Pierś z kurczaka na grilla nie jest może pierwszym wyborem, ale pojawia się z pewnością zaraz po kiełbasie i karkówce. Dzieje się tak, ponieważ jest łatwa w przyrządzeniu i wyjątkowo smaczna. Grillowana pierś z kurczaka jest przepyszna i nawet początkujący kucharz podoła jej przyrządzeniu. To danie, które można podawać z przeróżnymi dodatkami — pasują do niej ryż, ziemniaki i chleb. Świetnie komponuje się także z sałatkami i warzywami. Pierś z kurczaka przygotowana na grillu to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny lub grilla ze znajomymi.
Dobre zamarynowanie piersi z kurczaka przed grillowaniem pozwoli wydobyć z mięsa wszystko, co najlepsze. Mieszanka odpowiednio dobranych przypraw i ziół ma na celu podkreślić smak kurczaka i dodać mu aromatu. W sklepach można kupić gotowe marynaty, ale te zdecydowanie odbiegają smakiem od tej przygotowanej samodzielnie. Do zrobienia domowej marynaty używamy najczęściej oliwy z oliwek oraz przyprawy do kurczaka. Warto jednak sięgnąć po inne składniki, np.
Najważniejsze, to wybrać dobre mięso z kurczaka. Do grillowania powinniśmy przygotować kawałki średniej wielkości, o jednolitym kolorze. Zawsze musimy też sprawdzać, czy mięso nie jest śliskie, bo w takim przypadku oznacza to, że jest ono nieświeże. Warto stawiać na mięso sprawdzone, które daje nam pewność, że mamy do czynienia z produktem wysokiej jakości. Z pewnością znajdzie to odzwierciedlenie w smaku naszej potrawy.
Poznajcie przepis na marynatę, dzięki której smak mięsa będzie wyjątkowy. Gwarantujemy, że zaskoczycie rodzinę i znajomych niezwykle aromatycznym daniem.
Składniki:
Przygotowanie:
Aby mięso było dobrze przygotowane do upieczenia na ruszcie, dobrze jest wiedzieć, jak odpowiednio pokroić pierś z kurczaka, by grillowanie było łatwiejsze. Mięso powinniśmy pokroić na plastikowej desce do krojenia, najlepiej dużym i szerokim nożem. Filety kroimy na pół poziomo, na płaskie kotlety. Dodatkowo możemy je delikatnie ubić z dodatkiem pieprzu i soli. Jeśli kurczak ma być składnikiem szaszłyków, wówczas kroimy go w średniej wielkości kostkę, tak aby wszystkie kawałki były mniej więcej równej wielkości, co ułatwi dobranie odpowiedniego czasu grillowania.
Jak panierować pierś z kurczaka na grilla i czy w ogóle jest to konieczne? W zasadzie nie trzeba tego robić. Mięso, które wcześniej leżało w marynacie, nie potrzebuje dodatkowej panierki z bułki tartej czy jajka. To właśnie aromat ziół oraz przypraw użytych do marynaty ma być najbardziej wyczuwalny w smaku mięsa, a nie panierka. Tak przyrządzone mięso jest nie tylko smaczne, ale także zdrowsze.
Zobacz też: Sałatka z pomidorów do grilla w dwóch oryginalnych wersjach. Alternatywa dla pomidorowego klasyka