Jeśli chcesz, aby twoje ogórki rosły jak na drożdżach, to bardzo dobrze się składa. W tym artykule podpowiemy ci, w jaki sposób przygotować ekologiczny i tani nawóz na bazie - jak mogłoby się wydawać - kuchennego produktu. Okazuje się, że drożdże są doskonałym źródłem żelaza, potasu, fosforu, magnezu, selenu oraz cynku, czyli wszystkich najpotrzebniejszych składników odżywczych, których ogórki wymagają w czasie kwitnienia. Oto sposoby przygotowania drożdżowego nawozu.
Niektórzy początkujący ogrodnicy wciąż mogą nie zdawać sobie sprawy z niektórych istotnych faktów, jeśli chodzi o hodowanie warzyw. Pierwszą, a zarazem najistotniejszą rzeczą jest zadbanie o odpowiednie stanowisko dla poszczególnych roślin. W przypadku ogórków będą to półcieniste miejsca, do których nie ma dostępu zbyt duża ilość wiatru. Następnie, w momencie wzrostu istotne jest podawanie dużej ilości azotów, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie procesów fotosyntezy. Z czasem, rośliny nie potrzebują tego typu odżywek i zaczynają domagać się innego rodzaju składników, takich jak fosfor, potas czy żelazo. W tym przypadku z pomocą może przyjść gnojówka z pokrzywy czy też odżywka z bananów. Jeśli jednak chcielibyście spróbować czegoś innego, alternatywą jest nawóz na bazie drożdży. Istnieją dwa sposoby, aby go przygotować.
Drożdże nie tylko posiadają wiele cennych minerałów, ale mają również działanie antybakteryjne. Dlatego stosowanie nawozu wykonanego przy użyciu tego produktu stanowi ochronę dla roślin przed różnego rodzaju chorobami. Aby przygotować drożdżowy napar, będziemy potrzebować naczynia, które będzie znacznie większe, ponieważ roztwór podwoi swoją objętość.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.