Pasta curry. Jej smak znają wszyscy miłośnicy azjatyckiej kuchni. Do czego jej używać?

Pasta curry to niezwykle wyrazista w smaku i aromatyczna mieszanka świeżych warzyw z przyprawami. Najczęściej są to imbir, czosnek, ziarna kolendry, kumin, świeże chilli oraz różne rodzaje papryki. Stanowi ona nieodłączny element wielu dań kuchni azjatyckiej i może być używana zarówno do mięs jak i warzyw.

Pasta curry, choć typowa dla kuchni azjatyckiej, coraz częściej gości w naszych domach. Jej nietypowy aromat doskonale podkreśla smak wielu dań. Do czego stosować pastę? Z jakimi daniami najlepiej będzie się komponować?

Zobacz wideo Pomidorowe curry z ciecierzycą [PRZEPIS]

Pasta curry: jak przygotować zieloną, czerwoną i żółtą pastę curry?

Jak przygotować pastę curry? Samo przyrządzenie pasty nie należy do skomplikowanych. Wszystko zależy od rodzaju pasty, którą chcemy przygotować. Najbardziej znana jest czerwona pasta curry. To właśnie na bazie jej składników powstają pasty zielona i żółta. W przypadku zielonej pasty curry jest ona bardzo zbliżona do czerwonej. Do jej zrobienia używa się zielonych papryczek chilli (zamiast czerwonych) oraz dodaje się trawy cytrynowej, która ma dopełnić smak zielonego chilli. Podobnie jest w przypadku żółtej pasty. Większość składników jest taka sama jak do zrobienia czerwonej. Dodatkowo należy dodać przyprawę curry oraz mieloną kurkumę. W ten sposób powstanie pasta o głębokim żółtym kolorze.

Pasta curry: składniki do przygotowania czerwonej pasty curry

Jakie składniki są potrzebne, aby przyrządzić czerwoną pastę curry? Oto dokładna lista:

  •  łyżka posiekanej trawy cytrynowej
  • 8 suchych, czerwonych papryczek ostrogowych
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki ziaren białego pieprzu
  • pół łyżeczki pasty krewetkowej
  • pół łyżeczki kminku w proszku
  • skórka z limonki
  • pół łyżeczki kolendry w proszku
  • łyżka pokrojonego galangalu
  • 15 ząbków czosnku
  • szalotka
  • łyżka świeżych korzeni kolendry

Pasta curry krok po kroku. Przepis na przygotowanie czerwonej pasty curry

Jak zrobić czerwoną pastę curry krok po kroku? Jeśli mamy gotowe wszystkie składniki, zrobienie pasty to kwestia kilkunastu minut.

  • Wszystkie suche składniki ucieramy w moździerzu lub w blenderze.
  • Następnie dodajemy do nich posiekaną szalotkę oraz posiekane papryczki i dalej ucieramy.
  • Całość uzupełniamy dowolnym tłuszczem.
  • Tak powstałą pastę przekładamy do pojemnika i wstawiamy do lodówki.

Do czego użyć pasty curry? Z czym ją podawać?

Do czego właściwie używać pasty curry? To już zależy tylko i wyłącznie od nas. Pasta curry to doskonały dodatek do warzyw i mięs. Bardzo często w restauracjach azjatyckich podaje się np. kurczaka z ryżem lub makaronem w paście curry. Ponadto może także stanowić dodatek do owoców morza np. krewetek. W wersji dla wegan możemy spotkać tofu marynowane w paście curry, które podawane ze smażonymi warzywami jest przepyszne.

Zobacz też: Gospodynie domowe nie będą zadowolone... Znana kucharka złamała wszystkie zasady tego dania

Więcej o: