Szaszłyki - niebanalne i kolorowe danie z grilla. Pamiętaj o tym szczególe, a będą wyjątkowo soczyste!

Szaszłyki to jedna z tych potraw, których nie może zabraknąć w trakcie spotkań przy grillu. Cechują się dużą uniwersalnością, ponieważ w zasadzie to tylko i wyłącznie od nas zależy, jakich składników użyjemy do ich przyrządzenia. Są pyszne zarówno z mięsem jak i samymi warzywami. Które wybierzesz?

Jak zrobić szaszłyki na grilla? Kilka zasad, dzięki którym zrobicie najlepsze szaszłyki

Szaszłyki już od wielu sezonów obok kiełbasy i karkówki stanowią nieodłączny element typowego menu grillowego. Jak zrobić szaszłyki na grilla? Dobry szaszłyk powinien być przede wszystkim soczysty, zarumieniony i miękki — nie może być przypalony i wysuszony. Nie każdy jednak potrafi przygotować je właśnie w taki sposób. W czym tkwi sekret idealnych szaszłyków? Podpowiadamy, co jest ważne.

Zobacz wideo Witaminy z grilla - szaszłyki z łososiem i warzywami
  1. Odpowiednie mięso na szaszłyki — najbardziej popularne do szaszłyków jest mięso z kurczaka. Bardzo często robi się je także z polędwiczek czy karkówki. Jeśli jednak wolicie wołowinę czy baraninę, także się sprawdzą. Należy przy tym pamiętać, że te rodzaje mięsa potrzebują nieco więcej czasu, by zrobiły się miękkie i soczyste. Innym ciekawym pomysłem są szaszłyki z ryby. Tu świetnie sprawdzi się łosoś czy tuńczyk. Zarówno jeden, jak i drugi idealnie komponuje się z warzywami. 
  2. Przyprawy i odpowiednia marynata do mięsa — dobra marynata to taka, która została przygotowana wcześniej. Dobrze, aby mięso mogło spokojnie w niej poleżeć (np. przez całą noc), dzięki czemu nasiąknie aromatem przypraw. 
  3. Nakłuwanie mięsa — warto używać nakłuwacza. Dzięki temu mięso będzie zmiękczone, a przyprawy lepiej się wchłoną. 
  4. Warzywa — wspaniały smak szaszłyków to nie tylko zasługa mięsa i przypraw, ale też warzyw. Papryka, cukinia, pomidorki koktajlowe czy bakłażan sprawią także, że szaszłyki będą bardziej kolorowe. 
  5. Tłuszcz i folia — aby szaszłyki zachowały soczystość, należy pamiętać, aby przed włożeniem na ruszt skropić je oliwą, a następnie układać na tacce, a najlepiej całe pojedynczo owijać folią aluminiową. Nigdy nie układamy szaszłyków bezpośrednio na ruszcie, gdyż wtedy zwykle bardzo szybko stają się suche, a wręcz niejadalne.

Jak zrobić szaszłyki drobiowe na grilla? Przepis na pyszne szaszłyki z kurczakiem i warzywami

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić szaszłyki drobiowe na grilla to uwierz, że nie ma nic prostszego. Wystarczy zgromadzić składniki, a przygotowanie to zaledwie kilka minut.

Składniki:

  • 300 g filetu z kurczaka
  • średnia cukinia
  • czerwona cebula
  • papryka (czerwona, żółta i zielona)
  • sok z cytryny
  • oliwa extra vergine 
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie:

  1. Mięso z kurczaka, paprykę i cukinię kroimy w kostkę. Cebulę kroimy na ćwiartki.
  2. Wszystkie składniki umieszczamy w większej misce, doprawiamy je pieprzem oraz solą.
  3. Dodajemy pozostałe przyprawy, smarujemy nimi warzywa i mięso oraz polewamy je oliwą, a następnie mieszamy.
  4. Przygotowane składniki nadziewamy na patyczki grillowe. Szaszłyki grillujemy przez około 10 minut, z każdej strony około 2 minut. Pod koniec grillowania skrapiamy szaszłyki sokiem z cytryny.

Jak zrobić szaszłyki wieprzowe na grilla? Nie ma nic łatwiejszego!

Jak zrobić szaszłyki wieprzowe na grilla? Analogicznie do tych drobiowych i każdych innych. Najistotniejsze będzie wcześniejsze marynowanie, a następnie odpowiedni czas pieczenia na grillu.

