Szparagi na grilla to stosunkowo nowy trend w rodzimym grillowaniu. Z pewnością jest to w pewnym sensie konsekwencją tego, że na naszych stołach zwykle gości zbyt mało warzyw. Obecnie jednak powoli następuje zmiana tej tendencji i coraz częściej sięgamy po zdrową porcję warzyw. Podobnie dzieje się w przypadku gdy organizujemy wielkie grillowanie — obok kiełbasy, karkówki czy kaszanki spotkać można także cukinię, paprykę, ziemniaki, bakłażana czy właśnie szparagi.
Zanim dowiemy się jak zrobić szparagi z grilla, warto odpowiedzieć na pytanie dlaczego jedzenie szparagów jest zdrowe. Okazuje się, że warzywo to jest doskonałym źródłem witamin, których potrzebuje nasz organizm. Znajduje się w nich kwas foliowy, który wpływa korzystnie na układ krążenia, a także mnóstwo witamin. Ponadto jest w nich także fosfor i wapń, które wzmacniają kości i zęby. Szparagi są pyszne, niezależnie od tego czy będą to szparagi gotowane, czy też przygotowane na ruszcie.
Jak przygotować szparagi na grilla? Oto przepis, który koniecznie trzeba wypróbować. Przygotowane według niego szparagi smakują wyśmienicie.
Składniki: pęczek zielonych szparagów, 2 łyżki oliwy z oliwek, plasterki wędzonego boczku (tyle ile szparagów), 3 łyżki majonezu, pół łyżeczki cukru, mały kubeczek jogurtu naturalnego, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Przygotowanie krok po kroku:
Jakie szparagi najlepiej wybrać na grilla? Na sklepowych półkach najczęściej spotykamy zielone szparagi. Są one bardziej popularne od białych. Mimo to zarówno jedne jak i drugie są bardzo zdrowe i pyszne oraz obydwa rodzaje doskonale nadają się na grilla. Istnieje jednak różnica w kwestii samego przygotowywania szparagów. Te zielone są znacznie łatwiejsze do zrobienia, ponieważ wystarczy je umyć i odciąć zdrewniałe końcówki warzywa. Natomiast w przypadku białych, wymagają one troszkę więcej pracy. W przeciwieństwie do zielonych trzeba je dodatkowo obrać, a ponadto w trakcie grillowania pamiętać o częstszym przekręcaniu, aby się nie rozpadły.
Szparagi to warzywo, które nie wymaga bardzo skomplikowanej i długiej obróbki. Również te przyrządzane na grillu są łatwe do przygotowania. Ponadto ich zaletą jest także to, że bardzo szybko się je piecze. Nie bez powodu bardzo często mówi się, że szparagi to ekspresowa przekąska w sam raz na grilla. Wystarczy tylko 12 - 15 minut na ruszcie, aby szparagi były gotowe. Najlepiej smakują kiedy są lekko zarumienione. Aby uzyskać ten efekt, należy kilkakrotnie przekręcić je podczas pieczenia — wówczas będą równomiernie miękkie.
Zobacz też:
Teraz jest na nie sezon i są w każdym sklepie. Owinięte tym będą hitem w twoim domu