Kotlety sojowe swoją popularność zawdzięczają coraz szerszym kręgom wegetarian, którzy świadomie rezygnują z mięsa w swojej diecie. Co ciekawe po takie rozwiązanie sięgają także osoby, które spożywają mięso, ale od czasu do czasu chcą spróbować czegoś innego.
Zobacz wideo Prażona soja. Sprawdzi się lepiej na imprezie niż tłuste chipsy
Kotlety sojowe: jak przygotować? Porady, dzięki którym kotlety sojowe będą smakowały wyśmienicie
Jak przygotować kotlety sojowe? Okazuje się, że nie jest to bardzo trudne zadanie. Zazwyczaj kotlety sojowe przygotowuje się z gotowych, suchych kotletów sojowych lub z użyciem granulatu sojowego. Smak soi jest zupełnie neutralny, dlatego to od odpowiednich przypraw zależy smak kotletów. Co jest ważne podczas przyrządzania sojowych kotletów?
- Do panierowania kotletów najlepiej jest używać bułki tartej i sezamu. Świetnie w roli panierki sprawdzą się także płatki kukurydziane.
- Do ciasta, w którym będziemy moczyć kotlety, warto dodać 2 łyżki płatków drożdżowych.
- Kotlety sojowe będą lepsze, jeśli użyjemy czarnej soli zamiast tej zwykłej.
- Do smażenia kotletów najlepiej wybrać olej bezzapachowy np. kokosowy.
Kotlety sojowe: składniki potrzebne do przygotowania kotletów
Jakie składniki są niezbędne do przyrządzenia kotletów sojowych? Wszystkie je znaleźć powinny się w najbliższym sklepie. Zdecydowanie większy wybór znajdziemy w sklepach ze zdrową, ekologiczną żywnością.
- opakowanie kotletów sojowych big steak lub kilka mniejszych kotletów sojowych
- dowolna przyprawa do kotletów
- bulion warzywny do gotowania
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 2 łyżki mąki pszennej
- pieprz i sól wedle uznania
- łyżeczka wędzonej papryki
- pół szklanki mleka roślinnego
- 2 łyżki sezamu
- pół szklanki tartej bułki
- olej do smażenia
Kotlety sojowe krok po kroku – przepis
Jak przygotować kotlety sojowe krok po kroku? Poniżej znajdziecie dokładną instrukcję.
- Gotowe kotlety sojowe zalewamy wrzącym bulionem i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Możemy także zalać kotlety i odstawić je na kilka minut, aby nasiąkły. Po tym czasie odsączamy delikatnie kotlety z nadmiaru bulionu.
- W miseczce mieszamy ze sobą dokładnie mąkę, mleko roślinne i przyprawy. W ten sposób przygotowujemy ciasto, które powinno być troszkę gęstsze niż ciasto na naleśniki.
- Następnie w powstałym cieście moczymy kotlety sojowe, obtaczamy je w bułce tartej i mieszamy z sezamem.
- Rozgrzewamy olej na patelni. Kotlety smażymy na złoty kolor z obu stron.
- Po usmażeniu odkładamy kotlety na ręcznik papierowy. W ten sposób pozbywamy się nadmiaru tłuszczu.
Z czym podawać kotlety sojowe? Tradycyjne dodatki z pewnością się sprawdzą
Z czym najlepiej smakują kotlety sojowe? Podobnie jak w przypadku tradycyjnych kotletów schabowych, kotlety sojowe świetnie smakują podawane z ziemniakami i surówką. Śmiało możemy je także serwować w towarzystwie ryżu, kasz, a nawet makaronów. Nie ma żadnych przeciwwskazań, aby kotlety takie łączyć z dobrze nam znanymi sosami, np. czosnkowym czy ketchupem.
Zobacz też: Soczysta alternatywa mięsnych kotletów. Łącze warzywa z tym produktem i wychodzi królewski obiad