Składniki: 500 g łopatki, duża czerwona papryka, 2 młode cebule

Składniki na marynatę: łyżka musztardy, łyżeczka przyprawy do grilla, łyżeczka przyprawy gyros, ząbek czosnku, 3 łyżki oleju, pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu, sól

Przygotowanie:

  1. Składniki na marynatę umieszczamy w misce i mieszamy.
  2. Mięso myjemy, osuszamy dokładnie i kroimy je w kostkę. Doprawiamy pieprzem i odrobiną soli.
  3. Wkładamy je do miski z marynatą i dobrze mieszamy. Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.
  4. Warzywa kroimy w dużą kostkę.
  5. Nadziewamy je na patyczki do szaszłyków (naprzemiennie: raz mięso, raz warzywa).
  6. Grillujemy około 20 minut. Często obracamy szaszłyki.

Jakie mięso na szaszłyki z grilla jest najlepsze? 

Jakie wybrać mięso na szaszłyki z grilla? Takie pytanie zapewne pojawiać się będzie już niebawem w trakcie przygotowań do letnich weekendów, kiedy to w pełni celebrować można sezon grillowy. Polacy uwielbiają potrawy z rusztu. Obok karkówki, kaszanki czy kiełbasy także szaszłyki cieszą się sporą popularnością. Mieszanka mięsa i warzyw na patyku przybyła do nas z Azji lub Kaukazu. Tam szaszłyki składały się głównie z jagnięciny lub baraniny. W Polsce najczęściej robimy szaszłyki z mięsa z kurczaka, wieprzowiny lub wołowiny. Najlepiej sprawdza się łopatka wieprzowa czy karkówka, czyli mięsa posiadające odrobinę tłuszczu, który na ruszcie wytapia się, pozwalając zachować mu soczystość i miękkość. 

Jak przyprawić szaszłyki na grilla? Mieszanka ziół i przypraw, która sprawi, że smak szaszłyków będzie niezapomniany

Jak odpowiednio przyprawić szaszłyki na grilla, by smakowały wyjątkowo? Szaszłyki to danie, na które nie ma jednego konkretnego przepisu czy receptury. To, z czego je przygotujemy, jakich warzyw użyjemy i jak przyprawimy, zależy w zasadzie tylko i wyłącznie od naszych smakowych preferencji. Mimo to warto jednak pamiętać o niektórych przyprawach, które do szaszłyków pasują idealnie. Tymianek, słodka papryka, chilli, czosnek, curry i wędzona papryka to składniki, dzięki którym smak szaszłyków będzie wyjątkowy. Koniecznie sprawdźcie.

Szaszłyki na grilla
Szaszłyki na grilla pexels.com

Jak zrobić szaszłyki na grilla? Przepis na hawajskie szaszłyki

Przepis na hawajskie szaszłyki to odpowiedź na pytanie jak zrobić szaszłyki na grilla, które zaskoczą twoich gości. Dzięki nim menu będzie urozmaicone i wyjątkowe.

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 orzechy kokosowe
  • puszka ananasów
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Orzechy kokosowe opróżniamy z mleczka i wstawiamy do piekarnika na 10 minut w temperaturze 220°C (orzechy powinny lekko pęknąć; po wyjęciu z piekarnika uderzamy w nie lekko młotkiem).
  2. Wyciągamy orzechy ze skorupki i obieramy je.
  3. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy do nich przyprawy i dokładnie mieszamy.
  4. Kokosy dokładnie płuczemy i kroimy w kostkę, ananasy odsączamy z zalewy i także kroimy w ten sam sposób. 
  5. Na patyczki szaszłykowe nakłuwamy kolejno kokos, ananasa, kurczak i tak na przemian. Szaszłyki są gotowe do grillowania.

Jak zrobić szaszłyki na grilla z pieczarkami? 

Pieczarki to jeden z najczęściej pojawiających się na naszych stołach grzybów. Wiele osób wprowadza je także do dań przygotowywanych na grillu. Doskonale sprawdzą się jako składnik szaszłyków

Składniki: 250 g pieczarek, 10 plastrów wędzonego boczku, papryka żółta, łyżka musztardy, 2 cebule, 2 łyżki ketchupu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

  1. Pieczarki myjemy i osuszamy. 
  2. W misce mieszamy ketchup, jogurt, musztardę oraz sól i pieprz. Do tak powstałej marynaty wrzucamy pieczarki.
  3. Cebulę kroimy w plastry.
  4. Na patyczki do szaszłyków nabijamy na przemian pieczarkę w marynacie, boczek, paprykę i cebulę. Grillujemy, aż pieczarki nabiorą złotego koloru. 

Zobacz też: Souvlaki. Zrób to proste danie w domu, a poczujesz się jak na wymarzonych wakacjach

Więcej o: