• Link został skopiowany

Jak zrobić ogórki małosolne? Przepis babci sprawdza się od lat. Tak przygotujesz pyszną przekąskę

Jak się robi ogórki małosolne? Polacy uwielbiają ten letni przysmak. Jest świetnym dodatkiem do wielu dań, ale także smaczną przekąską na grillu. Choć w internecie można znaleźć wiele różnych przepisów, najlepsze są zwykle te od naszych babć. Sprawdź przepis na ogórki małosolne.
ogórki małosolne (zdj. ilustracyjne)
pixabay/artellliii72

Jeśli mielibyśmy wskazać przysmak, który najbardziej kojarzy się z polskim latem, to bez wątpienia byłyby to ogórki małosolne. Są niezwykle smaczne i pasują do niemal każdego dania. Mogą stanowić przekąskę na grillu lub na imprezie, dodatek do kanapki albo zielone uzupełnienie obiadu. Kolejną zaletą ogórków małosolnych jest fakt, że są bardzo proste w przygotowaniu. Można to zrobić na kilka sposobów, a każdy z nich da niesamowity efekt.

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Ogórki małosolne w torebce. Domowy sposób babci

Ogórki małosolne najprościej przygotować w torebce lub po prostu w woreczku strunowym. Będziemy do tego potrzebować:

  • 1 kg ogórków,
  • 1 łyżkę gorczycy,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 10 cm korzenia chrzanu,
  • 2 sztuki kopru.

Na początek dokładnie myjemy i osuszamy zebrane ogórki. Następnie należy odciąć końcówki po obu stronach, dzięki czemu warzywa stracą goryczkę. Ogórki przekładamy do woreczka strunowego i dodajemy do nich koper, chrzan, gorczycę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól. Całość należy dokładnie wymieszać, aby przyprawy dotarły do każdego warzywa. Woreczek szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki na około cztery godziny. Po tym czasie wyjmujemy torebkę i zostawiamy w temperaturze pokojowej do następnego dnia, gdy już będą gotowe do zjedzenia.

Ogórki małosolne na sucho i na mokro. Jak przygotować pyszną przekąskę?

Podczas gdy jedni wolą opcję na sucho, czyli w woreczku, inni są wierni tradycyjnej metodzie na mokro. Do przygotowania takich ogórków będziemy potrzebować tych samych składników co poprzednio, ale dodatkowo zalejemy całość wodą. W tym celu przyda nam się duży słoik, garnek lub inne naczynie kamionkowe, które wcześniej należy wyparzyć wrzątkiem. Zacznijmy jednak od początku:

  1. Ogórki, tak jak wcześniej, dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie odkrajamy końce.
  2. Na dnie naczynia kładziemy koper, liść laurowy, kilka plastrów chrzanu i ząbek czosnku, a na to kładziemy ogórki. Czynność powtarzamy jeszcze kilka razy, układając naprzemiennie poszczególne składniki.
  3. Gdy już wypełnimy naczynie ogórkami i pozostałymi składnikami, całość zalewamy wrzątkiem wymieszanym z solą. Przyjmuje się, że na jeden litr wrzątku przypada jedna łyżeczka soli. Można użyć też zimnej wody, ale wówczas trzeba wziąć pod uwagę to, że ogórki będą potrzebować dzień lub dwa więcej nim będzie można je zjeść. W przypadku wrzątku słoik wystarczy odstawić na jedną dobę.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: