Kogel-mogel, czyli kultowy deser z PRL-u. Jak go zrobić, by smakował jak za dawnych lat?

Kogel-mogel to jeden z najpopularniejszych polskich deserów. Choć jego historia sięga odległego XVII w., to szczyt popularności przypadał na okres PRL-u, kiedy to kogel-mogel był jednym z najczęściej serwowanych przysmaków dla najmłodszych. Jak zrobić klasyczny kogel-mogel?

Kogel-mogel to dla wielu z nas miłe wspomnienie z okresu dzieciństwa. Kogel-mogel był bardzo lubianym deserem i choć na jakiś czas stracił na popularności, to dziś znów wraca do łask i jest jednym z najchętniej odświeżanych przepisów.

Zobacz wideo Jajka w cieście francuskim

Co zrobić z żółtek? Wykorzystaj patent naszych mam i babć

Chyba każdy z nas miał taką sytuację w kuchni, kiedy w jakimś przepisie (np. na klasyczną bezę) musiał wykorzystać same białka z jajek. Co zrobić z żółtek, które zostały? Marnotrawstwo w kuchni to coś, czego nie lubimy najbardziej, dlatego zawsze warto szukać takiego rozwiązania, które pozwoli maksymalnie wykorzystać produkty zalegające na półkach w lodówce. Nasze mamy i babcie miały bardzo dobry patent na wykorzystanie żółtek — przygotowywały z nich pyszny kogel-mogel, którym częstowały najmłodszych członków rodziny. W czasie, gdy na półkach sklepowych próżno było szukać słodyczy i innych uwielbianych przez najmłodszych rarytasów, kogel-mogel to było coś, co dzieci (i nie tylko) uwielbiały i na co czekały z niecierpliwością. Dziś dostęp do różnego rodzaju produktów spożywczych jest wręcz nieograniczony, ale mimo wszystko bardzo chętnie sięgamy po coś, co dobrze się nam kojarzy, przywołuje wspomnienia i uśmiech na twarzy. A dla wielu z nas tym czymś jest właśnie kogel-mogel, który — poza swoim niepowtarzalnym smakiem — wyróżnia się także dwiema istotnymi cechami. Po pierwsze — do jego przygotowania potrzebujemy zaledwie dwóch składników, a po drugie — jest to deser, którego zrobienie zajmuje zaledwie kilka chwil.  

Kogel-mogel: przepis na klasyczną wersję kultowego deseru

Żółtka i cukier — to jedyne składniki, które są nam potrzebne do tego, aby przygotować pyszny kogel-mogel. Przepis na kultowy deser z okresu PRL jest banalnie prosty i poradzi sobie z nim każdy. Warto jednak zacząć od podstaw, czyli składników. O ile w przypadku cukru nie ma żadnej filozofii — nada się każdy, jaki mamy w domu, o tyle bardzo istotne są jajka. Jajka w kuchni, niezależnie od tego, czy są wykorzystywane do kogla-mogla, czy każdego innego przepisu, muszą być sprawdzone i najwyższej jakości. Najlepiej nabyć je bezpośrednio u producenta lub z takiego źródła, które daje gwarancję świeżości. Przed przystąpieniem do przygotowywania kogla-mogla, należy sparzyć jajka wrzątkiem, co ma na celu ochronę przed patogenami, które mogą bytować na skorupkach jaj. Do przygotowania kogla-mogla można użyć miksera, ale nie jest to koniecznością. Niezależnie od tego, czy użyjemy miksera, czy nie, przygotowanie kogla-mogla zajmie nam nie więcej niż kilkanaście minut. Zatem — do dzieła!

Kogel-mogel: jak zrobić krok po kroku?

Kogel-mogel: jak zrobić krok po kroku? Kogel-mogel to deser, który — w zależności od indywidualnych preferencji — można przygotować w mniej lub bardziej słodkiej wersji. Na początek zaleca się, aby na 1 żółtko przypadało nie więcej niż 3 łyżeczki cukru — w razie potrzeby deser zawsze można dosłodzić. Poniżej krótka i prosta instrukcja przygotowania klasycznego kogla-mogla krok po kroku.

  • Krok 1. Sparz jajka i oddziel białka od żółtek. Żółtka umieść w kubeczku lub miseczce. 
  • Krok 2. Do żółtek dodaj cukier, zgodnie z zalecanymi powyżej proporcjami. 
  • Krok 3. Całość ucieraj łyżeczką do momentu, aż cukier się rozpuści i połączy się z żółtkami w jednolitą, gładką masę o kremowej konsystencji. Kogel-mogel powinien być gotowy po kilku/kilkunastu minutach

Porada: Zamiast ręcznego ucierania, kogel-mogel można przygotować także przy użyciu miksera — wówczas czas przygotowania deseru ulegnie znacznemu skróceniu. 

Kogel-mogel w wersji zmodyfikowanej

Oprócz klasycznej wersji kogel-mogel może występować także w nieco zmodyfikowanej formie. Eksperymentowanie w kuchni jest istotnym elementem nauki gotowania, dlatego nie należy z niego rezygnować. Kogel-mogel można przygotować np. z dodatkiem kakao. W tradycyjnej recepturze zmienia się niewiele. Do powyższego przepisu wystarczy jedynie dodać kakao, aby uzyskać całkiem nowy, czekoladowy smak deseru. Wiele osób uważa, że wersja z kakao jest o wiele smaczniejsza niż deser wykonany z przepisu podstawowego. Inną metodą na przygotowanie zmienionej wersji klasycznego kogla-mogla, jest użycie oddzielonych wcześniej białek. Białka należy ubić na sztywną pianę, a następnie delikatnie połączyć z utartymi żółtkami. Wykonany w ten sposób deser jest bardzo puszysty i lekki. 

Zobacz też: Kogel - mogel: deser z historią w tle. Kiedy był przygotowywany?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.