Znajdująca się chyba w każdej kuchni folia aluminiowa ma dwie strony - błyszczącą i matową. Różnica ta wynika z procesu produkcji, a konkretniej jednego z jego etapów - walcowania cienkich arkuszy aluminium, wykonywanego przy użyciu dużych maszyn. Niekiedy walcowane są dwa arkusze, dzięki czemu można uzyskać folię o grubości poniżej 0,025 mm.
Błyszcząca strona folii aluminiowej odbija więcej światła i ciepła, dzięki czemu jest bardziej przydatna podczas gotowania: zawijamy w nią potrawy, aby utrzymać ich ciepło. Matowa strona folii natomiast pochłania więcej ciepła, co przekłada się na szybsze nagrzanie jedzenia.
Jak już wspomnieliśmy, jeśli umieścimy błyszczącą stronę folii do wewnątrz, wówczas możemy liczyć na szybsze ugotowanie się lub upieczenie jedzenia. Warto o tym pamiętać chociażby podczas pieczenia ziemniaków czy grillowania mięsa.
Jeśli natomiast chcemy, aby jedzenie gotowało się wolniej lub bardziej równomiernie, błyszczącą stronę folii aluminiowej powinniśmy umieścić na zewnątrz. Dzięki temu ciepło będzie odbijało się na zewnątrz. Taki zabieg przyda się np. wtedy, kiedy nie chcemy doprowadzić do przypalenia się zewnętrznych warstw jedzenia.
Wybór strony folii aluminiowej może być ważny np. przy pieczeniu ryb. Jeśli zastosujemy błyszczącą stronę do wewnątrz, ryby zachowają więcej wilgoci i smaku, a co za tym idzie, przygotujemy smaczniejszy posiłek.
Folia aluminiowa jest przydatna również podczas grillowania dań mięsnych, kaszanki, ryb lub warzyw. Jak przygotować folię na grilla? Wystarczy używać jej tak samo jak przy pieczeniu w piekarniku, według podanych wyżej porad. Dobrze też pamiętać, że potrawy grillowane w folii aluminiowej nie powinny być pieczone, a jedynie ogrzewane nad węgielkami.
To, która strona folii aluminiowej jest bardziej przydatna, nie dotyczy wszystkich kuchennych czynności. Nie ma to znaczenia chociażby w przypadku przechowywania i mrożenia jedzenia. Zarówno błyszcząca, jak i matowa strona zapewnią swoją podstawową funkcję, czyli właściwe zabezpieczenie posiłku.
Niektórzy używają folii aluminiowej do owijania garnków i patelni podczas gotowania na kuchence gazowej lub elektrycznej. Celem tego również jest utrzymanie ciepła, ale konkretna strona folii nie ma w tym przypadku większego znaczenia.
Powyższe przykłady pokazują, że wybór konkretnej strony folii aluminiowej ma znaczenie tylko w wybranych czynnościach, głównie przy gotowaniu, grilowaniu lub pieczeniu w piekarniku. Co prawda, wybierając inną niż zalecaną stronę np. do pieczenia mięsa, nie stracimy w zbyt dużym stopniu walorów smakowych, ale z pewnością możemy usprawnić cały proces przyrządzania potrawy.