Grillujesz i pieczesz w folii aluminiowej? A czy wiesz, którą stroną zawijać potrawy?

Folia aluminiowa ma mnóstwo zastosowań w kuchni. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że strony folii aluminiowej różnią się od siebie i spełniają różne funkcje np. podczas pieczenia i grillowania potraw. Którą stronę wybrać, aby przygotować lepsze dania?

Folia aluminiowa - strony. Czym się różnią?

Znajdująca się chyba w każdej kuchni folia aluminiowa ma dwie strony - błyszczącą i matową. Różnica ta wynika z procesu produkcji, a konkretniej jednego z jego etapów - walcowania cienkich arkuszy aluminium, wykonywanego przy użyciu dużych maszyn. Niekiedy walcowane są dwa arkusze, dzięki czemu można uzyskać folię o grubości poniżej 0,025 mm.

Zobacz wideo Co zrobić, aby banany tak szybko nie dojrzewały? Poznaj 3 nietypowe zastosowania folii spożywczej

Błyszcząca strona folii aluminiowej odbija więcej światła i ciepła, dzięki czemu jest bardziej przydatna podczas gotowania: zawijamy w nią potrawy, aby utrzymać ich ciepło. Matowa strona folii natomiast pochłania więcej ciepła, co przekłada się na szybsze nagrzanie jedzenia.

Która strona folii aluminiowej podczas gotowania jest lepsza?

Jak już wspomnieliśmy, jeśli umieścimy błyszczącą stronę folii do wewnątrz, wówczas możemy liczyć na szybsze ugotowanie się lub upieczenie jedzenia. Warto o tym pamiętać chociażby podczas pieczenia ziemniaków czy grillowania mięsa.

Jeśli natomiast chcemy, aby jedzenie gotowało się wolniej lub bardziej równomiernie, błyszczącą stronę folii aluminiowej powinniśmy umieścić na zewnątrz. Dzięki temu ciepło będzie odbijało się na zewnątrz. Taki zabieg przyda się np. wtedy, kiedy nie chcemy doprowadzić do przypalenia się zewnętrznych warstw jedzenia.

Wybór strony folii aluminiowej może być ważny np. przy pieczeniu ryb. Jeśli zastosujemy błyszczącą stronę do wewnątrz, ryby zachowają więcej wilgoci i smaku, a co za tym idzie, przygotujemy smaczniejszy posiłek.

Folia aluminiowa do grillowania. Którą stronę folii wybrać?

Folia aluminiowa jest przydatna również podczas grillowania dań mięsnych, kaszanki, ryb lub warzyw. Jak przygotować folię na grilla? Wystarczy używać jej tak samo jak przy pieczeniu w piekarniku, według podanych wyżej porad. Dobrze też pamiętać, że potrawy grillowane w folii aluminiowej nie powinny być pieczone, a jedynie ogrzewane nad węgielkami.

Strony folii aluminiowej w innych czynnościach

To, która strona folii aluminiowej jest bardziej przydatna, nie dotyczy wszystkich kuchennych czynności. Nie ma to znaczenia chociażby w przypadku przechowywania i mrożenia jedzenia. Zarówno błyszcząca, jak i matowa strona zapewnią swoją podstawową funkcję, czyli właściwe zabezpieczenie posiłku.

Niektórzy używają folii aluminiowej do owijania garnków i patelni podczas gotowania na kuchence gazowej lub elektrycznej. Celem tego również jest utrzymanie ciepła, ale konkretna strona folii nie ma w tym przypadku większego znaczenia.

Powyższe przykłady pokazują, że wybór konkretnej strony folii aluminiowej ma znaczenie tylko w wybranych czynnościach, głównie przy gotowaniu, grilowaniu lub pieczeniu w piekarniku. Co prawda, wybierając inną niż zalecaną stronę np. do pieczenia mięsa, nie stracimy w zbyt dużym stopniu walorów smakowych, ale z pewnością możemy usprawnić cały proces przyrządzania potrawy.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.