Paluchy drożdżowe to nie tylko dodatek do zupy-krem. Pyszna przekąska w mig zniknie z talerza

Paluchy drożdżowe to szybka i bardzo prosta do przygotowania przekąska. Stanowi świetny dodatek do kremowych zup, sałatek czy różnego rodzaju dipów. Ponadto może być również serwowana jako osobny przysmak. Sposób przygotowania jest dość prosty, także nawet całkowity nowicjusz w kuchni da sobie radę.

Coraz częściej w polskich domach przygotowuje się zupy-krem, które podaje się z grzankami. Warto co nieco urozmaicić i zamiast klasycznych dodatków wykorzystać pomysł na paluchy drożdżowe. Gwarantujemy, że ten dodatek sprawi, że smak zupy-krem osiągnie inny wymiar.

Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Paluchy drożdżowe z serem żółtym to prawdziwa gratka dla podniebienia. Zapomnisz o bułkach ze sklepowych półek

Paluchy drożdżowe z serem żółtym to pomysł na przekąskę, która sprawdzi się na imprezie i na wakacyjnym wyjeździe. Są pyszne, sycące, a do ich przygotowania wystarczy tylko kilka składników. Ich listę znajdziecie poniżej.

Składniki: 150 g żółtego sera (np. gouda), 500 g mąki pszennej + do podsypania, żółtko, opakowanie drożdży instant, 3 łyżki roztopionego masła, łyżka cukru, szklanka mleka, łyżka soli, mielona ostra papryka

Paluchy serowe drożdżowe: przepis, który musisz poznać

Paluchy serowe drożdżowe może przygotować dosłownie każdy. Dokładny przepis krok po kroku przybliży ci cały proces przygotowywania paluchów.

Sposób przygotowania:

  1. W małym garnku, na palniku o małej mocy podgrzewamy mleko (nie musi być ono gorące). 
  2. W misce ucieramy żółtko z roztopionym wcześniej masłem. 
  3. Mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski, dodajemy do niej sól, drożdże i cukier. Następnie dolewamy przestudzoną masę z żółtka i masła oraz mleko. Mieszamy całość drewnianą łyżką i wyrabiamy ciasto, które będzie elastyczne, gładkie i nie będzie lepiło się do rąk. 
  4. Z gotowego ciasta formujemy kulę, którą przekładamy do miski, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. 
  5. Kiedy ciasto wyrośnie, wałkujemy je na prostokąt o grubości 5 mm. Na jednej połowie ciasta rozsypujemy czerwoną paprykę w proszku oraz żółty, starty ser. Przykrywamy drugą połową ciasta i delikatnie dociskamy, aż boki się skleją. 
  6. Powstały prostokąt kroimy wzdłuż krótszego boku na 8 pasków. Każdy pasek skręcamy kilkakrotnie. Gotowe paluchy kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Przed pieczeniem smarujemy je rozmąconym żółtkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut, by paluchy się zarumieniły. 

Paluchy drożdżowe na słono to świetny pomysł na śniadanie

Paluchy drożdżowe na słono to nieco inna, ale równie smaczna propozycja na przekąskę. Można je podawać zarówno na zimno jak i na ciepło, a w towarzystwie serka śmietankowego to prawdziwy rarytas. Co jest potrzebne, by je przygotować?

Składniki: kostka masła, 2,5 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki soli, 20 g świeżych drożdży, 2 łyżki mleka, łyżeczka czosnku granulowanego, 3 żółtka, 150 g serka śmietankowego, żółtko (do posmarowania paluchów), 2 łyżki śmietany 18%, szczypta soli, łyżeczka cukru

Paluchy drożdżowe: przepisy, które warto zapamiętać. Jak zrobić paluchy drożdżowe na słono?

Paluchy drożdżowe przepis mają wyjątkowo prosty. Najważniejsze jest przygotowanie zaczynu, aby paluchy odpowiednio urosły.

Przygotowanie:

  1. Drożdże oraz łyżeczkę cukru rozcieramy w misce, aż zrobią się płynne.
  2. Dodajemy do drożdży ciepłe mleko i odstawiamy na 15 minut.
  3. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło i siekamy je nożem.
  4. Następnie dodajemy drożdże, żółtka, szczyptę soli, śmietanę i zagniatamy ciasto, które przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.
  5. Po wyrośnięciu, wałkujemy ciasto na kształt prostokąta.
  6. Połowę ciasta smarujemy serkiem kanapkowym wymieszanym z czosnkiem granulowanym.
  7. Składamy ciasto na pół, tniemy na paski i zwijamy w spiralkę.
  8. Żółtko roztrzepujemy widelcem.
  9. Paluchy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je żółtkiem.
  10. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.

Drożdżowe paluchy pizzowe z serem i szynką, czyli pizza inaczej

Drożdżowe paluchy pizzowe z serem i szynką to przekąska, którą pokochają miłośnicy pizzy. To także ciekawy pomysł na kolację czy coś do pochrupania między posiłkami. 

Składniki:

  • gotowe spody do pizzy 
  • 150 g sera mozzarella
  • puszka krojonych pomidorów
  • passata pomidorowa
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • łyżka oregano
  • sól, pieprz
  • 5 plastrów szynki konserwowej

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewamy łyżkę oliwy, dodajemy siekany czosnek i chwilkę podsmażamy. 
  2. Wlewamy pomidory z puszki i dodajemy przyprawy. Całość mieszamy i gotujemy przez 8-10 minut.
  3. Połowę ciasta smarujemy passatą pomidorową. Na wierzch sypiemy łyżeczkę oregano, kładziemy posiekaną szynkę i starty ser.
  4. Część ciasta z nadzieniem przykrywamy ciastem bez nadzienia. Następnie kroimy je na 10 pasków, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i każdy zawijamy.
  5. Wierzch smarujemy oliwą i posypujemy oregano, po czym odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia.
  6. Piekarnik nagrzewamy do 230°C, wstawiamy paluchy i pieczemy je przez około 15 minut (góra-dół).

Zobacz też: Ciasto drożdżowe wyrośnie jak szalone. Wystarczy 1 łyżka płynu, który ma każdy

Więcej o: