Dobre ogórki nie wystarczą. Moja babcia ma sekretny przepis na zalewę. Dzięki niej zawsze chrupią

Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Zanim zaczniesz szukać przepisu na najlepszą zalewę, najpierw zapoznaj się z zasadami właściwego zbioru warzyw. Sukces prawidłowo przeprowadzonego procesu fermentacji zaczyna się od momentu wyboru odpowiedniego gatunku. Podpowiadamy, które odmiany sprawdzą się najlepiej.

Każdy, kto chce cieszyć się smakiem kiszonych ogórków jesienią i zimą, doskonale wie, że lipiec to najlepszy czas na wybranie idealnych okazów, które zamkniemy w słoiku. Aby warzywo zachowało swoją jędrność i mogło chrupać w trakcie przegryzania, musi być zerwane w odpowiednich okolicznościach i potraktowane w należyty sposób. Zobacz, na jakie aspekty trzeba zwrócić uwagę, żeby uniknąć rozczarowania w trakcie jesiennego obiadu.

Zobacz wideo Nowy sposób na ogórki małosolne. Zrób je na sucho!

Kiszenie ogórków na zimę. Wielkie zakręcanie słoików czas zacząć

Niektórzy gospodarze zaczynający swoją przygodę z prowadzeniem warzywniaka, w pośpiechu decydują się na robienie przetworów już z pierwszych zebranych owoców. Aby zakiszone ogórki mogły rozpieścić nas swoim smakiem, musimy poczekać na okazy wyrastające w środku sezonu. Kiedy już doczekamy tego momentu, ważne jest, aby odpowiednio przygotować się do całego procesu zakwaszania. Ogórki, które będą miały trafić do słoików, powinny być zbierane wczesnym rankiem. Wtedy owoce są najbardziej jędrne. Wybierajmy okazy osiągające maksymalnie 15 centymetrów, a kolor ich skórki jest intensywnie zielony - pozbawiony przebarwień. Istotną kwestią są także występujące na warzywach brodawki, w przypadku nadających się do kiszenia ogórków powinny być one grube. Po uprzednich zbiorach nie należy zbyt długo zwlekać z działaniami kuchennymi. Odleżane warzywa zaczną tracić zawartość cukrów niezbędnych do prawidłowego przebiegu procesu fermentacji. Jeśli dopilnowaliście wszystkich wyżej wymienionych kwestii - czas zbierania, kolor, rozmiar - najprawdopodobniej zdecydowaliście się na nieodpowiednią odmianę. Oto gatunki, które idealnie nadają się do kiszenia.

Jak zrobić dobre ogórki kiszone? Wybór odpowiedniej odmiany to klucz do sukcesu

Osoby, które jeszcze nigdy nie zdecydowały się na kiszenie ogórków i robią to po raz pierwszy, mają prawo nie zdawać sobie sprawy z tego, jak ważny jest wybór odpowiedniego gatunku warzyw. Niektórzy próbują zakisić ogórki sałatkowe lub drobnobrodawkowe - nie jest to niemożliwe, jednak efekt finalny może być dużym rozczarowaniem. Ze względu na sporą komorę nasienną warzywa w wyniku fermentacji tracą swoją jędrność i robią się miękkie. Istnieje ryzyko konieczności wyrzucenia paru słoików, ze względu na zbyt długie przechowywanie nienadających się do kiszenia ogórków. Chcąc mieć pewność, że poza sezonem będziecie mogli rozkoszować się smakiem pysznych przetworów, warto zasadzić w ogrodzie następujące odmiany: Hermes, Polan, Izyd, Cezar, Lider, Octopus. Właściciele namiotów powinni zdecydować się na: Bursztyn, Lazuryt, Rubin Medalista, Brawo, Gniewko, Śremski, Śremianin. Wszystkie wymienione gatunki powinny zakisić się z powodzeniem, pod warunkiem że będziemy pamiętać o zasadach doboru odpowiednich okazów. Słoiki należy przechowywać w chłodnym pomieszczeniu.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.