• Link został skopiowany

Jak siać marchew? Praktyczne wskazówki dla początkujących ogrodników

Jak siać marchew? Co warto wiedzieć na ten temat? O czym pamiętać? Kiedy siać? Te i inne informacje, które sprawią, że w sezonie będzie się można cieszyć niepowtarzalnym smakiem warzyw z własnej uprawy.
Jak przechowywać marchew na zimę? Porady i wskazówki, z których warto skorzystać (zdjęcie ilustracyjne)
David Holifield / Unsplash

Marchew to jedno z podstawowych warzyw korzeniowych, które gości na naszych stołach. Spotkać ją można praktycznie wszędzie: począwszy od zup, poprzez sosy, surówki, aż do słodkich wypieków. Jak siać marchew i cieszyć się smacznym, ekologicznym warzywem z własnej uprawy?

Zobacz wideo Uprawa roślin na balkonie - czego potrzebujesz, co można zasiać, na co zwrócić uwagę?

Jak siać marchew i co to za warzywo? Kilka słów o jej właściwościach

Jak siać marchew, pietruszkę, rzodkiewki czy szpinak, to pytanie, które nurtuje każdego, kto ma ogród, w którym planuje uprawiać warzywa. Nie ma bowiem nic smaczniejszego niż warzywa czy owoc, które się samodzielnie wyhodowało. Jak siać marchew i dlaczego warto to robić?

Przede wszystkim, to kiedy powinno się siać marchew, zależy od odmiany. Generalnie okres ten przypada od marca do maja. Wówczas należy zrobić w glebie rządki rowków, w które sypie się nasiona. Nie muszą być bardzo głębokie — wystarczą na ok. 2 cm. Same rzędy natomiast powinny być oddalone od siebie o ok. 30 cm. Możliwe jest także wysiewanie marchwi ozimej. Wtedy robi się to w listopadzie lub grudniu poprzedniego roku. Oczywiście do takiego wysiewu potrzebny jest odpowiedni gatunek tej rośliny.

Dlaczego warto uprawiać własną marchew? Jakie ma właściwości? Jest to bardzo cenne warzywo bogate w witaminę A, ale stanowi także świetne źródło witamin C, z grupy B, E, K, a także żelaza, kwasu foliowego, wapnia, potasu, czy magnezu. Dostarcza także błonnika pokarmowego. Jest źródłem karotenoidów, np. luteiny, likopenu, beta-karotenu. Przy całym tym dobrobycie składników odżywczych marchew jest też warzywem niskokalorycznym, bo w 100 g jest jedynie ok. 30 kcal.

Jak sadzić marchew? O tym warto wiedzieć

Dość często można zobaczyć w internecie pytania, jak sadzić marchew? Tymczasem trzeba sobie zdać sprawę, że nie wszystkie warzywa się sadzi, a część z nich się sieje. Do takich właśnie należy marchew. Sadzenie polega na sadzeniu sadzonek roślin do gleby, a wysiew pochodzi z nasion. Marchew jest warzywem, które wschodzi właśnie z nasion, a nie z gotowych sadzonek. Nie powinno się więc używać tych terminów zamiennie.

Jak długo wschodzi marchew?

Po zasianiu marchwi, czy też jakiegokolwiek innego warzywa, z niecierpliwością oczekuje się, gdy zaczną być widoczne efekty pracy w ogrodzie. Dlatego odpowiedź na pytanie, jak długo wschodzi marchew, może mieć istotne znaczenie. Nie jest to warzywo, które wschodzi szybko. Znacznie szybciej można zobaczyć pędy np. rzodkiewki. Pierwsze kiełki marchwi widoczne będę po ok. 10-20 dniach. Natomiast dojrzała do zbioru jest po kilku lub kilkunastu tygodniach w zależności od gatunku i warunków.

Jak uprawiać marchew?

Marchew nie ma wielkich wymagań, jeśli chodzi o temperatury. W zależności od tego, czy rośnie w cieplejszych, czy chłodniejszych klimatach, jej korzeń jest po prostu albo dłuższy i cienki, albo krótszy i szeroki. Jak uprawiać marchew? Jaka gleba będzie dobra? Warzywo to najlepiej rośnie w glebach lekkich, piaszczystych, próchniczych, które zachowują wilgotność. Najlepsze dla niej pH to ok. 6. Marchwi nie powinno się siać do gleby, która była świeżo nawożona lub wapnowana. W obu przypadkach należy odczekać — w pierwszym przypadku co najmniej dwa lata, a w drugim co najmniej rok. Można natomiast zastosować kompost. Jeśli chodzi o podlewanie, to powinno ono być regularne, by gleba pozostawała wilgotna. Zbyt mokra może spowodować, że korzenie będą się zniekształcać.

Jaki rodzaj marchwi siać?

Tu wybór nigdy nie jest prosty, a należy się kierować przede wszystkim przeznaczeniem warzywa. Gatunki różnią się bowiem smakiem, kolorem czy zawartością substancji odżywczych. Jaki rodzaj marchwi siać? Jaka odmiana będzie najlepsza? W zależności od celu będzie to np.:

  • Amsterdam, gdy planujemy jeść je na surowo lub w sałatkach;
  • Aron, gdy ma być jedzona surowo i przeznaczona na soki;
  • Flakkese, gdy mają być mrożone lub używane do produkcji soków;
  • Imperator, gdy mają być gotowane do różnych potraw lub na soki;
  • Nantes, gdy mają z nich być produkowane soki;
  • Pariser Markt 5, gdy ma być marynowana lub jedzona na surowo.

Oczywiście każdą z tych marchewek można np. zjeść na surowo czy ugotować, ale wybierając ją zgodnie z jej przeznaczeniem, można cieszyć się większą intensywnością smaku i pozostałych walorów marchwi.

Zobacz też: Marchew na parze. Jak gotować marchew na parze? Czy marchew na parze tuczy?

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: