Puszysty sernik z wiaderka to znakomita propozycja na letnie popołudnia z przyjaciółmi i rodziną. Delikatne, rozpływające się w ustach słodkie (ale nie za słodkie!) ciasto będzie świetnie uzupełniało się ze smakiem mrożonej kawy, letniej herbaty z miętą i cytryną lub białym winem. To wypiek na każdą okazję! Oto dwa łatwej przepisy, którymi oczarujesz bliskich - na pewno wypróbujesz je jeszcze nie raz.
Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski
Puszysty sernik z wiaderka - przepis na pyszne letnie ciasto
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 200 g cukru
- 100 g masła, roztopionego
- 5 jajek
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru)
- 200 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- skórka otarta z 1 cytryny
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 24 cm, wykładając ją papierem do pieczenia lub smarując masłem i posypując bułką tartą.
- W dużej misce mieszamy twaróg sernikowy z cukrem i roztopionym masłem, aż do uzyskania gładkiej masy.
- Dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując na niskich obrotach po każdym dodaniu.
- Wsypujemy budyń waniliowy i kontynuujemy mieszanie, aż składniki się połączą.
- Dodajemy śmietanę, ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny. Mieszamy, aż masa będzie jednolita i kremowa.
- Przekładamy masę serową do przygotowanej tortownicy i wyrównujemy powierzchnię.
- Sernik pieczemy przez około 60-70 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik wewnątrz na 15 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach.
- Wyjmujemy sernik z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie schładzamy w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc.
Przepis na puszysty sernik z wiaderka na kruchym spodzie
A może skusisz się na inną wersję naszego letniego sernika? To nieco rozszerzony przepis na sernik na kruchym spodzie, z którym poradzą sobie nie tylko osoby doświadczone w kuchni, ale i początkujący.
Składniki na kruchy spód:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 200 g cukru
- 100 g masła, roztopionego
- 5 jajek
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru)
- 200 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Skórka otarta z 1 cytryny
Przygotowanie kruchego spodu:
- W dużej misce mieszamy mąkę z cukrem pudrem.
- Dodajemy zimne masło, pokrojone w kostkę i rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka.
- Dodajemy żółtko i zimną wodę, szybko zagniatamy ciasto, aż składniki się połączą.
- Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 30 minut.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Rozwałkowujemy schłodzone ciasto i wykładamy nim spód tortownicy o średnicy 24 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem.
- Pieczemy spód przez około 15 minut, aż będzie lekko złocisty. Odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowanie masy serowej:
- W dużej misce mieszamy twaróg sernikowy z cukrem i roztopionym masłem, aż do uzyskania gładkiej masy.
- Dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując na niskich obrotach po każdym dodaniu.
- Wsypujemy budyń waniliowy i kontynuujemy mieszanie, aż składniki się połączą.
- Dodajemy śmietanę, ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny. Mieszamy, aż masa będzie jednolita i kremowa.
- Przekładamy masę serową na podpieczony spód i wyrównujemy powierzchnię.
- Pieczemy sernik w 170°C przez około 60-70 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik wewnątrz na 15 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach.
- Wyjmujemy sernik z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie schładzamy w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc.
- Gotowy sernik możesz doprawić i udekorować syropem malinowym i całymi malinami, karmelem, odrobiną polewy czekoladowej lub dżemem truskawkowym i świeżą miętą.