Pasta curry, choć typowa dla kuchni azjatyckiej, coraz częściej gości w naszych domach. Jej nietypowy aromat doskonale podkreśla smak wielu dań. Do czego stosować pastę? Z jakimi daniami najlepiej będzie się komponować?
Jak przygotować pastę curry? Samo przyrządzenie pasty nie należy do skomplikowanych. Wszystko zależy od rodzaju pasty, którą chcemy przygotować. Najbardziej znana jest czerwona pasta curry. To właśnie na bazie jej składników powstają pasty zielona i żółta. W przypadku zielonej pasty curry jest ona bardzo zbliżona do czerwonej. Do jej zrobienia używa się zielonych papryczek chilli (zamiast czerwonych) oraz dodaje się trawy cytrynowej, która ma dopełnić smak zielonego chilli. Podobnie jest w przypadku żółtej pasty. Większość składników jest taka sama jak do zrobienia czerwonej. Dodatkowo należy dodać przyprawę curry oraz mieloną kurkumę. W ten sposób powstanie pasta o głębokim żółtym kolorze.
Jakie składniki są potrzebne, aby przyrządzić czerwoną pastę curry? Oto dokładna lista:
Jak zrobić czerwoną pastę curry krok po kroku? Jeśli mamy gotowe wszystkie składniki, zrobienie pasty to kwestia kilkunastu minut.
Do czego właściwie używać pasty curry? To już zależy tylko i wyłącznie od nas. Pasta curry to doskonały dodatek do warzyw i mięs. Bardzo często w restauracjach azjatyckich podaje się np. kurczaka z ryżem lub makaronem w paście curry. Ponadto może także stanowić dodatek do owoców morza np. krewetek. W wersji dla wegan możemy spotkać tofu marynowane w paście curry, które podawane ze smażonymi warzywami jest przepyszne.
Zobacz też: Gospodynie domowe nie będą zadowolone... Znana kucharka złamała wszystkie zasady tego dania