Cebula to jedno z najczęściej używanych warzyw w kuchni. Nic więc dziwnego, że znaczna wiele osób decyduje się na jej uprawę w ogrodzie. W ten sposób nie tylko jesteśmy w stanie zaoszczędzić nieco pieniędzy, ale także mamy pełną kontrolę nad produktem, który będziemy później spożywali. Zobacz, jak zadbać o sadzonki, aby zdrowo i obficie rosły.
Zanim będziemy mogli cieszyć się walorami smakowymi cebuli, najpierw musimy zadbać o jej warunki wzrostu. Do najczęściej popełnianych błędów należy wybór nieodpowiedniej lokalizacji siewu. Warzywo to ceni sobie dobrze nasłonecznione miejsca. Jest to gatunek ciepłolubny, który najlepiej rozwija się w temperaturze od 12 do 15 stopni Celsjusza. W związku z tym unikajmy zacienionych części ogrodu, ponieważ mają one negatywny wpływ na rozrost.
Kolejną kwestią jest gęstość rozprowadzania nasion. Na tę czynność składa się kilka etapów. Pierwsze jest umieszczanie sadzonek w dołkach, oddalonych od siebie o centymetr. Następnie obficie podlewamy siewki i obserwujemy, które okazy mają szansę przetrwać, a które nie. Po upływie około sześciu tygodni pozbywamy się słabszych okazów, aby te zdrowe i silne miały możliwość prawidłowego wzrostu. Finalnie odległość pomiędzy jedną cebulą a drugą powinna wynosić od pięciu do ośmiu centymetrów. W ten sposób mamy pewność, że każda z roślin ma dostęp do odpowiedniej ilości światła. Trzecim i najczęściej popełnianym błędem jest przelewanie ziemi, w której znajdują się warzywa.
Cebule posiadają niewielki system korzeniowy, dlatego nadmierna ilość wody w glebie może z łatwością doprowadzić do ich gnicia. Częstotliwość zraszania należy dostosować do warunków atmosferycznych. Trzeba dopilnować, aby grunt był nieustannie wilgotny. Kiedy znajdujemy się w okresie intensywnych opadów deszczu, po ich zahamowaniu powinniśmy odczekać kilka dni, aż podłoże przeschnie. W trakcie upałów podlewajmy glebę wieczorami, aby nie narazić rośliny na poparzenia. Chcąc cieszyć się obfitymi plonami, warto zastosować oprysk, na bazie produktów, które większość z nas ma w domu. Podpowiadamy jak go zrobić.
Cebula przez wzgląd na swój słabo rozwinięty system korzenny jest bardzo wrażliwa na brak składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego wzrostu. W sklepach można wyposażyć się w nawóz dedykowany tej grupie warzyw, jednak my polecamy wypróbować oprysk domowej roboty, którego przygotowanie zajmie dosłownie dwie minuty. Wystarczy wymieszać 200 ml wody z litrem mleka i przelać do buteleczki z atomizerem. Ten banalnie prosty sposób wspomoże roślinę w walce z grzybami oraz bakteriami, dzięki czemu będzie mogła się skupić na wzroście. Oprysk należy wykonywać regularnie w odstępnie 10 dni. Na efekty nie trzeba będzie długo czekać, a w momencie zbiorów, podziękujesz sobie za wypróbowanie tej metody.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.