Jeśli mielibyśmy wskazać przysmak, który najbardziej kojarzy się z polskim latem, to bez wątpienia byłyby to ogórki małosolne. Są niezwykle smaczne i pasują do niemal każdego dania. Mogą stanowić przekąskę na grillu lub na imprezie, dodatek do kanapki albo zielone uzupełnienie obiadu. Kolejną zaletą ogórków małosolnych jest fakt, że są bardzo proste w przygotowaniu. Można to zrobić na kilka sposobów, a każdy z nich da niesamowity efekt.
Ogórki małosolne najprościej przygotować w torebce lub po prostu w woreczku strunowym. Będziemy do tego potrzebować:
Na początek dokładnie myjemy i osuszamy zebrane ogórki. Następnie należy odciąć końcówki po obu stronach, dzięki czemu warzywa stracą goryczkę. Ogórki przekładamy do woreczka strunowego i dodajemy do nich koper, chrzan, gorczycę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól. Całość należy dokładnie wymieszać, aby przyprawy dotarły do każdego warzywa. Woreczek szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki na około cztery godziny. Po tym czasie wyjmujemy torebkę i zostawiamy w temperaturze pokojowej do następnego dnia, gdy już będą gotowe do zjedzenia.
Podczas gdy jedni wolą opcję na sucho, czyli w woreczku, inni są wierni tradycyjnej metodzie na mokro. Do przygotowania takich ogórków będziemy potrzebować tych samych składników co poprzednio, ale dodatkowo zalejemy całość wodą. W tym celu przyda nam się duży słoik, garnek lub inne naczynie kamionkowe, które wcześniej należy wyparzyć wrzątkiem. Zacznijmy jednak od początku:
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!