Babka ziemniaczana jest popularna przede wszystkim na Podlasiu. To już tradycja, że w tamtejszych gospodarstwach przepis na babkę ziemniaczaną przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Coraz częściej można o niej usłyszeć także w innych regionach Polski, a ciekawostką jest, że każdy region to inna nazwa. Kugiel, bugaj, pyrczok czy rajbak to tylko niektóre z nich.
Zobacz wideo Babka ziemniaczana - pyszny klasyk
Babka ziemniaczana — przepisy na tani, smaczny i sycący obiad
Przepisy na babkę ziemniaczaną powinny znaleźć się w każdym domu, zwłaszcza w dzisiejszych czasach kiedy ceny żywności i innych produktów zmieniają się jak szalone. Zaletą tej potrawy jest głównie jej wspaniały, swojski smak, ale warto zwrócić uwagę także na to, że do jej przygotowania nie potrzebujemy zbyt wielu składników. Podstawą są ziemniaki i boczek, a pozostałe produkty także nie należą do bardzo drogich. Zatem jeśli szukacie pomysłu na niskobudżetowy obiad, przepisy, które tu znajdziecie, na pewno Wam się przydadzą.
Babka ziemniaczana — przepis dla wegetarian. Obiad bez mięsa także może być ucztą dla podniebienia
Babka ziemniaczana może być dobrym rozwiązaniem, gdy szykujemy obiad dla osób unikających mięsa w swojej diecie.
Składniki:
- 100 g ugotowanych ziemniaków
- 900 g surowych ziemniaków
- średnia cebula
- 4 łyżki kaszy manny
- 1,5 łyżki pieprzu ziołowego
- jajko rozmiar L
- 2 łyżki majeranku
- sól do smaku
- średnia marchewka
- 3 ząbki czosnku
- kilka łyżek śmietany 18%
- koperek
Przygotowanie:
- Surowe ziemniaki ścieramy na tarce o jak najmniejszych oczkach.
- Obieramy cebulę, marchewkę i czosnek. Ścieramy je podobnie jak ziemniaki.
- Powstanie nam warzywna masa, do której dodajemy jajko, przyprawy oraz ugotowane, starte na drobno ziemniaki. Składniki łączymy ze sobą, aż powstanie jednolite ciasto.
- Dodajemy kaszę i delikatnie rozprowadzamy ją w cieście.
- Miseczki smarujemy masłem i wkładamy do nich po równo ciasta.
- Pieczemy babki w temperaturze 180°C, z termoobiegiem przez około 50 minut.
- Na upieczone babki nakładamy łyżkę śmietany i ozdabiamy je świeżym koperkiem.
Babka ziemniaczana z boczkiem. Sekretny składnik sprawi, że wyjdzie palce lizać!
Babka ziemniaczana z boczkiem to rozwiązanie, które wzbogaca smak tradycyjnej babki. Jak się do niej zabrać?
Składniki:
- 350 g wędzonego boczku
- 2 kg ziemniaków
- 3 jajka
- cebula
- sól, pieprz
- 3-4 ząbki czosnku
- świeży tymianek
- garść śliwek
- plastry boczku do wyklejenia foremki
Przygotowanie:
- Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aby powstały skwarki. Następnie dokładamy posiekaną cebulę i mieszamy.
- Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce, odlewamy z nich nadmiar wody.
- Do powstałej masy ziemniaczanej dodajemy roztrzepane wcześniej jajka, dorzucamy śliwki oraz posiekany czosnek. Do całości dodajemy cebulę z boczkiem i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
- Przekładamy wszystko do foremki na babkę, którą uprzednio wyklejamy plastrami boczku. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C.
Babka ziemniaczana — przepis babci Ali to wspaniała receptura na najlepszą babkę
Babka ziemniaczana według przepisu babci to smak dzieciństwa, który pamiętam do dziś. Nikt przecież nie gotuje tak pysznie jak babcia. Z pewnością niejedna babcia ma w swoim przepiśniku słynną recepturę na kugiel.
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- sól, pieprz
- 30 dag wędzonego boczku
- tłuszcz
- czosnek
- 2 cebule
- 2 łyżki mąki
- 2 jajka
Przygotowanie:
- Boczek kroimy i smażymy na patelni, aż zrobi się chrupiący.
- Pod koniec smażenia dokładamy do niego cebulę pokrojoną w piórka, aby się zeszkliła i przeszła zapachem boczku.
- Następnie ścieramy ziemniaki na tarce o drobnych oczkach i odsączamy z nich nadmiar wody.
- Dodajemy mąkę, jajka, przyprawy, a także czosnek.
- Całość mieszamy i dodajemy cebulę z boczkiem.
- Nacieramy olejem naczynie żaroodporne i wlewamy masę.
- Pieczemy w 180°C przez 90 minut.
Babka ziemniaczana — przepis z Podlasia. Słonina to obowiązkowy składnik babki idealnej
Przepis z Podlasia na babkę ziemniaczaną to prawdziwa gratka dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Jej podstawowym składnikiem są oczywiście ziemniaki (najlepiej Irga), które ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do masy, która powstanie możemy dołożyć przeróżne składniki, ale na Podlasiu babka ziemniaczana musi być z dodatkiem podsmażonej cebuli i słoniny. Bardzo często dodaje się do niej także wędliny czy mięsa różnego rodzaju, a także leśne grzyby. Nie można również zapomnieć o przyprawach, które wzbogacają smak potrawy. Najczęściej używa się kminku, soli, pieprzu, lubczyku, majeranku i rozmarynu oraz czosnku, ale wszystko zależy od naszych smakowych upodobań. Gotową i doprawioną masę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 1,5 godziny, aż będzie zarumieniona. Najlepiej smakuje podawana na ciepło w towarzystwie maślanki lub sosu grzybowego.
Zobacz też: Niby klasyka, ale inna niż wszystkie. Przepis na babkę ziemniaczaną z dodatkiem prosto z Litwy