Nie masz pomysłu na obiad ani chęci na długie zakupy spożywcze? W tej sytuacji świetnie sprawdzą się naleśniki. Do przygotowania tego pysznego dania potrzebujesz tylko kilku składników, a przepis jest tak prosty, że poradzą z nim sobie nawet najmłodsi domownicy. Bardzo ważne są jednak proporcje, bowiem to dzięki nim uzyskamy idealną konsystencję ciasta, które nie będzie przyklejać się do patelni. Sprawdź, jak zrobić naleśniki.
Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy
Jak zrobić ciasto na naleśniki? Te składniki na pewno masz w swoim domu
Jedną z większych zalet naleśników jest ich prostota. Składniki są bowiem bardzo tanie i dostaniesz je w każdym sklepie spożywczym. Do przygotowania ciasta przydadzą się:
- szklanka mąki pszennej, najlepiej typu 450,
- szklanka mleka,
- dwa duże jajka,
- trzy łyżki oleju roślinnego,
- 3/4 szklanki wody gazowanej,
- szczypta soli.
Przepis na naleśniki:
- Na początek do dużej miski przesiewamy mąkę, następnie dodajemy mleko i wodę. Do naleśników najlepiej sprawdzi się gazowana, ponieważ dzięki niej ciasto stanie się bardziej puszyste. Jeśli jednak nie masz takiej pod ręką, możesz użyć zwykłej wody mineralnej.
- Dodaj do miski jajka, olej roślinny oraz sól i połącz ze sobą wszystkie składniki. Ciasto należy mieszać tak długo, aż rozbijemy wszystkie grudki, a całość stanie się gładka i gęsta. Jeśli masa jest za rzadka, można dosypać mąki, a jeśli zbyt gęsta - dolej wody.
- Rozgrzej porządnie patelnię i natłuść jej powierzchnię (rozprowadzając olej za pomocą pędzelka). Jeśli nie masz pędzelka kuchennego, możesz nasmarować patelnię papierem zamoczonym w oleju.
- Za pomocą łyżki wazowej wylej ciasto na rozgrzaną patelnię tak, by pokryło całą powierzchnię. Smaż przez około 2-3 minuty, a gdy spód się zarumieni, przewróć naleśnika na drugą stronę.
Naleśniki: przepis. Jak zrobić słodki deser dla całej rodziny?
Większość osób je naleśniki na słodko. Takie danie często kojarzy nam się z dzieciństwem, kiedy to mama smażyła pyszne placki i wypełniała je dżemem lub białym serem. Warto jednak wzbogacić takie nadzienie o dodatkowe składniki, by stworzyć pyszny deser lub śniadanie, które twoja rodzina zapamięta na długo.
- Naleśniki z kremem czekoladowym i owocami, czyli ulubiony deser najmłodszych. Nie ma nic prostszego niż wysmarować placki czekoladą i dodać do środka pokrojone owoce. Świetnie będą pasować banany, ale też maliny, truskawki lub jeżyny.
- Naleśniki z puszystym, białym serem i owocami: 500 gramów twarogu półtłustego zmieszaj z dwoma łyżkami kwaśnej śmietany 18 procent. Dodaj dwie łyżeczki cukru, ekstrakt waniliowy i wymieszaj całość do połączenia składników. Puszystą masą wysmaruj naleśniki i dodaj ulubione owoce, np. maliny lub brzoskwinie.
- Naleśniki z polewą truskawkową. Skorzystaj z sezonowych owoców i przygotuj pyszną polewę do naleśników. Wystarczy, że zmieszasz w mikserze pół szklanki jogurtu naturalnego, pół szklanki mleka, 500 gramów truskawek i opcjonalnie sok z wyciśniętej cytryny.
Naleśniki: jak zrobić? Wytrawny pomysł na obiad
Naleśniki to nie tylko słodka przekąska, ale także świetny pomysł na obiad. Nadzienie możesz bowiem przyrządzić na słono i stworzyć pyszne, wytrawne danie. Co sprawdzi się najlepiej?
- Naleśniki ze szpinakiem i serem feta. Rozmrożony szpinak siekany wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Dodaj posiekany czosnek, sól pieprz i ser feta pokrojony w kostkę. Całość wymieszaj, a gdy ser nieco się roztopi, przełóż farsz do naleśników. Takie nadzienie można wzbogacić o mięso, na przykład kurczaka lub łososia.
- Naleśniki z serem i pieczarkami. Pieczarki pokrój w kostkę, posól, popieprz i podsmaż na patelni. Gdy grzyby zmiękną, posyp je startym serem żółtym, na przykład goudą lub mozzarellą. Przełóż pieczarkowo-serowe nadzienie do naleśników.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.