Kluski z truskawkami to dla wielu osób typowy smak dzieciństwa. Połączenie to pojawia się bowiem nie tylko w domach, ale także w stołówkach przedszkolnych. Jak przygotować wyśmienite kluski z dodatkiem soczystych truskawek? Nie ma nic prostszego!
Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z truskawkami? Wypróbuj babciny przepis. Potrzebujesz tylko trzech składników
Kluski na parze z truskawkami. To odpowiedni moment na zrobienie pysznego obiadu z truskawek
Kluski na parze z truskawkami sprawdzą się jako obiad czy pyszna przekąska w ciągu dnia. Przygotowane ze świeżych truskawek smakują obłędnie, ale można do ich zrobienia użyć także mrożonych owoców. Zatem nie czekaj i wykorzystaj moment na przygotowanie wspaniałego obiadu ze świeżych, sezonowych truskawek dla całej rodziny.
Składniki: 250 g świeżych lub mrożonych truskawek, szklanka mleka, pół kostki masła, jajko rozmiar M, 2-3 łyżki cukru pudru, 20 g drożdży, szczypta soli, łyżka cukru, 1,5 łyżeczki margaryny, 2,5 szklanki mąki
Przygotowanie:
- W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Dodajmy jajko, sól i mieszamy. Stopniowo przesiewamy mąkę. Na końcu do ciasta wlewamy rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto. Oprószamy mąką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, lekko rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty. Na każdy kawałek ciasta kładziemy truskawkę. Brzegi ciasta sklejamy, formując kulę. Kluski układamy w garnku do gotowania na parze i parujemy je około 15 minut pod przykryciem. Gotowe kluski wykładamy na talerz.
- Masło przekładamy do garnuszka i roztapiamy je. Jeszcze ciepłym polewamy kluski. Następnie posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.
Kluski z truskawkami: przepis, który przypomni Ci smaki z dzieciństwa
Przepis na kluski z truskawkami bez wątpienia kojarzy się z wakacjami spędzonymi u babci. To smak lata i beztroskiego dzieciństwa. Ten szybki przepis pomoże Ci powrócić do pięknych, beztroskich lat.
Składniki: łyżka cukru, 30 dag świeżych truskawek, mała śmietana 18%, 50 dag ziemniaków, szczypta soli, jajko, 2 szklanki mąki pszennej
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i przeciskamy je przez praskę. Chłodne ziemniaki kładziemy na stolnicę. Następnie przesiewamy mąkę i wbijamy jajko. Zagniatamy ciasto.
- Przygotowane ciasto rozwałkowujemy i szklanką na cieście wykrawamy krążki. Na każdy z nich kładziemy truskawkę i zlepiamy w okrągłe kluski. Przygotowane kluski wrzucamy do lekko osolonej, gotującej się wody. Gotujemy około 10 minut, a następnie odcedzamy.
- Śmietanę ubijamy z cukrem.
- Kluski wykładamy na talerz i polewamy śmietaną.
Kluski leniwe z truskawkami. Ich przygotowanie zajmuje tylko 30 minut a smak jest obłędny
Kluski leniwe z truskawkami oprócz wspaniałego smaku mają jeszcze jedną zaletę. Są pyszne, sycące i co najważniejsze łatwe i szybkie w przygotowaniu. Sprawdźcie sami.
Składniki: 20 dag truskawek, 30 dag twarogu półtłustego, 0,5 łyżeczki soli, niepełna szklanka mąki, 3 łyżki cukru, jajko, cukier, cynamon, masło
Przygotowanie:
- Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, a jeśli owoce są zbyt duże, kroimy je na pół.
- Rozkruszamy ser i mąkę na stolnicy, dodajemy jajko i łączymy składniki. Wszystko ugniatamy aż powstanie jednolita masa.
- Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy z niego krążki, następnie na każdy krążek kładziemy truskawkę, dosypujemy odrobinkę cukru i formujemy kulę.
- Gotowe kluski wrzucamy do osolonego wrzątku i czekamy aż wypłyną. Po wypłynięciu gotujemy je jeszcze 2 minuty, a następnie wykładamy na talerz. Podajemy polane stopionym masłem i posypane cukrem.
Kluski śląskie z truskawkami – przepis
Przepis na kluski śląskie z truskawkami to doskonały sposób na letni obiad nie tylko dla małych.
Składniki: kilogram ziemniaków, 0,5 kg truskawek, mąka ziemniaczana, sól, jajko
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy, gotujemy z łyżką soli. Po ugotowaniu ziemniaki ubijamy, wkładamy do miski i dzielimy na 4 części.
- Jedną część wyciągamy i w puste miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Dodajemy jajo i wyrabiamy ciasto.
- Formujemy małe kuleczki i robimy w nich dziurkę. Gotujemy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia klusek na wierzch wody. Kluski przelewamy zimną wodą. Podajemy z truskawkami z cukrem.
Kluski z serem i truskawkami – przepis na pyszny makaron z serem i truskawkami
Kluski z serem i truskawkami to klasyczne danie na letnie dni. Makaron z serem i truskawkami można przygotować na słodko lub wytrawnie w zależności od tego, jakie smaki wolimy. Przepis poniżej.
Składniki: 500 g ulubionego makaronu (świderki, kokardki, kolanka), 2 łyżki cukru, 500 g truskawek, 400 g białego sera półtłustego, 300 ml śmietany 18%
Przygotowanie:
- Truskawki gnieciemy widelcem tak, aby zostały ich większe kawałki. Mieszamy z cukrem oraz śmietaną.
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Gorący makaron łączymy z rozgniecionym białym serem i zimnymi truskawkami. Podajemy od razu.
Sos truskawkowy Thermomix – jak go zrobić?
Sos truskawkowy z Thermomixa może być wspaniałym dodatkiem do dań na słodko. Jego przygotowanie jest banalnie proste i szybkie. Wkładamy truskawki do naczynia miksującego, dodajemy cukier i miksujemy kilkanaście sekund na obrotach 8. Następnie nakładamy przystawkę Varoma i gotujemy przez 5 – 7 minut w 100°C (obroty 2). Sos truskawkowy gotowy!
Kluski z truskawkami — przepisy, które nasze babcie przekazywały naszym mamom
Przepisy na kluski z truskawkami najczęściej kojarzą nam się z naszymi babciami. Nikt nie potrafi tak smacznie gotować jak babcia. To właśnie u niej kluski z truskawkami smakują najlepiej. Bez wątpienia to smak dzieciństwa i beztroski, który pamięta każdy z nas. W sezonie letnim kluski z truskawkami pojawiały się na polskich stołach nawet kilka razy w tygodniu. Jak jest teraz u Was? Też tak często serwujecie swoim dzieciom kluski z truskawkami?
Zobacz też: Tak oszukują nas na polskich truskawkach. Zanim kupisz, sprawdź. Tak rozpoznasz "podróbkę"