Pomysł na obiad smaczny, zdrowy i szybki. Nie trać czasu w kuchni!

Pomysł na obiad, który jest smaczny, zdrowy i prosty w przygotowaniu na pewno przyda się wszystkim, którzy nie lubią długiego przesiadywania w kuchni lub zwyczajnie nie mają na to czasu. Na szczęście dzisiejsza kuchnia daje szerokie możliwości, a przygotowanie szybkich obiadów nie jest równoznaczne z rezygnacją z walorów smakowych i zdrowotnych potrawy.

Pomysł na obiad codzienny lub odświętny, który wykonasz w kilka chwil? Na pewno każdy z nas co najmniej raz słyszał lub sam wypowiadał magiczne zdanie "nie mam pomysłu na obiad". Nie przejmuj się, jeżeli dotyczy to właśnie Ciebie. Poniżej przedstawiamy kilka inspiracji na smaczne i szybkie w przygotowaniu obiady domowe.

Zobacz wideo Haps Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka

Szybki obiad z niczego, a może ze wszystkiego?

Na początek odpowiedzmy sobie na pytanie, jak zrobić szybki obiad z niczego? Czasem wydaje się, że nasza lodówka nie ma nic ciekawego do zaoferowania i najwyższa pora na zakupy. Warto jednak dokładniej przyjrzeć się i rozważyć to dwa razy. Bardzo często zdarza się tak, że w lodówce zalegają nam warzywa, które można wykorzystać do przygotowania zupy warzywnej lub pysznego i bardzo zdrowego leczo warzywnego, które można podać np. z ryżem lub ziemniakami. Jak je zrobić? 

Szybki obiad — leczo z warzyw, które zalegają w lodówce

Leczo z warzyw to naprawdę szybki obiad, który pozwoli wyczyścić Twoją lodówkę z zalegających warzyw. Do jego przygotowania użyj następujących składników:

  • 2 papryki 
  • cebula
  • marchewka
  • cukinia/bakłażan
  • łodyga selera naciowego
  • puszka pomidorów krojonych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka tymianku, łyżeczka oregano, ½ łyżeczki czosnku granulowanego

Przygotowanie:

Warzywa (paprykę, marchewkę, cukinię, selera naciowego) umyj, obierz i pokrój na kawałki. Cebulę pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie zeszklij na niej cebulę. Dodaj pokrojone warzywa i smaż przez kilka minut. Dodaj pomidory z puszki i przyprawy. Duś pod przykryciem ok. 25 minut. W razie potrzeby dopraw.   

Obiady domowe jak u mamy

Wiele osób uważa, że obiady domowe najlepiej smakują u mamy. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby pyszny obiad kojarzący się z rodzinnym domem przygotować samodzielnie, a może być to np. klasyczny schabowy. Przygotuj:

  • 2 plastry schabu
  • sól, pieprz
  • odrobinę musztardy 
  • 2 łyżki mąki
  • jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • smalec do smażenia

Schab ubij tłuczkiem do mięsa na grubość ok. 7 mm. Dopraw solą i pieprzem, a następnie rozsmaruj odrobinę musztardy na każdej ze stron. Obtocz w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym smalcu przez kilka minut z każdej strony. Podawaj z ziemniakami i mizerią. 

Co na obiad szybko i tanio?

Jeżeli zastanawiasz się, co na obiad szybko i tanio, to może skusisz się na naleśniki? Naleśniki to danie, które uwielbiają i mali i duzi. Można je podawać w wersji na słodko np. z dżemem i owocami lub w bardziej wytrawnej odsłonie np. z sosem bolognese, lub z nadzieniem szpinakowym. Jeżeli masz w domu małe dzieci, to możesz zaserwować im także naleśniki z dodatkiem buraka. Wyróżniają się one nie tylko pięknym kolorem, ale także są idealnym sposobem na przemycenie do posiłków zdrowych warzyw.   

Lekki obiad z rybą

Nasza kolejna propozycja to lekki obiad z rybą — makaron z łososiem. Do jego przygotowania potrzebujesz następujących składników:

  • 200 g makaronu (np. tagliatelle, kokardki, kolanka etc)
  • 100 g wędzonego łososia
  • 200 g świeżego szpinaku 
  • 4 ząbków czosnku 
  • 2 łyżek oliwy z oliwek
  • 125 ml śmietanki 30%
  • pieprz, sól (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojony w plasterki czosnek. Dodaj szpinak i duś do czasu, aż liście zwiędną i stracą objętość. Wlej śmietankę i zagotuj. Na koniec dodaj pokrojonego na kawałki łososia i dopraw pieprzem, a w razie konieczności także solą. Odcedź makaron i wymieszaj z sosem.    

Obiad bez mięsa — makaron ze szparagami

Na koniec pomysł na prosty obiad bez mięsa — makaron ze szparagami. Przygotuj następujące składniki:

  • 200 g makaronu np. tagliatelle
  • pęczek szparagów zielonych 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 20 g parmezanu
  • 1 ząbek czosnku 
  • przyprawy: sól, pieprz 

Przygotowanie:

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szparagi umyj, a następnie oderwij zdrewniałe końcówki. Pokrój na kawałki o długości ok. 3-4 cm. Jeśli szparagi są grube, możesz wrzucić je na 2-3 minuty do wrzącej wody. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć szparagi i podsmaż przez chwilę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy — sól i pieprz. Dodaj śmietankę oraz starty parmezan. Zagotuj i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Połącz z ugotowanym makaronem. 

Zobacz też: Zupa pomidorowa z passaty to moje popisowe danie. Dodaje dwa składniki i jest lepsza niż ta od babci

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.