Idealny deser na lato. Wypróbuj przepis Tomasza Strzelczyka na pyszne ciasto z truskawkami

Gdy za oknem upał, mało kto ma ochotę na ciężkie, tłuste potrawy. O tej porze roku najlepiej sprawdzą się lekkie desery z dodatkiem sezonowych owoców. Jeśli marzy ci się taki przysmak, wypróbuj prosty przepis od Tomasza Strzelczyka. To ciasto rozpływa się w ustach.

Jedną z rzeczy, za którą tak kochamy lato, są sezonowe owoce. Mowa o takich przysmakach jak maliny, borówki, porzeczki, jeżyny, poziomki i oczywiście truskawki. Te ostatnie cieszą się szczególną popularnością, bowiem są nie tylko smaczne, ale także tanie, a nawet można je z powodzeniem hodować we własnym ogrodzie lub na balkonie. Dzięki temu możemy niemal codziennie przygotowywać z tych owoców przetwory i słodkie desery. Jeśli nie masz pomysłu na taki smakołyk, a marzy ci się truskawkowe danie, wypróbuj przepis od znanego kucharza.

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Jakie ciasto można zrobić z truskawek? Wypróbuj przepis Tomasza Strzelczyka

Tomasz Strzelczyk to aktualnie jeden z najpopularniejszych kucharzy w Polsce. Przed laty wziął udział w IV edycji "MasterChefa", gdzie udało my się dotrzeć do finałowej piątki. Choć nie wygrał programu, to i tak odniósł później ogromny sukces. Nie tylko spełnia się w swojej pasji, ale także jest bardzo aktywny w mediach społecznościowych. Jego konto w serwisie YouTube subskrybuje już ponad 1,4 miliona osób zainspirowanych przepisami kucharza. Szczególną popularnością cieszy się ostatnio jego sposób na puszyste ciasto z truskawkami. To popularny polski przysmak, który często przyrządzały nasze babcie. Jeśli chcesz przypomnieć sobie ten smak dzieciństwa, wypróbuj przepis Tomasza Strzelczyka. Do przygotowywania deseru będziesz potrzebować:

  • 210 g mąki pszennej,
  • 300 g truskawek,
  • 100 ml mleka,
  • 3 jaja,
  • 80 ml oleju,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 100 g cukru,
  • łyżka cukru waniliowego (sprawdzić).

Do kruszonki:

  • 75 g mąki pszennej,
  • 30 g mąki krupczatki,
  • 60 g cukru,
  • 75 g masła,
  • 30 g migdałów.

Oszałamiające ciasto z truskawkami. Bardzo prosty i niezwykle smaczny

  1. Ciasto zaczynamy od przygotowania kruszonki. Do miski należy wsypać mąkę pszenną, krupczatkę, cukier, posiekane migdały i masło ostudzone do temperatury pokojowej. Składniki łączymy ze sobą i ugniatamy.
  2. Następnie kroimy truskawki. Część owoców przekrój na pół, a pozostałe na małe kawałeczki.
  3. Teraz wbijamy do miski jajka, dodajemy cukier zwykły oraz waniliowy i ucieramy mikserem na białą masę. Później dolewamy do tego mleko i olej, a następnie, cały czas mieszając, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec wrzucamy do ciasta pokrojone na drobno truskawki i mieszamy.
  4. Całość przelewamy do blachy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch sypiemy kruszonkę i układamy truskawki przecięte na pół. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 40-45 minut.
 

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.