Szukasz petardy w kuchni? Dżem z tych owoców oczaruje rodzinę. Truskawki i maliny mogą się schować

Masz ochotę na dżem z wyjątkowych owoców? Wyróżnia się on oryginalnym smakiem, który jest nieco kwaskowaty, ale jednocześnie w połączeniu z innymi składnikami może stworzyć naprawdę wyjątkową kompozycję, po którą będziemy sięgać z wielką przyjemnością.

Dżem z agrestu może być wykorzystany na wiele różnych sposobów. Agrest to owoc o specyficznym smaku. I choć jego wygląd jest niepozorny, to warto wiedzieć, że agrest skrywa wiele cennych składników prozdrowotnych. Koniecznie wypróbuj przepis na dżem z agrestu i przekonaj się o tym na własnej skórze.

Zobacz wideo Rogaliki z dżemem - sprawdź ten przepis!

Agrest - przetwory skrywające moc cennych składników odżywczych 

Zacznijmy od tego, co wyjątkowego skrywa w sobie agrest? Przetwory z agrestu to prawdziwe bomby witaminowe, dlatego warto mieć je w swojej spiżarni. Agrest to niewielka roślina, której owoce są pełne witaminy C, A, E i witamin z grupy B. Znajdziemy w nim również wiele cennych minerałów (m.in. potas, magnez, wapń, żelazo), a także błonnik, który wspomaga pracę układu trawiennego człowieka. Ale to nie wszystko. Agrest doceniany jest także za obecność antyoksydantów, które chronią nasze komórki przed uszkodzeniami wywoływanymi przez wolne rodniki. Specjaliści podkreślają, że regularne spożywanie agrestu lub przetworów, w tym właśnie dżemu z agrestu, korzystnie wpływają na ogólny stan zdrowia, a przede wszystkim zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. 

Dżemy z agrestu - obowiązkowa pozycja w spiżarni 

Dżemy z agrestu mają szerokie zastosowanie w kuchni. Można ich użyć jako składnik domowych ciast i deserów. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do naleśników i gofrów. Dżem z agrestu może być słodkim dodatkiem do mięs pieczonych i pasztetów, a także bazą słodkiego sosu do lekkiej sałatki. Dżem z agrestu można podać na kromce świeżego, chrupiącego chleba bądź dodać do jogurtu naturalnego, aby wzbogacić jego smak. Co więcej, dżem z agrestu świetnie komponuje się także z serami dojrzewającymi i pleśniowymi, dlatego idealnie pasuje do deski serów.

Jak widać z powyższego, dżem z agrestu ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, dlatego nie powinno go zabraknąć w gronie naszych letnich przetworów. Dżem z agrestu można przygotować w wersji klasycznej lub wzbogacić smak owocu idealnie dobranymi składnikami. 

Co zrobić z agrestu? Klasyczny dżem agrestowy

Co zrobić z agrestu? Oczywiście klasyczny dżem agrestowy. Do jego przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:

  • 1 kg agrestu
  • 0,75 kg cukru
  • 100 ml wody
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny 

Sposób przygotowania:

Owoce agrestu należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie usunąć z nich ogonki. Agrest wrzucamy do dużego garnka, a następnie zalewamy 100 ml wody i lekko ugniatamy np. za pomocą tłuczka do ziemniaków. Gotujemy na średniej mocy palnika do momentu, aż owoce zaczną się rozpadać. Dodajemy cukier oraz sok wyciśnięty z jednej cytryny. Dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 40 minut. W tym czasie cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Gotowy dżem z agrestu przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i odkładamy do góry dnem do momentu, aż dżem przestygnie.  

Dżem z agrestu - przepisy zmodyfikowane 

Jakimi składnikami można wzbogacić dżem z agrestu? Przepisy na dżem z agrestu z użyciem składników dodatkowych również warto znać i wypróbować, aby znaleźć swoją idealną kompozycję. Dżem z agrestu dobrze współgra z różnymi składnikami, a wśród najczęściej wykorzystywanych można wymienić m.in.:

  • truskawki, które nadają dodatkowej słodyczy i podkręcają walory smakowe
  • imbir - składnik idealny dla osób, które preferują wyraziste, ostre i pikantne smaki
  • cytrusy - do dżemu z agrestu dobrze sprawdzi się nie tylko sok z cytryny, ale także np. pomarańcza lub limonka, które nadają egzotycznego aromatu
  • mięta - składnik dla osób, które lubią orzeźwiający posmak 

Konfitura z agrestu - jak przechowywać?

Konfitura z agrestu, podobnie jak inne przetwory na zimę, powinna być przechowywana w odpowiednich warunkach. Przetwory najlepiej przechowywać w miejscach chłodnych i zacienionych. Może to być domowa spiżarnia lub np. szafka kuchenna pozbawiona bezpośredniego działania światła. Wiele osób preferuje pasteryzowanie słoików z przetworami, aby mieć pewność, że nie zepsują się i zachowają świeżość na długo. Pasteryzację można przeprowadzić np. w kąpieli wodnej, w piekarniku lub zmywarce. Otwarty słoik z dżemem z agrestu należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu maksymalnie tygodnia.  

Zobacz też: Zwykła szynka i ser są przereklamowane. Takimi pastami zajadają się na zachodzie

Więcej o: