Jak zrobić nawóz z drożdży? Moja ciocia stosuje tę metodę od lat. Co roku cieszy się obfitymi plonami

Nawóz z drożdży zyskuje coraz większą popularność wśród ogrodników. Mieszanka na bazie kuchennego produktu stanowi bogate źródło wszelkich potrzebnych składników w fazie kwitnienia roślin. Sprawdź, jak przygotować ten zbawienny roztwór, aby twoje plony mogły wyrosnąć jak na drożdżach.

Jeśli chcesz, aby twoje ogórki rosły jak na drożdżach, to bardzo dobrze się składa. W tym artykule podpowiemy ci, w jaki sposób przygotować ekologiczny i tani nawóz na bazie - jak mogłoby się wydawać - kuchennego produktu. Okazuje się, że drożdże są doskonałym źródłem żelaza, potasu, fosforu, magnezu, selenu oraz cynku, czyli wszystkich najpotrzebniejszych składników odżywczych, których ogórki wymagają w czasie kwitnienia. Oto sposoby przygotowania drożdżowego nawozu.

Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!

Nawozy azotowe - twoje ogórki już ich nie potrzebują. Zobacz, jakich składników odżywczych powinieneś im teraz dostarczyć

Niektórzy początkujący ogrodnicy wciąż mogą nie zdawać sobie sprawy z niektórych istotnych faktów, jeśli chodzi o hodowanie warzyw. Pierwszą, a zarazem najistotniejszą rzeczą jest zadbanie o odpowiednie stanowisko dla poszczególnych roślin. W przypadku ogórków będą to półcieniste miejsca, do których nie ma dostępu zbyt duża ilość wiatru. Następnie, w momencie wzrostu istotne jest podawanie dużej ilości azotów, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie procesów fotosyntezy. Z czasem, rośliny nie potrzebują tego typu odżywek i zaczynają domagać się innego rodzaju składników, takich jak fosfor, potas czy żelazo. W tym przypadku z pomocą może przyjść gnojówka z pokrzywy czy też odżywka z bananów. Jeśli jednak chcielibyście spróbować czegoś innego, alternatywą jest nawóz na bazie drożdży. Istnieją dwa sposoby, aby go przygotować.

Jak zrobić nawóz z drożdży? Podpowiadamy krok po kroku

Drożdże nie tylko posiadają wiele cennych minerałów, ale mają również działanie antybakteryjne. Dlatego stosowanie nawozu wykonanego przy użyciu tego produktu stanowi ochronę dla roślin przed różnego rodzaju chorobami. Aby przygotować drożdżowy napar, będziemy potrzebować naczynia, które będzie znacznie większe, ponieważ roztwór podwoi swoją objętość.

  1. Niesfermentowane drożdże - 100 g mokrego produktu umieszczamy w 10 litrach ciepłej wody i energicznie mieszamy, aż do rozpuszczenia. Odstawiamy naczynie na około godzinę i gotowe. Nawozu używamy raz na dwa tygodnie, dopóki ogórki nie zakończą procesu kwitnienia. Mieszankę wylewamy bezpośrednio do podłoża, omijając liście.
  2. Sfermentowane drożdże - 10 g suchego produktu rozpuszczamy w 1 litrze ciepłej wody, do którego dosypujemy 2 łyżki cukru. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny. Po upłynięciu doby roztwór należy rozcieńczyć w proporcjach 1:5, a następnie można przejść do podlewania krzewów. Podobnie jak w poprzednim przypadku - unikajmy liści i wylewajmy prosto pod korzeń.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Czy stosujesz nawozy domowej roboty?
Więcej o:
Copyright © Agora SA