Masz ochotę na słodką tartę z malinami? Przepisy na pyszne wakacyjne ciasto są idealnym uzupełnieniem letniego menu. Pyszną tartą z malinami poczęstujesz swoich domowników i gości, czym na pewno sprawisz im wiele radości.
Jak zrobić tartę z malinami? Przygotowywanie pysznej domowej tarty z malinami nie jest trudnym zadaniem, jednak warto przestrzegać kilku istotnych zasad. Idealna tarta ma kruchy spód, który niemal rozpływa się w ustach. Aby jednak taki był, należy zadbać o wcześniejsze schłodzenie ciasta. Zbyt miękkie ciasto trudniej rozwałkować, a ponadto po upieczeniu może nie osiągnąć takiej konsystencji, jakiej byśmy oczekiwali. Warto przeprowadzić także wstępne pieczenie tarty, dzięki czemu ciasto będzie jeszcze bardziej chrupiące.
Jak jest kolejna rzecz, o której należy pamiętać, aby powstała idealna tarta z malinami? Składniki. Powinny one pochodzić ze sprawdzonych źródeł, co daje gwarancję najwyższej jakości. Sezon malinowy trwa przez całe lato i warto sięgać po świeże owoce, ponieważ smakują najlepiej i są pełne cennych wartości odżywczych. W malinach znajdziemy m.in. witaminę C, błonnik i przeciwutleniacze.
Poznaj przepis na najlepszy wakacyjny deser, czyli pyszną tartę z malinami. Przygotuj następujące składniki:
Oto prosty przepis krok po kroku na tartę z malinami:
W oparciu o powyższy przepis może powstać także pyszna tarta z owocami i mascarpone. Jak ją przygotować? Wystarczy, że zamiast śmietanki kremówki użyjesz 250 g serka mascarpone i również ubijesz go z jajkami i ekstraktem waniliowym. Reszta przepisu pozostaje bez zmian. Przygotowana w ten sposób tarta z malinami będzie miała bardziej aksamitną konsystencję.
Klasyczna wersja omawianego przepisu to tarta z malinami i budyniem. Składniki i sposób przygotowania ciasta kruchego pozostają bez zmian. Na przygotowanie wkładu do ciasta będziesz natomiast potrzebować:
Przygotuj ciasto na tartę, zgodnie z powyższym przepisem. W trakcie chłodzenia ciasta przygotuj masę budyniową. Odlej niewielką ilość zimnego mleka, dodaj cukier i budyń, całość dokładnie wymieszaj. Resztę mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej mleko z rozpuszczonym proszkiem budyniowym. Gotuj do momentu, aż budyń zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia. W międzyczasie rozwałkuj ciasto i włóż do tartownicy. Przykryj ciasto folią aluminiową i wysyp obciążenie w postaci np. suchej fasoli, aby ciasto nie podnosiło się w czasie pieczenia. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180°. Zdejmij folię z obciążeniem i piecz kolejne 15-20 minut (do momentu, aż ciasto stanie się złociste). Ostudź. Gdy budyń będzie zimny, wyłóż go na upieczoną tartę, a następnie ułóż na nim maliny. Włóż do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Ile kalorii ma tarta z malinami? Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna, ponieważ wszystko zależy od ilości konkretnych składników użytych w przepisie. Kawałek tarty z malinami (ok. 80 g) może mieć ok. 100 - 160 kcal. Jest to jednak wartość orientacyjna, a dokładne dane będą uzależnione od użytych składników.
Zobacz też: Zwykła szynka i ser są przereklamowane. Takimi pastami zajadają się na zachodzie