Pierś z kurczaka na grilla. Ten przepis odmieni kurczaka na twoim talerzu!

Pierś z kurczaka na grilla to bardzo proste w przygotowaniu, a przede wszystkim smaczne danie z rusztu. Obok karkówki, kiełbasy czy kaszanki jest jednym z najczęściej przyrządzanych przysmaków. Grillowana pierś z kurczaka jest zdrowa i delikatna w smaku, ale trzeba wiedzieć, jak prawidłowo ją przyrządzić.

Grillowana pierś z kurczaka — dlaczego warto dodać ją do menu na majówkę?

Pierś z kurczaka na grilla nie jest może pierwszym wyborem, ale pojawia się z pewnością zaraz po kiełbasie i karkówce. Dzieje się tak, ponieważ jest łatwa w przyrządzeniu i wyjątkowo smaczna. Grillowana pierś z kurczaka jest przepyszna i nawet początkujący kucharz podoła jej przyrządzeniu. To danie, które można podawać z przeróżnymi dodatkami — pasują do niej ryż, ziemniaki i chleb. Świetnie komponuje się także z sałatkami i warzywami. Pierś z kurczaka przygotowana na grillu to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny lub grilla ze znajomymi.

Zobacz wideo Jak szybko wyczyścić ruszt z grilla?

Jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla? Najważniejsza jest marynata. To w niej tkwi sekret smaku

Dobre zamarynowanie piersi z kurczaka przed grillowaniem pozwoli wydobyć z mięsa wszystko, co najlepsze. Mieszanka odpowiednio dobranych przypraw i ziół ma na celu podkreślić smak kurczaka i dodać mu aromatu. W sklepach można kupić gotowe marynaty, ale te zdecydowanie odbiegają smakiem od tej przygotowanej samodzielnie. Do zrobienia domowej marynaty używamy najczęściej oliwy z oliwek oraz przyprawy do kurczaka. Warto jednak sięgnąć po inne składniki, np.

  • tymianek,
  • jogurt naturalny,
  • czosnek,
  • sos sojowy,
  • ketchup pikantny 
  • rozmaryn. 

Jak przygotować pierś z kurczaka na grilla — wybór mięsa ma znaczenie

Najważniejsze, to wybrać dobre mięso z kurczaka. Do grillowania powinniśmy przygotować kawałki średniej wielkości, o jednolitym kolorze. Zawsze musimy też sprawdzać, czy mięso nie jest śliskie, bo w takim przypadku oznacza to, że jest ono nieświeże. Warto stawiać na mięso sprawdzone, które daje nam pewność, że mamy do czynienia z produktem wysokiej jakości. Z pewnością znajdzie to odzwierciedlenie w smaku naszej potrawy. 

Jak przyprawić pierś z kurczaka na grilla? Przepis na marynatę

Poznajcie przepis na marynatę, dzięki której smak mięsa będzie wyjątkowy. Gwarantujemy, że zaskoczycie rodzinę i znajomych niezwykle aromatycznym daniem.

Składniki:

  • tymianek
  • oregano
  • kurkuma
  • rozmaryn
  • 3 łyżki musztardy
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • łyżeczka papryki ostrej
  • oliwa z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę.
  2. Do miski wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy miód i musztardę. Wszystko mieszamy.
  3. Dodajemy do marynaty czosnek i dwa rodzaje papryki w proszku. Ponownie mieszamy.
  4. Doprawiamy solą i pieprzem, a także dodajemy pozostałe przyprawy.
  5. Mięso z kurczaka obtaczamy w marynacie i odstawiamy je na jakiś czas, aby nasiąkło przyprawami (najlepiej na noc).

Jak pokroić pierś z kurczaka na grilla?

Aby mięso było dobrze przygotowane do upieczenia na ruszcie, dobrze jest wiedzieć, jak odpowiednio pokroić pierś z kurczaka, by grillowanie było łatwiejsze. Mięso powinniśmy pokroić na plastikowej desce do krojenia, najlepiej dużym i szerokim nożem. Filety kroimy na pół poziomo, na płaskie kotlety. Dodatkowo możemy je delikatnie ubić z dodatkiem pieprzu i soli. Jeśli kurczak ma być składnikiem szaszłyków, wówczas kroimy go w średniej wielkości kostkę, tak aby wszystkie kawałki były mniej więcej równej wielkości, co ułatwi dobranie odpowiedniego czasu grillowania.

Jak panierować pierś z kurczaka na grilla?

Jak panierować pierś z kurczaka na grilla i czy w ogóle jest to konieczne? W zasadzie nie trzeba tego robić. Mięso, które wcześniej leżało w marynacie, nie potrzebuje dodatkowej panierki z bułki tartej czy jajka. To właśnie aromat ziół oraz przypraw użytych do marynaty ma być najbardziej wyczuwalny w smaku mięsa, a nie panierka. Tak przyrządzone mięso jest nie tylko smaczne, ale także zdrowsze.

Zobacz też: Sałatka z pomidorów do grilla w dwóch oryginalnych wersjach. Alternatywa dla pomidorowego klasyka

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.