Schab po góralsku bije na głowę kotlety schabowe. Idealnie smakuje nie tylko w górach

Schab po góralsku to doskonały pomysł na niedzielny obiad, zwłaszcza jeśli mamy już dość klasycznych schabowych czy piersi z kurczaka. Jeśli zatem jesteś miłośnikiem mięsnych dań i chcesz urozmaicić swoje menu, przepis na schab po góralsku na pewno Ci się spodoba. Przygotuj, a gwarantujemy, że rodzina będzie chciała więcej.

Schab po góralsku to jedno z tych dań, które z pewnością każdemu wielbicielowi mięsnych potraw obiadowych przypadnie do gustu. Receptur na jego przygotowanie jest co najmniej kilka, dlatego każdy zdoła dobrać odpowiednią do swojego kulinarnego gustu.

Zobacz wideo Lunchbox, dzięki któremu już nigdy nie sięgniesz po schabowego [HAPS FIT]

Kotlet po góralsku — co zrobić, żeby smakował obłędnie? Podpowiadamy

Kotlet po góralsku to jedno z tych dań, które raz spróbowane zaczyna częściej gościć na stole. Nic dziwnego, ponieważ jego smak jest doskonały, a samo przygotowanie nie powinno sprawić trudności nawet najbardziej odpornym na kulinarną wiedzę osobom. Klasyczny schabowy, choć także jest smaczny, na pewno na długo zniknie z Waszego domowego menu, a jego miejsce zastąpi kotlet po góralsku. Jak zrobić kotleta po góralsku by smakował jak ten podawany w górach? Oto wskazówki, które sprawią, że będzie on wyborny.

  1. Mięso na kotlety musi być świeże. Warto kupić je w sprawdzonym miejscu.
  2. Rozbijamy mięso i moczymy je w mleku około 2 godzin. Dzięki temu schab będzie soczysty i miękki.
  3. Obsypujemy kotleta przyprawami z każdej ze stron, a przed panierowaniem można go dodatkowo natrzeć roztartym czosnkiem. Mięso będzie aromatyczne. 
  4. Do smażenia kotleta najlepiej używać oleju kokosowego lub oliwy z oliwek. Dzięki temu kotlet nie będzie ociekał tłuszczem.

Schabowy po góralsku — z czym podawać?

Schabowy po góralsku, podobnie jak klasyczny kotlet schabowy, najlepiej smakuje z ziemniakami. Mogą to być młode ziemniaczki z koperkiem, różnego rodzaju pyzy czy też pieczone ziemniaczki. Bardzo często do schabowego po góralsku dodaje się także sos żurawinowy. Oprócz ziemniaków świetnym dodatkiem jest także kiszona kapusta. Jej kwaśny smak w połączeniu ze słodkim smakiem żurawiny to idealne dopełnienie mięsa, a zarazem uczta dla podniebienia.

Schab z kapustą kiszoną po góralsku — rarytas z gór w Twoim domu

Schab z kapustą kiszoną po góralsku to nieco inna odsłona kotleta schabowego po góralsku. Oczywiście równie smaczna. Poczuj się jak w górach i przygotuj oryginalny obiad, którym zachwycisz wszystkich domowników. Listę potrzebnych składników oraz sposób przygotowania znajdziesz niżej.

Składniki:

  • 1,5 kilograma świeżego schabu
  • mąka do panierowania
  • średnia marchew
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • cebula
  • 0,5 szklanki maślanki
  • kilka suszonych śliwek
  • przyprawy (majeranek, pieprz ziarnisty, liście laurowe, słodka papryka, ziele angielskie)
  • sól
  • oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso kroimy na plastry i rozbijamy je delikatnie. 
  2. Następnie oprószamy je przyprawami, mąką i solą. 
  3. Marchew ścieramy na tarce, a cebulę siekamy.
  4. Kiszoną kapustę opłukujemy, szatkujemy na drobno i wkładamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz startą marchew.
  5. Składniki zalewamy szklanką zimnej wody i dodajemy suszone śliwki. Całość gotujemy przez około 20 minut.
  6. Publikujpo usmażeniu przekładamy je na osobny półmisek. Następnie podsmażamy na patelni cebulę, którą dokładamy do garnka z kapustą i doprawiamy do smaku. 
  7. Kotlety układamy na kapuście w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy je folią aluminiową.
  8. Tak przygotowane mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 25 minut (grzanie góra-dół).
  9. W tym czasie mieszamy mąkę z maślanką i przygotowujemy sos, którym zaprawiamy mięso i ponownie wstawiamy je do piekarnika na kolejne 15 minut. 

Schab po góralsku z boczkiem — nieco bardziej kaloryczny pomysł na obiad

Schab po góralsku z boczkiem to danie dla osób, które lubią dobrze i sycąco zjeść. Nie da się ukryć, że to danie zawiera nieco więcej kalorii niż klasyczny kotlet. Recepturę na ten przysmak znajdziecie poniżej.

Składniki (porcja dla 2 osób):

  • 300 g schabu bez kości
  • bułka tarta
  • jajko
  • olej do smażenia
  • boczek wędzony
  • mąka pszenna
  • ser wędzony

Jak zrobić schab po góralsku z boczkiem krok po kroku?

  1. Schab kroimy w plastry, oprószamy je solą, pieprzem i delikatnie rozbijamy na kotlety.
  2. Następnie obtaczamy je w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej.
  3. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy kotlety na złoty kolor na każdej ze stron.
  4. Ser ścieramy na tarce, a boczek wędzony kroimy w kosteczkę. 
  5. Następnie podsmażamy delikatnie boczek na patelni, żeby powstały skwarki.
  6. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  7. Usmażone kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy startym serem i podpiekamy do momentu, aż ser się rozpuści.
  8. Gotowe kotlety układamy na talerz, posypujemy wędzonym boczkiem i podajemy dodatki np. ziemniaki.

Zobacz też: Żadne schabowe, z tego mięsa lepiej zrobić ten przysmak. Przekonaj się, że są lepsze od innych kotletów

Copyright © Agora SA