Dewolaje z serem to świetny pomysł na obiad. Pamiętaj, że masło musi wypływać z niego obficie!

Dewolaje z serem kojarzą się przede wszystkim z weselami, ponieważ to właśnie tam są najczęściej podawane. Nie ma w tym absolutnie nic dziwnego, dlatego że te kotlety są nie tylko pyszne, ale też bardzo eleganckie i wspaniale prezentują się na talerzu.

Zaskocz rodzinę i przygotuj dewolaje z serem już dziś. Nie musisz czekać na specjalną okazję czy większe przyjęcie. Dzięki naszym wskazówkom przyrządzenie ich w domu nie będzie dla Ciebie żadnym problemem.

Zobacz wideo Pierś z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - zapiera dech w piersiach

Przepis na dewolaje z serem. Sprawdzona receptura na wykwintny obiad

Przepis na dewolaje z serem nie jest zbyt trudny, jednak wymaga nieco czasu i wprawy. Jeśli chcesz przygotować pyszny obiad z mięsem w roli głównej, ta receptura z pewnością Ci się przyda.

Składniki: podwójna pierś z kurczaka, łyżeczka słodkiej papryki, 0,5 łyżeczki soli, łyżeczka granulowanego czosnku, 0,5 łyżeczki pieprzu

Składniki na nadzienie: 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 100 g sera żółtego, 4 łyżeczki masła

Dodatkowo: bułka tarta do panierowania, olej do smażenia, jajko

Jak zrobić dewolaje z serem w kilku krokach? To wcale nie takie trudne

Jak zrobić dewolaje z serem? Wydaje Ci się, że przyrządzenie tych kotletów jest trudne i skomplikowane? Podpowiadamy, jak krok po kroku poradzić sobie z nimi w kuchni.

Przygotowanie:

  1. Mięso myjemy, osuszamy i każdy kawałek przekrawamy wzdłuż na 2 płaty. W ten sposób powstają nam 4 płaty. 
  2. Każdy kawałek mięsa rozbijamy delikatnie tłuczkiem, tak aby nie zrobić dziur w mięsie.
  3. Rozbite mięso oprószamy z obydwu stron przyprawami, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki co najmniej na godzinę. 
  4. Po upływie czasu na każdy kawałek mięsa kładziemy łyżeczkę masła, odrobinę natki pietruszki oraz słupek żółtego sera. Całość zwijamy w roladkę (możemy spiąć wykałaczką), owijamy folią i ponownie wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
  5. Następnie maczamy roladki w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli, pieprzu i panierujemy w tartej bułce. Kładziemy na rozgrzany na patelni olej i smażymy na delikatnym ogniu, aż kotlety się zarumienią. 
  6. Dla pewności, że mięso nie jest surowe w środku, przekładamy roladki do naczynia żaroodpornego i podgrzewamy je w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut.

Jak zrobić dewolaje z serem i pieczarkami? Tak przygotowane kotlety to gwarancja udanego obiadu

Jak zrobić dewolaje z serem i pieczarkami? Do zrobienia dewolajów nie trzeba używać tylko i wyłącznie mięsa drobiowego. Również schab jest do tego odpowiedni. Poniżej przedstawiamy przepis na dewolaje ze schabu z serem i pieczarkami.

Składniki: 150 g pieczarek, sól, pieprz, 4 plastry schabu, 2 łyżki oleju, 100 g żółtego sera, 2 jajka, 3 łyżki tartej bułki, masło

Przygotowanie:

  1. Schab dokładnie myjemy, osuszamy i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
  2. Ser kroimy w cienkie plasterki, pieczarki myjemy, oczyszczamy i także kroimy.
  3. Na każdym kawałku mięsa układamy po kilka plasterków pieczarek oraz sera, oraz odrobinę masła, a następnie zwijamy je w rulonik, spinamy wykałaczką.
  4. W misce umieszczamy bułkę tartą, a w drugiej roztrzepujemy jajka.
  5. Każdy rulon obtaczamy w jajku i bułce tartej.
  6. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy ruloniki na palniku o średniej mocy, na każdej ze stron, do momentu, aż się zarumienią.

Dewolaje z masłem i serem się rozpadają, a masło wypływa zbyt szybko? Kilka porad, które pomogą Ci tego uniknąć.

Zrobienie dewolajów z masłem i serem może się okazać niemałym wyzwaniem. Bardzo często głównym problemem jest wypływające z kotleta masło. Okazuje się, że istnieje sposób, aby tego uniknąć. Jak zrobić dewolaje idealne? Co jest ważne?

  • Pierwszy krok to wybór najlepszych składników. Mięso musi być świeże, elastyczne, dobrze rozbite.
  • Kolejnym istotnym składnikiem jest masło. Koniecznie musimy wybrać masło z wyższej półki, odpowiednio tłuste. Nie używamy margaryny! Jej skład sprawia, że wypływa w trakcie pieczenia! Warto także pamiętać o odpowiednich proporcjach. Zawsze trzymaj się przepisu i podanych w nim ilości. 
  • Następna ważna sprawa to temperatura pieczenia. Zalecana temperatura pieczenia dla większości dewolajów wynosi około 180-190 stopni Celsjusza. 

Jak zrobić dewolaje z serem i ogórkiem?

Nie ma w tym nic trudnego. Przygotowanie dewolajów z serem i ogórkiem wygląda w zasadzie tak samo, jak przygotowanie klasycznej odmiany tego dania. Wystarczy, że do farszu dodamy ogórka np. zamiast pieczarek. Dalszy proces panierowania czy smażenia odbywa się już dokładnie według przepisu. 

Zobacz też: Dewolaje - przepis na drobiowe roladki z niespodzianką. Ten dodatek sprawia, że są bardzo aromatyczne

Więcej o: