Niezwykle puszysty sernik z wiaderka. Cała rodzina będzie się nim zajadać. Najlepiej od razu zrób dwa

Sernik to klasyczne ciasto, które kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Jednak dla tych, którzy chcą uzyskać idealną konsystencję i smak, sernik z wiaderka jest absolutnie najlepszą opcją. Dzięki gotowemu twarogowi sernikowemu, przygotowanie tego wypieku staje się niezwykle proste, a efekty są imponujące. Przedstawiamy kilka prostych i szybkich przepisów.

Puszysty sernik z wiaderka to znakomita propozycja na letnie popołudnia z przyjaciółmi i rodziną. Delikatne, rozpływające się w ustach słodkie (ale nie za słodkie!) ciasto będzie świetnie uzupełniało się ze smakiem mrożonej kawy, letniej herbaty z miętą i cytryną lub białym winem. To wypiek na każdą okazję! Oto dwa łatwej przepisy, którymi oczarujesz bliskich - na pewno wypróbujesz je jeszcze nie raz.

Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Puszysty sernik z wiaderka - przepis na pyszne letnie ciasto

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 200 g cukru
  • 100 g masła, roztopionego
  • 5 jajek
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru)
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • skórka otarta z 1 cytryny

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 24 cm, wykładając ją papierem do pieczenia lub smarując masłem i posypując bułką tartą.
  2. W dużej misce mieszamy twaróg sernikowy z cukrem i roztopionym masłem, aż do uzyskania gładkiej masy.
  3. Dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując na niskich obrotach po każdym dodaniu.
  4. Wsypujemy budyń waniliowy i kontynuujemy mieszanie, aż składniki się połączą.
  5. Dodajemy śmietanę, ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny. Mieszamy, aż masa będzie jednolita i kremowa.
  6. Przekładamy masę serową do przygotowanej tortownicy i wyrównujemy powierzchnię.
  7. Sernik pieczemy przez około 60-70 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik wewnątrz na 15 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach.
  8. Wyjmujemy sernik z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie schładzamy w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc.

Przepis na puszysty sernik z wiaderka na kruchym spodzie

A może skusisz się na inną wersję naszego letniego sernika? To nieco rozszerzony przepis na sernik na kruchym spodzie, z którym poradzą sobie nie tylko osoby doświadczone w kuchni, ale i początkujący.

Składniki na kruchy spód:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 200 g cukru
  • 100 g masła, roztopionego
  • 5 jajek
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru)
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Skórka otarta z 1 cytryny

Przygotowanie kruchego spodu:

  1. W dużej misce mieszamy mąkę z cukrem pudrem.
  2. Dodajemy zimne masło, pokrojone w kostkę i rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka.
  3. Dodajemy żółtko i zimną wodę, szybko zagniatamy ciasto, aż składniki się połączą.
  4. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 30 minut.
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Rozwałkowujemy schłodzone ciasto i wykładamy nim spód tortownicy o średnicy 24 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem.
  6. Pieczemy spód przez około 15 minut, aż będzie lekko złocisty. Odstawiamy do ostygnięcia.

Przygotowanie masy serowej:

  1. W dużej misce mieszamy twaróg sernikowy z cukrem i roztopionym masłem, aż do uzyskania gładkiej masy.
  2. Dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując na niskich obrotach po każdym dodaniu.
  3. Wsypujemy budyń waniliowy i kontynuujemy mieszanie, aż składniki się połączą.
  4. Dodajemy śmietanę, ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny. Mieszamy, aż masa będzie jednolita i kremowa.
  5. Przekładamy masę serową na podpieczony spód i wyrównujemy powierzchnię.
  6. Pieczemy sernik w 170°C przez około 60-70 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik wewnątrz na 15 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach.
  7. Wyjmujemy sernik z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie schładzamy w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc.
  8. Gotowy sernik możesz doprawić i udekorować syropem malinowym i całymi malinami, karmelem, odrobiną polewy czekoladowej lub dżemem truskawkowym i świeżą miętą.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.