielić je wcześniej na proszek. Najpierw jednak łupiny czterech orzechów włoskich zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na cztery godziny do namoczenia. Powstały w ten sposób roztwór stosujemy raz w tygodniu.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Czy uprawiasz własne warzywa?
Więcej o:
Copyright © Agora SA