Pyłek pszczeli: co warto o nim wiedzieć [właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania]

Pyłek pszczeli, zwany inaczej pyłkiem kwiatowym, to niewielkie ziarenka zbierane przez pszczoły z kwiatów. Ze względu na bogactwo prozdrowotnych składników, jest uważany za jeden z najcenniejszych produktów pszczelich. Dlaczego warto po niego sięgać?

Pyłek pszczeli z powodzeniem można zaliczyć do grona tzw. superfoods. Wyróżnia się szerokim zakresem działania na organizm człowieka, pozwalając na utrzymanie zdrowia i prawidłowego funkcjonowania. 

Zobacz wideo Czy pszczoły zostaną zastąpione przez roboty?

Pyłek pszczeli: właściwości i zastosowanie

Czym charakteryzuje się pyłek pszczeli? Właściwości pyłku pszczelego i jego korzystny wpływ na organizm są znane już od wielu lat. Pyłek pszczeli ma postać niewielkich ziarenek i kuleczek, które w smaku są zazwyczaj cierpkie. Kolor pyłku pszczelego jest uzależniony od tego, z jakich roślin został zebrany i w jakim czasie. Zazwyczaj przybiera zabarwienie od jasnożółtego do ciemnobrązowego, ale zdarza się także, że pyłek pszczeli ma kolor czerwony lub czarny. Pyłek pszczeli jest zbierany z kwiatów przez pszczoły zbieraczki, które mieszają pyłek z nektarem i śliną, a następnie przenoszą do ula i gromadzą w komórkach plastra. Pyłek pszczeli służy zarówno do zaspokajania bieżących potrzeb pokarmowych, jak i jest magazynowany w ulach. Pyłek pszczeli jest pełny cennych substancji odżywczych. Znajdują się w nim m.in.:

  • białka,
  • aminokwasy,
  • flawonoidy,
  • węglowodany,
  • kwasy tłuszczowe,
  • witaminy
  • sole mineralne. 

Pyłek pszczeli — jak stosować? 

Pyłek pszczeli — jak stosować i dawkować pyłek pszczeli? Pyłek pszczeli może być stosowany np. jako posypka do porannej owsianki lub jogurtu, dodatek do zdrowych koktajli i smoothies, element dekoracyjny (i zarazem prozdrowotny) domowych sałatek, a także ciast i deserów. Pyłek pszczeli można zalać wieczorem letnią wodą i rano wypić odżywczy napój np. z dodatkiem miodu. Zaleca się, aby na początek spożywać nie więcej niż jedną łyżeczkę pyłku pszczelego dziennie, z czasem zwiększając dawkę do jednej łyżki stołowej. Pyłek pszczeli może wywołać reakcję alergiczną, dlatego ważna jest baczna obserwacja organizmu po jego spożyciu. Pyłek pszczeli jest cennym sprzymierzeńcem naszego zdrowia, ale zaleca się, aby włączenie go do codziennej diety zostało poprzedzone konsultacją lekarską w celu oceny ewentualnych przeciwwskazań co do jego spożycia. Pyłek pszczeli może być podawany także dzieciom, ale tutaj również warto zasięgnąć opinii lekarza. 

Pierzga — właściwości i zastosowanie

Pierzga pszczela powstaje z pyłku, który został wymieszany z enzymami pszczół oraz z miodem lub nektarem. Mieszankę tę pszczoły nanoszą na plaster, gdzie następnie zachodzi proces fermentacji, dzięki któremu pierzga jest odporna na psucie i procesy gnilne. Pierzga to podstawowy pokarm pszczół, który jest chętnie wykorzystywany także przez ludzi. Pierzga jest pełna cennych wartości odżywczych. W jej składzie znajdują się m.in. witaminy z grupy B, żelazo, cynk, miedź, fosfor, potas i sód. Pierzga jest ponadto bogatym źródłem białka, węglowodanów oraz nasyconych i nienasyconych tłuszczy. Pierzga przyczynia się do wzmocnienia organizmu, dlatego wykorzystywana jest zwłaszcza w okresie spadków odporności. Warto po nią sięgać w stanie przewlekłego zmęczenia oraz konieczności wsparcia pracy układu nerwowego. Pierzga wpływa ponadto na usprawnienie pracy układu pokarmowego, a także wspiera leczenie anemii. 

Nalewka z propolisu: czym jest kit pszczeli i jakie ma właściwości? 

Nalewka z propolisu, czyli kitu pszczelego, to kolejny produkt, który skrywa w sobie wiele cennych substancji aktywnych o prozdrowotnym działaniu. Propolis to gęsta, lepka substancja, która jest wykorzystywana przez pszczoły do wyściełania wnętrza ula i co za tym idzie — wzmocnienia jego konstrukcji. Propolis jest wytwarzany z żywic leśnych i kwiatowych. Skład propolisu jest zmienny, ale wśród głównych jego składników można wymienić m.in. witaminy, minerały, polisacharydy, garbniki i olejki eteryczne. Kit pszczeli działa przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Sprawdza się w przypadku infekcji dróg oddechowych, w przeziębieniu, bólu gardła i chorób krtani. Wzmacnia odporność i działa regeneracyjnie ma organizm, przyspieszając proces gojenia się ran. Aby przygotować domową nalewkę z propolisu, należy 50 g propolisu zalać 350 ml spirytusu i 150 ml letniej wody. Mieszankę należy pozostawić szczelnie zamkniętą na okres co najmniej dwóch tygodni, pamiętając o codziennym jej przemieszaniu. Gotową nalewkę z propolisu filtrujemy, a następnie przelewamy do ciemnego pojemnika. 

Zobacz też: Pierzga: pokarm pszczół i źródło zdrowia dla ludzi

Więcej o: