Nikt nie odmówi sobie kolejnego kawałka tej tarty. Słodziutkie maliny podkreślają smak ciasta

Interesuje cię słodziutka tarta z malinami? Przepisy i pomysły na ten wyjątkowy letni deser od lat cieszą się bardzo dużą popularnością. Tarta z malinami to pyszne ciasto, które idealnie komponuje się z letnią kawą. Jak ją zrobić? Podpowiadamy!

Masz ochotę na słodką tartę z malinami? Przepisy na pyszne wakacyjne ciasto są idealnym uzupełnieniem letniego menu. Pyszną tartą z malinami poczęstujesz swoich domowników i gości, czym na pewno sprawisz im wiele radości. 

Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem. Idealny letni deser

Jak zrobić tartę z malinami? Sekret idealnie kruchego ciasta

Jak zrobić tartę z malinami? Przygotowywanie pysznej domowej tarty z malinami nie jest trudnym zadaniem, jednak warto przestrzegać kilku istotnych zasad. Idealna tarta ma kruchy spód, który niemal rozpływa się w ustach. Aby jednak taki był, należy zadbać o wcześniejsze schłodzenie ciasta. Zbyt miękkie ciasto trudniej rozwałkować, a ponadto po upieczeniu może nie osiągnąć takiej konsystencji, jakiej byśmy oczekiwali. Warto przeprowadzić także wstępne pieczenie tarty, dzięki czemu ciasto będzie jeszcze bardziej chrupiące.

Tarta z malinami - składniki najwyższej jakości

Jak jest kolejna rzecz, o której należy pamiętać, aby powstała idealna tarta z malinami? Składniki. Powinny one pochodzić ze sprawdzonych źródeł, co daje gwarancję najwyższej jakości. Sezon malinowy trwa przez całe lato i warto sięgać po świeże owoce, ponieważ smakują najlepiej i są pełne cennych wartości odżywczych. W malinach znajdziemy m.in. witaminę C, błonnik i przeciwutleniacze. 

Tarta z malinami - przepis na prosty i pyszny deser

Poznaj przepis na najlepszy wakacyjny deser, czyli pyszną tartę z malinami. Przygotuj następujące składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • 500 g świeżych malin
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Tarta z malinami krok po kroku - przygotowanie deseru 

Oto prosty przepis krok po kroku na tartę z malinami:

  • Krok 1. Przygotowywanie ciasta kruchego: przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól i cukier puder, a następnie drobno posiekane zimne masło, żółtko i wodę. Całość zagnieć na jednolite ciasto, uformuj kulę i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • Krok 2: Przygotowanie owocowego wkładu. W misce wymieszaj mąkę ziemniaczaną z cukrem, a następnie dodaj maliny. Dokładnie wymieszaj. W osobnej misce ubij śmietankę kremówkę z jajkami i ekstraktem waniliowym.
  • Krok 3: Wstępne pieczenie tarty: schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy i wyłóż nim tartownicę o średnicy 24 cm. W kilku miejscach nakłuj ciasto widelcem i podpiecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°.
  • Krok 4: Właściwe pieczenie: na podpieczone ciasto wyłóż maliny i przygotowaną wcześniej masę. Piecz przez ok. 25-30 minut w 180°. 

Tarta z owocami i mascarpone - przepis nieco zmodyfikowany 

W oparciu o powyższy przepis może powstać także pyszna tarta z owocami i mascarpone. Jak ją przygotować? Wystarczy, że zamiast śmietanki kremówki użyjesz 250 g serka mascarpone i również ubijesz go z jajkami i ekstraktem waniliowym. Reszta przepisu pozostaje bez zmian. Przygotowana w ten sposób tarta z malinami będzie miała bardziej aksamitną konsystencję. 

Tarta z malinami i budyniem - klasyczna wersja 

Klasyczna wersja omawianego przepisu to tarta z malinami i budyniem. Składniki i sposób przygotowania ciasta kruchego pozostają bez zmian. Na przygotowanie wkładu do ciasta będziesz natomiast potrzebować: 

  • 500 ml mleka
  • 1 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 500 g świeżych malin
  • cukru pudru do posypania tarty przed podaniem

Przygotuj ciasto na tartę, zgodnie z powyższym przepisem. W trakcie chłodzenia ciasta przygotuj masę budyniową. Odlej niewielką ilość zimnego mleka, dodaj cukier i budyń, całość dokładnie wymieszaj. Resztę mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej mleko z rozpuszczonym proszkiem budyniowym. Gotuj do momentu, aż budyń zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia. W międzyczasie rozwałkuj ciasto i włóż do tartownicy. Przykryj ciasto folią aluminiową i wysyp obciążenie w postaci np. suchej fasoli, aby ciasto nie podnosiło się w czasie pieczenia. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180°. Zdejmij folię z obciążeniem i piecz kolejne 15-20 minut (do momentu, aż ciasto stanie się złociste). Ostudź. Gdy budyń będzie zimny, wyłóż go na upieczoną tartę, a następnie ułóż na nim maliny. Włóż do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. 

Ile kalorii ma tarta z malinami? 

Ile kalorii ma tarta z malinami? Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna, ponieważ wszystko zależy od ilości konkretnych składników użytych w przepisie. Kawałek tarty z malinami (ok. 80 g) może mieć ok. 100 - 160 kcal. Jest to jednak wartość orientacyjna, a dokładne dane będą uzależnione od użytych składników.

Zobacz też: Zwykła szynka i ser są przereklamowane. Takimi pastami zajadają się na zachodzie

Więcej o: