Znajdujemy się w okresie, kiedy zasadzone wczesną wiosną plony zaczynają wzrastać. Zadaniem ogrodników jest dopilnowanie, aby ten proces przebiegał najlepiej, jak tylko jest to możliwe. Niestety czasami dochodzi do sytuacji, kiedy to na naszych roślinach pojawiają się różnego rodzaju zarazy. Szara pleśń jest jedną z nich i często może atakować pomidory, ale także sałatę, porzeczki, maliny czy też truskawki. W tym artykule podpowiemy wam, jak w skuteczny i naturalny sposób pozbyć się tego problemu.
Jedną z najczęściej spotykanych chorób grzybiczych w ogrodzie jest szara pleśń. Powstaje w wyniku rozwoju zarodników botryris cinerea, które pozostawiają charakterystyczne szare plamy na łodygach oraz liściach. Jeśli ktoś bacznie nie obserwuje warzyw lub owoców, w początkowej fazie rozwoju może nie zauważyć rozprzestrzeniającej się choroby. Dopiero po czasie staje się ona bardziej widoczna. Jak dochodzi do zainfekowania szarą pleśnią? Jest niesamowicie łatwa w przenoszeniu. Często wystarczy nawet podmuch wiatru, aby roślina została zarażona. Przenosi się także na narzędziach ogrodniczych. Warunki, które są korzystne dla jej rozwoju to:
Dlatego, żeby uniknąć ewentualnej zarazy, warto pamiętać o tym, aby przy wysadzaniu zadbać o odpowiedni rozstaw plonów w ogrodzie, a w trakcie podlewania nie moczyć liści. Jeśli zauważymy zainfekowany organ, natychmiast należy go usunąć, aby nie stanowił zagrożenia dla pozostałej części rośliny. W jaki jeszcze sposób można zapobiegać szarej pleśni? Dobrze sprawdzi się wykonywanie oprysków, które z łatwością przygotujesz w domu.
Zanim dojdzie do procesu kwitnienia roślin, warto zabezpieczyć je mieszanką na bazie mniszka pospolitego. Jest to skuteczna sposób, do którego można uciec się we wczesnej fazie rozwoju. Aby przygotować mieszankę, będziemy potrzebowali:
Do naczynia wypełnionego wodą dodajemy liście mniszka i gotujemy je przez godzinę. Po wystygnięciu napar od razu jest gotowy do użytku. Wystarczy przelać go do buteleczki z atomizerem i opryskać roślinę, którą chcemy uchronić przed potencjalną zarazą. Jeśli jednak widoczne są już owoce oraz rozwijająca się na nich szara pleśń, zachęcamy do wykorzystania jednej z dwóch poniższych metod.
W sklepach ogrodniczych można znaleźć wiele preparatów na szarą pleśń. Sprawdzą się dobrze dla krzewów ozdobnych, jednak do warzyw i owoców, zachęcamy wykorzystać domowe sposoby. Jednym z nich jest napar na bazie czosnku. Wystarczy przygotować około 100 gramów czosnku. Główki lekko przygniatamy, aby wypuściły sok, a następnie zanurzamy je w pięciu litrach wody. Całość odstawiamy w bezpieczne miejsce na pięć dni. Należy pamiętać, aby każdego dnia przemieszać roztwór. Po upływie kilku dób oprysk jest gotowy do użytku. Kolejną propozycją jest wywar z cebuli, która podobnie jak czosnek zawiera właściwości grzybobójcze. Do przygotowania mieszanki potrzebujemy około 250 gramów pokrojonej cebuli oraz cztery litry wody. Łączymy składniki w garnku i doprowadzamy do zagotowania. Kiedy to nastąpi, podgrzewamy całość przez kolejne 30 minut. Po ostudzeniu można przejść do spryskiwania zainfekowanych roślin.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.